Wpisy z tagiem: jajka

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

pudding_chlebowy_z_malinami_7_of_1

pudding_chlebowy_z_malinami_12_of_1

W tym tygodniu Dziewczyny zaproponowały, aby w ramach wypiekania na śniadanie przygotować pudding chlebowy z truskawkami. To jeszcze nie sezon na truskawki, a w zamrażarce już mam resztki, więc zdecydowałam się na mrożone maliny, których mam nieco więcej. 

Uwielbiamy śniadania na słodko, a takie, gdy można wykorzystać zalegające resztki pieczywa cenimy podwójnie. Do tego pudding chlebowy można przygotować na słodko i wytrawnie, zjęść na ciepło lub zimno. 

 

Pudding chlebowy z malinami

 

Składniki:

800 ml mleka 2 %

500 g mrożonych malin lub 

350 g czerstwego pieczywa pszennego (najlepiej bułek wrocławskich lub bagietek)

4 jajka

4 łyżki brązowego cukru

prażone płatki migdałów

cukier puder



Przygotowanie:

Bułki kroimy w kostkę o boku 1-1,5 cm. 
Do mleka dodajemy surowe jajka i dokładnie miksujemy. 

Na dnie jednej dużej lub 4 mniejszych foremek żaroodpornych rozsypujemy połowę pieczywa. Posypujemy połową malin, posypujemy 2 łyżkami cukru. Układamy kolejną warstwę pieczywa, pozostałe owoce i resztę cukru. Zalewamy mlekiem z jajkami. 

Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra- dół). Wkładamy foremki i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie ustawiamy termoobieg (przy tej samej temperaturze) i pieczemy jeszcze 10-15 minut.

Po upieczemy oprószamy cukrem pudrem i posypujemy płatkami migdałów.


pudding_chlebowy_z_malinami_3_of_1

pudding_chlebowy_z_malinami_4_of_1

pudding_chlebowy_z_malinami_9_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Pudding chlebowy znajdziecie także u Dorotki z Moje Małe Czarowanie oraz u Anety z blogu Piekielna kuchnia Anety.

poniedziałek, 25 stycznia 2016

szakszuka_z_baklazanem_14_of_1

szakszuka_z_baklazanem_8_of_1

Szakszuka to bez wątpienia jedna z moich ulubionych śniadaniowych potraw. Na blogu znajdziecie już przepis na tradycyjną szakszukę oraz szakszukę z chorizo. Dziś pora na szakszukę z bakłażanem, która jest równie pyszna, jak pozostałe 2 wersje, a może nawet i lepsza. Bakłażan doskonale komponuje się z pomidorami, a jajko z płynnym żółtkiem jeszcze dodatkowo podkręca ich smak. Szakszukę możecie zaserwować z pieczywem, ale szczerze powiedziawszy doskonale smakuje sama. Najlepiej wyjadana wprost z patelni. 

 

Szakszuka z bakłażanem

Składniki:

400 g pomidorów z puszki 

1/2 średniego bakłażana

1/2 żółtej papryki

100 g cebuli

3 jajka

1 duży ząbek polskiego czosnku

1/2 papryczki chili

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżki oleju

sól

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w drobną kostkę.

Do garnka wlewamy około 800 ml letniej wody. Rozpuszczamy dużą łyżkę soli i wrzucamy bakłażana. Po 10-15 minut odcedzamy, dzięki czemu pozbędziemy się goryczki.

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Żółtą paprykę kroimy w drobną kostkę. Chili pozbawiamy ziarenek i białego albedo, drobniutko siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Lekko szklimy cebulę. Dodajemy chili, żółtą paprykę i czosnek i co chwilę mieszając smażymy przez 2 minuty. Dorzucamy bakłażana, a po kolejnych 2-3 minutach pomidory. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Odkrywamy i smażymy do odparowania nadmiaru soku. 

Warzywa doprawiamy do smaku solą oraz mielonym kminem indyjskim.

Wypukłą stroną łyżki robimy w warzywach 3-4 wgłębienia i wbijamy w nie surowe jajka. Patelnię podownie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 4-5 minut, tj. do czasu aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. 

Szakszukę podajemy od razu po przygotowaniu, obficie posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.

 szakszuka_z_baklazanem_13_of_1

Pozdrawiam serdecznie,

Bernadetta

 

W tym tygodniu szakszukę zrobili także: Insulina, Misiek Misiek, Dorotka z blogu Moje Małe Czarowanie, Iza czyli Smaczna Pyza, Wiosenka Eksplozja Smaku, Gosia ze Smaków Alzacji, Kulinarne przygody Gatity, Monika z blogu Z Chaty Na Końcu Wsi, Magda czyli Kulinarna Piniata, Laura z Cafe Babilon oraz Ania z blogu Teatr Gotowania.

 

 

niedziela, 07 czerwca 2015

 

szparagi zapiekane z jajkiem

Wczoraj zaprosiłam Was na sałatkę z kaszą jaglaną i szparagami, a dziś kolejny szybki i bardzo smaczny pomysł, a więc szparagi zapiekane z jajkiem. Świetne na śniadanie, choć można je w zasadzie podać o każdej porze dnia. Z dodatkiem surówki z sezonowych warzyw mogą stanowić świetne danie obiadowe, a nawet pomóc nam posilić się na pikniku na łonie natury. To takie oszukane muffinki, jeszcze szybsze od tych tradycyjnych i co najważniejsze- bezglutenowe. 

 

Szparagi zapiekane z jajkiem 

 

Składniki:

3 duże jajka

12-16 cienkich zielonych szparagów

8 plastrów szynki serrano

pieprz

 

Przygotowanie:

Boki i dno 4 dużych foremek do muffinek lub kokillek wykładamy szynką serrano. 

Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów, a pozostałe kroimy na 1 cm kawałki, zostawiając dłuższe główki.

Jajka rozkłócamy dokładnie trzepaczką rózgową lu blenderem. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Jajek nie solimy, gdyż szynka jest wystarczająco słona. 

Pokrojone szparagi rozkładamy równomiernie do foremek wyłożonych szynką. Zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy główki szparagów.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 12 minut, tj, do chwili aż masa jajeczna dobrze się zetnie, ale nie będzie wysuszona. 

Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

 szparagi zapiekane z jajkiem

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

poniedziałek, 18 maja 2015

szparagi zapiekane z jajkiem

Zapraszam serdecznie na szparagi zapiekane z jajkiem i suszonymi pomidorami. Świetne na kolację lub lunch. Można zjeść same lub podać z gorącą bagietką.

Do przygotowania tego dania nadają się zarówno białe, jak i zielone szparagi. Oczywiście danie można przygotować także w jednej dużej formie, ale bardziej praktycznie jest przyrządzić je w małych naczyniach. 

Polecam Wam także sałatkę ze szparagami i jajkiem w koszulce

 

Szparagi zapiekane z jajkiem i suszonymi pomidorami

 

Składniki na 3 porcje:

500 g szparagów białych lub zielonych

10 połówek suszonych pomidorów w zalewie

80 g szynki serrano

3 jajka

3 łyżki tartego parmezanu

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Białe szparagi obieramy poniżej główki, zielone tylko myjemy. Odcinamy 0,5 cm końcówki. Każdego szparaga kroimy na 4-5 równych części. 

Wrzucamy na wrzącą i lekko osoloną wodę na 1,5- 2 minuty. Odcedzamy na durszlaku.

Szynkę serrano kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkim ogniu na suchej patelni przez mniej więcej 1,5 minuty. 

Pomidory siekamy w kostkę lub cienkie paski. 

Szparagi mieszamy z szynką i pomidorami. Rozkładamy równomiernie w trzech naczyniach żaroodpornych. Posypujemy startym parmezanem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Do każdego naczynka wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczemy około 12 minut,  tj. do chwili aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. 

Podajemy od razu po przygotowaniu.

 szparagi zapiekane z jajkiem

szparagi zapiekane z jajkiem

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

sobota, 04 kwietnia 2015

 

Jajka_faszerowane_pomidorami_i_mozzarell_9_of_1

Dziś mam dla Was ostatni przepis przed Świętami. Wszak Wielkanoc to czas odpoczynku w rodzinnym gronie. Jajka faszerowane pomidorami i mozzarellą nie są tak znane jak choćby jajka faszerowane szynką i chrzanem, jajka faszerowane z łososiem czy też jajka faszerowane w skorupkach, ale są bardzo smaczne i z pewnością będą się świetnie prezentować na stole. 

Pierwszy raz takie jajka faszerowane pomidorami i mozzarellą jadłam u Koleżanki kilka miesięcy temu. Co prawda Ona nie dodała do nich szczypiorku, ale również były bardzo smaczne. Jeśli więc macie ochotę na niestandardowe nadzienie, koniecznie spróbujcie tych jajek.

 

Jajka faszerowane pomidorami i mozzarellą

 

Składniki:

6 jajek

100 g sera mozzarella

1 średni dojrzały pomidor

3 łyżki drobno siekanego szczypiorku

2 łyżki dobrego oleju lub oliwy z oliwek

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Hartujemy zimną wodą, odcedzamy, obieramy ze skorupek. Przecinamy wzdłuż na pół, delikatnie wyciągamy żółtka i rozdrabniamy je widelcem.

Pomidora  sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy cały miękki środek. Twardy miąższ kroimy w drobną kostkę.

Mozzarellę odsączamy z zalewy, również siekamy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do żółtek wraz z pomidorem, szczypiorkiem i olejem. Delikatnie, ale dokładnie, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  

Przygotowanym farszem nadziewamy białka jaj. 

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Jajka_faszerowane_pomidorami_i_mozzarell_6_of_1 Jajka_faszerowane_pomidorami_i_mozzarell_11_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi