Wpisy z tagiem: ryby i owoce morza

wtorek, 16 lutego 2016

salatka_z_wedzona_makrela_i_awokado_1_of_1

salatka_z_wedzona_makrela_i_awokado_9_of_1

Co robisz z wędzonej makreli ? Mogę się założyć, że najczęściej jesz ją samą, albo przygotowujesz pastę na kanapki. Też tak często robię, ale ostatnio zawiało mi nudą, więc postanowiłam sobie zrobić na śniadanię sałatkę. 

Taka sałatka z wędzoną makrelą i awokado to propozycja na szybkie i bardzo smaczne śniadanie lub kolację. Grunt to soczyste warzywa i świeża makrela. Ryba powiina być miękka i tłuściutka, a nie wysuszona i twarda. 

Oprócz ten sałatki polecam Wam oczywiście pastę z makreli z mascarpone

 

Sałatka z wędzoną makrelą i awokado

 

Składniki:

1 świeża wędzona makrela o wadze około 350 g

200 g pomidorków koktajlowych

150 g ogórka

1 dojrzałe awokado

3-4 łyżki drobno siekanego szczypiorku

2-3 łyżki oliwy z oliwek

pieprz

 

Przygotowanie:

Wędzoną makrelę pozbawiamy skóry i ości. Dzielimy na mniejsze kawałki. 

Ogórka i awokado obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Pomidorki płuczemy, każdego kroimy na ćwiartkę. 

Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, kawałki makreli oraz posiekany szczypiorek. Wlewamy oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. 

Sałatka doskonale smakuje od razu po przygotowaniu, ale równie dobra jest po lekkim schłodzeniu. Możecie ją także z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać następnego dnia do pracy.

 salatka_z_wedzona_makrela_i_awokado_4_of_1

salatka_z_wedzona_makrela_i_awokado_7_of_1

salatka_z_wedzona_makrela_i_awokado_11_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

wtorek, 12 stycznia 2016

gravlax_z_lososia_marynowany_w_burakach_3_of_1

gravlax_z_lososia_marynowany_w_burakach_11_of_1

Jedną z przekąsek, które przygotowałam na imprezę urodzinową młodszej Córki, był gravlax marynowany w burakach, który wszystkim bardzo smakował. Jest banalnie prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Można go przygotować na kilka dni przed imprezę, a później tylko pokroić i doprawić. Świetnie smakuje sam, ale możecie go również wykorzystać do przygotowania sushi czy przekąsek z ciasta francuskiego, albo kanapek. 

 

 Gravlax marynowany w burakach

 

Składniki:

1 kg fileta z łososia (najlepiej bez skóry, ale może być także ze skórą)

70 g cukru

45 g soli

1 surowy buraczek o wadze 140-150 g

1 cytryna

pęczek koperku

pieprz

 

Przygotowanie:

Łososia oczyszczamy, usuwamy tłuszcz (zarówno białe fragmenty, jak i ciemne od strony skóry- są niesmaczne i psują efekt wizualny). Płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Wybieramy jak najgrubszy filet, aby po zamarynowaniu go można było otrzymać ładne plasterki, a nie cienkie paseczki.

Do soli dodajemy cukier, obranego i startego na dobnych oczkach buraczka oraz skórkę startą z całej cytryny. Dokładnie mieszamy. Marynatę nakładamy na łososia, dokładnie go smarując z obu stron.

Rybę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do dużego naczynia (np. żaroodpornego lub blaszki, aby łosoś leżał dobrze rozłożony). Wstawiamy do lodówki na 2 dni. Mniej więcej po 24-36 godzinach zlewamy cały sok, który wytrąci się z ryby i marynaty. 

Po 48-60 godzinach opłukujemy łososia pod bieżącą wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w bardzo cienkie plasterki i obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Po opłukaniu łososia, a przed doprawieniem go sokiem z cytryny, koperkiem i pieprzem, można go przechowywać w lodówce przez max. 5-6 dni. Oczywiście dobrze jest go wsadzić do szczelnego pojemniczka lub zawinąć w folię spożywczą.

gravlax_z_lososia_marynowany_w_burakach_12_of_1
gravlax_z_lososia_marynowany_w_burakach_4_of_12

Pozdrawiam,

Bernadetta

piątek, 13 listopada 2015

salatka_z_tunczyka_z_awokado_5_of_1

salatka_z_tunczyka_z_awokado_8_of_1

Macie w domu tuńczyka w puszce ? Istnieje pewnie spore prawdopodobieństwo, że tak, a i z pozostałymi składnikami raczej nie powinniście mieć problemu. Spróbujcie więc moją sałatkę z tuńczyka z awokado, która powstała pod wpływem inspiracji ostatnimi wakacjami na Fuerteventurze, gdzie jedliśmy niezliczone ilości ryb i owoców morza. Sałatka jest banalnie prosta do przygotowania, a zachwyca swoim smakiem. 

Możecie ją oczywiście podać normalnie w miseczce, ale zaserwowana w skórkach z awokado ma nieoceniony urok. A jej zielony kolor skutecznie poprawi nastrój w szare- jesienne dni. 

 

 Sałatka z tuńczyka z awokado

Składniki:

200 g tuńczyka z puszki

100 g ogórka

3 dojrzałe awokado

4-5 łyżek szczypiorku

1 czerwona cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki jasnego sosu sojowego

sok z ½ limonki

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Ogórka obieramy ze skórki, siekamy w bardzo drobną kostkę.

Awokado przecinamy na pół. Usuwamy pestki. Miąższ wyciągamy delikatnie przy pomocy łyżki. Kroimy w średniej grubości kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. Delikatnie mieszamy, aby zapobiec ściemnieniu awokado.

Dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy lub oleju.

Cebulę obieramy, siekamy w jak najdrobniejszą kostkę. Dodajemy wraz z ogórkiem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem do awokado. 

Wlewamy olej sezamowy oraz sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatkę przekładamy do skórek z awokado i podajemy od razu po przygotowaniu. Możemy dodatkowo posypać odrobiną posiekanego szczypiorku.

 salatka_z_tunczyka_z_awokado_3_of_1

salatka_z_tunczyka_z_awokado_7_of_1

Pozdrawiam,

Bernadetta

 

 

 

czwartek, 17 września 2015


salatka_karaibska_z_tunczykiem_i_ananasem_4_of_1

salatka_karaibska_z_tunczykiem_i_ananasem_3_of_1

Podróże kocham nie tylko za piękne widoki czy możliwość kilkudniowego byczenia się, ale przede wszystkim za moc kulinarnych inspiracji. Podobnie było podczas naszego ostatniego wypadu na Fuerteventurę. Choć Wyspy Kanaryjskie nie słyną ze zbyt wielu tradycyjnych potraw, te które można tam spróbować, na długo zapadają w pamięć. 

Z tej podróży oprócz przepysznych sosów i ryb, urzekła mnie świetna sałatka kanaryjska z tuńczykiem i ananasem, którą postanowiłam odtworzyć od razu po powrocie do domu. Oczywiście na Fuercie nie dostaniecie sałatki, w której składniki będą pokrojone na jeden kęs, ale jesteśmy w Polsce, więc ode mnie wersja od razu do jedzenia. Jeśli chcecie się zbliżyć do oryginału, pokrójcie ananasa, awokado, ser żółty, pomidory i ogórki na grube plastry, a oliwę z oliwek i ocet winny podajcie w butelce ;)

Ta sałatka jest świetna na kolację, ale i na lekki obiad. Jeśli macie ochotę, zaserwujcie ją z chrupiącą bagietką.

W niektórych restauracjach sałatka ta nazywana jest także sałatką karaibską lub naprzemiennie kanaryjską i karaibską, a to podobno dlatego, że swój początek miała na Wyspach Karaibskich, a nie Kanaryjskich.

 

 

Sałatka karaibska z tuńczykiem i ananasem

 

Składniki:

250 g krewetek

200 g tuńczyka w oleju

100 g dobrego sera żółtego, najlepiej długodojrzewającego

1/2 główka sałaty rzymskiej

1 pomidor

1 ogórek

1/4 świeżego ananasa

1 cebula

4-5 łyżek kukurydzy

1/2 awokado

sok z cytryny

6 łyżek oliwy z oliwek

4 łyżki czerwonego octu winnego

1 czubata łyżka masła klarowanego

sól

ulubione zioła

 

Przygotowanie:

Krewetki obieramy, usuwamy jelita. Dokładnie płuczemy, osuszamy na papierowych ręcznikach. Na patelni podgrzewamy masło klarowane, na którym podsmażamy krewetki (Krótko, około 2 minut, przewracając w połowie czasu). Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.

Do oliwy z oliwek dodajemy ocet winny, mieszamy.

Ser kroimy w cienkie plastry lub drobną kostkę. Ananasa obieramy, siekamy w niewielkie kawałki.

Pomidora myjemy, usuwamy szypułkę i kroimy w kostkę. Ogórka obieramy, płuczemy. Przecinamy wzdłuż na ćwiartki, a następnie kroimy w cienkie plastry.

Marchew obieramy, myjemy i kroimy metodą julienne w cienkie paseczki. Można to także zrobić przy użyciu obieraczki do warzyw.

Kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy. Obraną cebulę siekamy w cienkie piórka.

Sałatę dokładnie płuczemy, rozrywamy na drobne kawałki, opcjonalnie kroimy nożem (Sałaty nie powinno się raczej siekać nożem, więc róbcie to w ostateczności). 

Awokado obieramy w ostatniej chwili, drobno kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Wszystkie składniki układamy na dużych talerzach lub mieszamy w misce. Ja rozsypałam cienką warstwę sałaty na całej powierzchni talerzy, a pozostałe składniki ułożyłam na wierzchu. Polewamy oliwą z oliwek, zmieszaną z octem winnym. Doprawiamy ulubionymi ziołami.

 salatka_karaibska_z_tunczykiem_i_ananasem_5_of_1

salatka_karaibska_z_tunczykiem_i_ananasem_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

niedziela, 17 maja 2015

mae_w_biaym_winie_z_makaronem_6_of_1

Mąż pojechał na łódki, więc ja w tym czasie szalałam trochę z owocami morza, za którymi On nie przepada. Co prawda przekonałam Go już do krewetek, a ostatnio zajadał się też ośmiornicą duszoną w białym winie, ale białe małże to nie jest Jego ulubiony produkt spożywczy.

Ja jednak lubię wszystkie owoce morza i choć nie jadam ich szczególnie często (oczywiście poza krewetkami), to jednak te kilkanaście razy w roku przygotowuję je z prawdziwą przyjemnością. Jeśli chodzi o małże, najbardziej lubię najprostsze wersje ich podania. Takie małże w białym winie z makaronem to bowiem doskonały sposób na szybki, ale efektowny obiad. 

 

Małże w białym winie z makaronem

 

Składniki:

500 g białych małży

250 g długiego makaronu (u mnie czerwony)

100 ml białego wina półwytrawnego

1 puszka pomidorów krojonych

1 średni pęczek natki pietruszki

2 łyżki oleju

2 łyżeczki brązowego cukru

1 średnia szalotka bananowa

1 papryczka peperoni

2 średnie ząbki czosnku

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Małże rozmrażamy na durszlaku, a następnie przepłukujemy pod bieżącą wodą.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy. Z papryczki usuwamy ziarenka i kroimy ją w cienkie paski lub drobną kostkę. 

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Szklimy na rozgrzanym oleju. Wlewamy białe wino, a po mniej więcej 30 sekundach dodajemy krojone pomidory z puszki. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut.

Dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i brązowym cukrem.

Dorzucamy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy małże i dusimy pod przykryciem przez 1,5- 2 minuty. Nie dłużej, gdyż małże zrobią się gumowate. 

Małże z makaronem podajemy od razu po przygotowaniu. Jeśli jakieś małże się nie otworzyły, należy je wyrzucić.

 mae_w_biaym_winie_z_makaronem_8_of_1

mae_w_biaym_winie_z_makaronem_2_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi