Wpisy z tagiem: kolacja

wtorek, 19 kwietnia 2016

ser_z_batata_15_of_1

ser_z_batata_12_of_1

Obiecałam, że zacznie się pojawiać więcej wegańskich i wegetariańskich smakołyków i dziś podrzucam Wam przepis na sos serowy z batata czy jak kto woli ser z batata. Wegański substytut tradycyjnego sera, który swój smak zawdzięcza głównie płatkom drożdżowym. W tej wersji jest lekko słodkawy, dosyć ostry, choć oczywiście poziom ostrości można modyfikować, dodając mniej lub więcej ostrej papryki. 

Bardzo lubię smarować nim świeże pieczywo i obkładać warzywami: papryką, pomidorem czy sałatą. Świetnie smakuje również jako dip do pokrojonych w paski warzyw: marchewki, papryki czy ogórka. Oczywiście można nim również smarować pizzę lub zapiekanki, ale najlepiej już po wyciągnięciu z pieca.

 

 Sos serowy z batata/ ser z batata (wegański)

Składniki:

400 g batata

60-70 g cebuli

80 ml oleju

50 ml wody

40 g płatków drożdżowych

1 ząbek czosnku

1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki

1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki wędzonej

sól

 

Przygotowanie:

Bataty obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, dodając pod koniec odrobinę soli. Odcedzamy, studzimy.

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i lekko szklimy na nim cebulę z czosnkiem. Również studzimy.

Do pojemnika blendera wrzucamy batata i cebulę z czosnkiem. Dodajemy ostrą i wędzoną paprykę, płatki drożdżowe, wodę i pozostały olej. Miksujemy dokładnie na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą. 

Ser z batata przechowujemy w lodówce. Używamy jako substytut zwykłego sera lub sos do świeżych warzyw.

 ser_z_batata_5_of_1
ser_z_batata_10_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

piątek, 15 kwietnia 2016

koktajl_energetyczny_ze_spirulina_4_of_1

koktajl_energetyczny_ze_spirulina_5_of_1

Spirulina jest niesamowicie bogata w białko, ale także witaminy, w tym witaminę A,B, E czy K. Z uwagi na bardzo dużą zawartość witaminy B12 sięgają po nią weganie i wegetarianie świadomi, że to doskonały suplement, pozwalający zapobiegać niedokrwistości w diecie warzywnej. 

Można powiedzieć, że spirulina ma same zalety. No prawie... Wielu moich znajomych nie znosi jej z uwagi na nieco rybny posmak, ale wystarczy połączyć go z dużą ilością wyrazistych owoców i nie będziecie go już czuć. 

Ja proponuję dziś koktajl energetyczny ze spiruliną, mango, bananami, kiwi i gruszką. Ekspresowy do przygotowania, bardzo smaczny i pożywny. Jeśli biegacie, ćwiczycie na siłowni czy uprawiacie inną dyscyplinę sportu, powinniście go wypróbować, bo jest do tego także smaczny.

 

Koktajl energetyczny ze spiruliną

 

Składniki:

2 dojrzałe banany

2 dojrzałe kiwi

1 duża dojrzała gruszka

1/2 dużego dojrzałego mango

2 czubate łyżeczki spiruliny

1 litr wody niegazowanej

 

Przygotowanie:

Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne. 

Pozostałe owoce również obieramy, kroimy na drobniejsze kawałki. Wrzucamy do pojemnika blendera. Dodajemy spirulinę oraz szklankę wody. Miksujemy dokładnie przez mniej więcej 60 sekund. 

Wlewamy pozostałą wodę i jeszcze chwilę miksujemy. 

Koktajl najlepiej wypić w ciągu 2 godzin od przygotowania, ale można go również dobrze schłodzić i zabrać ze sobą w butelce na dłuższe wybieganie. 


koktajl_energetyczny_ze_spirulina_6_of_1

koktajl_energetyczny_ze_spirulina_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

piątek, 08 kwietnia 2016

pulled_pork_2_of_1

pulled_pork_5_of_1

Pulled pork robię dosyć często. Tak się jakoś składało, że nie było kiedy zrobić zdjęcia, a jak już jakieś pstryknęłam, nie nadawało się do publikacji. Te też nie są idealne, ale ciężko wyczesanej wieprzowinie zrobić fajną fotkę. 

Pulled pork serwuję na obiad z ziemniakami, ryżem lub kaszą i surówką. Często używam go też do przygotowania burgerów czy tortilli z dużą ilością warzyw. Rwaną wieprzowinę (ale też i wołowinę) częściej przygotowuję w wolnowarze, ale jeśli nie macie tego urządzenia, wykorzystajcie piekarnik.

 

 Pulled pork. Rwana/ wyczesana wieprzowina

Składniki:

1 kg łopatki (niezbyt chudej)

1,5 litra wody

2 łyżki soli

3 czubate łyżki brązowego cukru

3 ząbki polskiego czosnku

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

szczypta czarnego pieprzu mielonego

 

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z solą. Studzimy, wkładamy łopatkę, aby mięso było całkowicie przykryte solanką. Odstawiamy na co najmniej 8-10 godzin.

W miseczce mieszamy cukier, obie papryki, pieprz i kmin rzymski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dokładnie mieszamy z przyprawami.

Mieszanką nacieramy odsączone z solanki mięso. Wkładamy do wolnowaru i gotujemy na pierwszej prędkości przez około 8-9 godzin. 

Pulled pork możemy także upiec w piekarniku. Wystarczy włożyć mięso do żaroodpornego naczynia i piec w 90 stopniach przez 6-7 godzin, a następnie w 130 stopniach jeszcze przez godzinę. Większe kawałki mięsa należy piec odpowiednio dłużej.

Gdy mięso jest już dobrze upieczone, dzielimy je na włókna przy pomocy dwóch widelców. Podajemy z ryżem, kaszą, ziemniakami, surówką, czy też używamy do przygotowania burgerów, tortilli lub kanapek.

 pulled_pork_1_of_1

pulled_pork_13_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

wtorek, 05 kwietnia 2016

mleko_ryzowe_9_of_1

mleko_ryzowe_11_of_1

Domowe mleka wegańskie robię od kilku lat. Są o wiele tańsze i w mojej ocenie- lepsze w smaku od kupnych. Nadal jednak pod względem spożycia przoduje u mnie mleko krowie, ale zamierzam to mocno zmienić i poważnie ograniczyć spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego. W najbliższym czasie spodziewajcie się więc większej ilości jarskich potraw. Mięso też będzie się pojawiać, bo mam w zanadrzu kilka gotowych propozycji, zresztą co jakiś czas wrzucę coś nowego na ruszt, ale dominować powinna opcja wege. 

Takie mleko ryżowe możecie użyć jako zastępnik mleka krowiego praktycznie do wszystkich potraw: naleśników, kawy, płatków, crunchy, koktajli, itd. Ryżowe mleko robię zazwyczaj wtedy, gdy ugotuję za dużo ryżo, a o to nie trudno, bo od dawna gotuję tylko ryż sypany, a nie w woreczkach ;) Nie lubię jednak marnować jedzenia, stąd jak nie placki, czy kotlety ryżowe, to mleko gości na moim stole.

Wypróbujcie też mleko jaglane, mleko kokosowe czy mleko migdałowe.

 

 Mleko ryżowe- przepis

 

Składniki:

1 szklanka ugotowanego ryżu (białego, brązowego czy nawet jaśnimowego)

3,5-4 szklanki wody mineralnej lub przegotowanej

 

Przygotowanie:

Do przygotowania mleka najlepiej wykorzystać ryż pozostały z obiadu. Oczywiście może być lekko solony. Ja w zasadzie zawsze używam ryżu gotowanego z odrobiną soli.

Ugotowany ryż wsypujemy do pojemnika blendera. Dodajemy szklankę wody i miksujemy dokładnie na gładką masę około 45 sekund. Jeśli cały ryż został dobrze rozdrobniony, wlewamy pozostałą wodę i chwilę razem miksujemy. 

Mleko ryżowe przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 4-5 dni. Przed użyciem dokładnie mieszamy, gdyż drobinki ryżu osadzają się na dnie naczynia, w którym go przechowujemy.

mleko_ryzowe_3_of_1 
mleko_ryzowe_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

środa, 30 marca 2016

pasztet_z_pieczarek_16_of_1

pasztet_z_pieczarek_3_of_1

Wege pasztet pieczarkowy z kaszą jaglaną to moja kolejna propozycja dla wegan, wegetarian, ale i miłośników mięsa. Kremowy, bardzo prosty do przygotowania, choć nieco czasochłonny. Można go rozsmarować na chlebie, albo pokroić w grube plastry i zaserwować z ulubionym sosem musztardowym, chrzanowym lub musztardowo- chrzanowym. 

Na blogu znajdziecie także inne pasztety bez mięsa, w tym pasztet warzywny z orzechami oraz pasztet z selera.

 

 Pasztet pieczarkowy

Składniki:

750 g pieczarek

500 g ugotowanej kaszy jaglanej (waga po ugotowaniu)

150 g cebuli

3-4 średnie ząbki polskiego czosnku

3 łyżki drobno siekanego szczypiorku

2 duże łyżki syropu z mniszka lekarskiego lub 2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka suszonego rozmarynu

1 łyżka suszonej bazylii

olej rzepakowy

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy pieczarki i smażymy bez przykrywki na średnim ogniu przez około 10 minut, kilka razy w tym czasie mieszając. Dodajemy syrop z mniszka lekarskiego lub cukier i smażymy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na rumiano na 2 łyżkach oleju. 

Przez maszynkę o drobnych oczkach mielimy dwukrotnie pieczarki z ugotowaną kaszą oraz podsmażoną cebulą i czoskiem.

Dodajemy sos sojowy, szczypiorek, rozmaryn i bazylię. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Średnią keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Wkładamy masę pieczarkowo- jaglaną, wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy około 60-70 minut.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie dobrze chłodzimy w lodówce.

pasztet_z_pieczarek_5_of_1

pasztet_z_pieczarek_9_of_1 pasztet_z_pieczarek_13_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 51
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi