Wpisy z tagiem: wegetariańskie

czwartek, 12 maja 2016

pieczarki_faszerowane_kasza_jaglana_8_of_1

pieczarki_faszerowane_kasza_jaglana_7_of_1

Świetne pieczarki faszerowane kaszą jaglaną z serem i suszonymi pomidorami. Porcja zdrowia, którą możecie zaserwować na obiad lub kolację. Można je spokojnie przygotować na grillu, ale i w piekarniku. Świetne są także na zimno, więc z powodzeniem możecie je zabrać na piknik za miastem. 

Idealne są same, z surówką, puree ziemniaczanym czy też chrupiącym pieczywem. Świetnie zastępują mięso tym, którzy go nie jedzą. A dla mięsożerców mogą stanowić idealne uzupełnienie posiłku.

 

Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną

 

Składniki:

6 dużych pieczarek do faszerowania

ok. 100 g żółtego sera

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

8 połówek suszonych pomidorów

1/2 średniej cebuli

1 czubata łyżka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich

1 czubata łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory kroimy w kostkę. 

Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. 

Pieczarki obieramy ze skórki. Ogonki wycinamy i drobno siekamy.

Do ogonków dodajemy ser, ugotowaną kaszę, pomidory suszone, cebulę, roztarte w dłoni zioła oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Kapelusze pieczarek lekko solimy. Nakładamy mniej więcej po 3 łyżki farszu, dobrze dociskamy. Zawijamy w folięaluminiową. 

Pieczemy około 25-30 minut na rozgrzanym grillu lub około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym otwieramy folię i dopiekamy pieczarki jeszcze około 5-8 minut. 

 pieczarki_faszerowane_kasza_jaglana_9_of_1

 pieczarki_faszerowane_kasza_jaglana_10_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

środa, 11 maja 2016

kawior_z_baklazana_10_of_1

kawior_z_baklazana_1_of_1

Choć uwielbiam wszystkie warzywa, to bakłażan jest chyba w top 5 moich ulbionych. Można zrobić pyszną pastę z pieczonego bakłażana z suszonymi pomidorami, czy wyczarować "śledzie" z bakłażana. Można też ugotować zupę pomidorową z pieczonymi warzywami i jabłkiem albo szakszukę z bakłażanem. Szczerze powiedziawszy, pomysły na dania z bakłażanem chyba nigdy mi się nie skończą. Od czasu do czasu lubię jednak sięgnąć po "klasykę" i przygotować choćby kawior z bakłażana, czyli świetną pastę na kanapki, do krakersów czy warzyw. Kawior z bakłażana jest także idealny na grilla lub na piknik. 

Do tego kawioru można dodatkowo dodać świeże pomidory czy natkę pietruszki lub szczypiorek, ale ja dziś prezentuję wersję chyba najbardziej podstawową- z cebulką, czosnkiem i sokiem z cytryny. 

 

 Kawior z bakłażana

Składniki:

400 g bakłażana

1/2 średniej cebuli

1 mały ząbek czosnku

sok z 1/2 cytryny

4-5 łyżek oleju rzepakowego

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy, usuwamy kapturek, a bakłażana ze skórką kroimy w drobną kostkę.

Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę.

Do miski wrzucamy pokrojonego bakłażana. Dodajemy cebulę, czosnek, sok z cytryny i olej rzepakowy. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podajemy z tradycyjnym lub chrupkim pieczywem, krakersami lub jako dip do warzyw.

Przechowujemy w lodówce maksymalnie 4-5 dni.

 kawior_z_baklazana_9_of_1

kawior_z_baklazana_11_of_1

kawior_z_baklazana_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

  

wtorek, 10 maja 2016

sledz_z_baklazana_2_of_1

sledz_z_baklazana_5_of_1

Mamy to ! Zrobiłam wegańskie "śledzie" z bakłażana. Największy problem jest z utrafieniem z twardością bakłażana, ale smak jest tak zbliżony do prawdziwych śledzi, że jeśli Wam się to uda, to możecie nieźle nabrać miłośników ryb. 

Popularne są śledzie z boczniaków, czy jak kto woli boczniaki a'la śledzie, ale mnie się od dawna marzyły takie bakłażanowe śledzie. I wyszły fantastyczne. Za pierwszym razem, gdy je zrobiłam, nie zdążyłam nawet jednego zdjęcia zrobić. Teraz, w ciągu tygodnia, goszczą u mnie już 3 raz. I smak i struktura są iście śledziowe, tylko kolor nieco odmienny od tradycyjnych śledzi, ale to mi akurat nie przeszkadza. 

Najlepsze są 24-48 godzin po przygotowaniu. Później też są fajne, nie robią się gąbczaste, ale tracą nieco śledziowy posmak, więc najlepiej zrobić je 1-2 dni przed podaniem i od razu zjeść wszystkie. 

Śledzie mogłabym jeść codziennie, a że wiosną stawiam raczej na warzywa, niż mięso, to serwuję wegańskie "śledzie", które pomogą zadbać o zgrabną sylwetkę, gdyż przygotowałam je z dodatkiem oleju rzepakowego. 

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych i witaminy E i dlatego używam go każdego dnia, gdyż pomaga hamować wchłanianie cholesterolu oraz opóźnia procesy starzenia skóry. 

 

Wegańskie "śledzie" z bakłażana

z olejem rzepakowym

 

Składniki:

2 bakłażany o wadze ok. 350-400 g każdy

150 g cebuli

400 ml wody

150 ml oleju rzepakowego

10- 15 g glonów wakame (ok. 1/3 szklanki)

6 łyżek octu winnego

3 łyżki ciemnego sosu sojowego (lub 6 łyżek jasnego)

10 ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

1 łyżka soli

pieprz

 

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy, zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30-35 minut. Bakłażan powinien być lekko miękki, ale nadal jędrny. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia, a następnie odcinamy kapturek i obieramy ze skórki. 

Kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 0,5 cm, a następnie każdy plaster na 4-5 kawałków, przypominających kawalki śledzia. 

Glony wakame zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy sól, gotujemy na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty. Wyłączamy, odstawiamy do wystudzenia.

Do 150 ml wywaru z gotowania glonów wlewamy olej, sos sojowy i ocet winny, mieszamy.

Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. 

Do bakłażanów dodajemy cebulę, 3-4 łyżki ugotowanych glonów, zalewę z olejem i przyprawami oraz liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy szczyptą soli, dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny, aby nasze "śledzie" dobrze się przegryzły.

 sledz_z_baklazana_3_of_11
sledz_z_baklazana_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

logopokochajolejrzepakowy2 

piątek, 06 maja 2016

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_11_of_1

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_1_of_1

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_10_of_1

Odkąd ograniczyłam spożycie mięsa, przerzuciłam się na ciecierzycę. Pochłaniam jej ogromne ilości i kombinuję z nowymi smakami. Niedawno przygotowałam fantastyczną sałatkę z ciecierzycą i suszonymi pomidorami, która tak mi posmakowała, że robiłam ją 3 dni z rzędu, a naprawdę rzadko zdarza mi się jeść to samo kilka razy pod rząd.

Sałatka jest bardzo pożywna i można ją spokojnie zaserwować na kolację lub obiad. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla lub na piknik. Z powodzeniem możecie ją również zabrać do pracy. Pamiętajcie tylko, aby sosem polać ją przed samym podaniem.

 

 Sałatka z ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Składniki:

50 g roszponki

50 g miksu sałat

100 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki

100 g świeżego ogórka

8-10 połówek suszonych pomidorów

15-20 zielonych oliwek

5 pomidorów koktajlowych

3 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżki wody

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka musztardy dijon

syrop z mniszka lekarskiego do smaku

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Do oleju dodajemy wodę, musztardę, ocet winny i łyżkę syropu z mniszka. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby dodajemy nieco więcej syropu z mniszka. 

Roszponkę i miks sałat płuczemy, odsączamy na sicie. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w cienkie talarki.

Suszone pomidory odsączamy z zalewy i siekamy w kostkę. Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na ćwiartki.

Na talerzu rozsypujemy sałatę, na niej ogórka, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe oraz ciecierzycę. Polewamy sosem winegret, posypujemy oliwkami.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_4_of_1

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_7_of_1

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

alma
 

Wpis dodaję do akcji:

GRILL PIKNIK Menu

 www.alma24.pl

 

piątek, 29 kwietnia 2016

zapiekana_zupa_pomidorowa_6_of_1

zapiekana_zupa_pomidorowa_9_of_1

Dogodzić dwójce Dzieci, mężowi i sobie wcale nie jest łatwo. Wszyscy kochamy makaron i pomidory we wszelkiej postaci. Ja z Dziewczynkami możemy jeść pomidorową na milion sposobów i to najchętniej kilka razy w miesiącu. Krzysiek jednak jest anty zupowcem, często kręci nosem i nawet nie chce zupy spróbować, bo podobno "się nie najada". Nic to jednak, bo Julcia która pomidorową uwielbia, potrafi nagle sobie ubzdurać, że jej nie zje, bo jest z makaronem, a Ona chciała z ryżem (to co, że 5 minut wcześniej chciała makaron). 

Kiedy jednak serwuję zapiekaną zupę pomidorową, moje Skarby siadają i zajadają ją ze smakiem, nigdy nie mówią, że chcieli coś innego. Zawsze jest im jej mało. Odnoszę wtedy wrażenie, że nie jest nas czworo, ale znacznie więcej, bo 50 dag makaronu i 2 litry zupy znika w niewyjaśnionych okolicznościach. W naszych żołądkach ;) 

I dlatego uwielbiam tę zapiekaną zupę pomidorową, bo niewielkim wysiłkiem i kosztem, jestem w stanie dogodzić całej naszej Rodzince. 

Jak możecie pomyśleć, patrząc na zdjęcia, to nie jest zapiekanka z makaronem, a właśnie zapiekana zupa. Po upieczeniu pod warstwą sera i makaronu z warzywamy zostaje sporo płynnej zupy, która cudownie uzupełnia to danie.

A Wy jadacie zapiekaną zupę pomidorową czy tylko tradycyjną ?

 

 Zapiekana zupa pomidorowa

 

Składniki:

500 g makaronu spaghetti lub bavette

100 g żółtego sera

100 g mozzarelli

1,25 litra wywaru warzywnego

1 butelka passaty pomidorowej (700-750 ml)

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 cebula

1 ząbek czosnku

opcjonalnie 1 chili

1 łyżka słodkiej papryki

sól

pieprz

olej rzepakowy

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w cienkie paski. Papryczkę chili przecinamy wzdłuż na pół. Usuwamy ziatenka i siekamy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju. Lekko szklimy cebulę. Dorzucamy czosnek, papryczkę chili, suszoną słodką paprykę oraz czerwoną i żółtą świeżą paprykę. Co chwilę mieszając smażymy 2-3 minuty. Wlewamy passatę pomidorową i wywar warzywny. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron (najlepiej uprzednio pokrojony na krótsze kawałki) przekładamy do naczynek do zapiekania. Zalewamy zupą pomidorową. Posypujemy startym żółtym serem i mozzarellą. 

Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Oczywiście taką zapiekaną zupę pomidorową możecie przygotować także z mięsem (piersią z indyka lub kurczaka) albo ostrą kiełbasą (np. chorizo). My jednak ostro ograniczyliśmy mięso, stąd serwują ją w wersji wegetariańskiej.

 
zapiekana_zupa_pomidorowa_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta  

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 23
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi