Wpisy z tagiem: aronia

wtorek, 20 października 2015

dzem_z_aronii_11_of_1

 

dzem_z_aronii_5_of_1

Dziś dzielę się z Wami przepisem na dżem, który wykombinował mój Teściu, a ja później odtworzyłam w swojej kuchni. Dżem z aronii z gruszką, jabłkiem, śliwką i brzoskwiniami. Świetne połączenie smaków. Doskonałe nie tylko do naleśników czy z chlebem, ale także do mięsa lub serów pleśniowych. Teraz jest najlepszy czas do jego przygotowania, bo wszystkie owoce są najbardziej soczyste, a aronia w większości miejsc jest już po pierwszych przymrozkach. Lećcie więc szybko na działki i zamykajcie się w kuchni. 

Co prawda myślałam, że już w tym roku koniec z przepisami na przetwory, ale oprócz tego dżemu z aronii, będę dla Was miała niedługo pyszną żurawinę, a w zanadrzu czeka też pigwa. Szykujcie więc słoiczki :)

 

Dżem z aronii

Składniki:

1,5 kg aronii

1,5 kg dojrzałych gruszek

1 kg soczystych jabłek

1 kg dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek)

0,8-1 kg brzoskwiń

cukier

 

Przygotowanie:

Aronię dokładnie płuczemy, osuszamy z wody i wrzucamy do woreczków lub pojemników przystosowanych do mrożenia. Wsadzamy do zamrażarki na 2-3 dni.

Pozostałe owoce dobrze myjemy. Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Brzoskwinie również obieramy, usuwamy pestki, siekamy.

Śliwki pozbawiamy pestek, także kroimy na drobniejsze kawałki. 

Wszystkie owoce wrzucamy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 15 minut. Gdy owoce puszczą sporo soku, zwiększamy nieco ogień, ściągamy pokrywkę i gotujemy przez godzinę, kilka razy w tym czasie mieszając. 

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i następnego dnia ponownie smażymy około 45 minut. W tym czasie dżem powinien już dobrze zgęstnieć. Dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Ponownie podgrzewamy i smażymy do chwili osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. W zależności od tego czy będziecie planować używać dżemu do mięsa, ciasta czy innych deserów, możecie go nieco bardziej lub odrobinę mniej odparować. Powinien mieć jednak dosyć gęstą konsystencję, ale zawierać nieco soku. 

Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10-15 minut od momentu zagotowania. Dokręcamy słoiki, odstawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

 dzem_z_aronii_7_of_1

dzem_z_aronii_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

W ubiegłym roku, podczas wizyty u Brata, wymyśliłam przepis na aronię do mięsa z jabłkami i alkoholem antonówką. I to była najlepsza wersja aronii, jaką miałam okazję kiedykolwiek spróbować. W tym roku obowiązkowo zrobię kilka słoiczków na zimę, ale poczekam spokojnie, aż aronia u Teściów dobrze dojrzeje. Na szczęście w zamrażarce ostał mi się jeden pojemniczek aronii z ubiegłego roku i dzięki temu w weekend mogłam ponownie cieszyć się jej smakiem.

Polecam Wam również aronię do mięs z jabłkiem.

1 

Aronia do mięs


Składniki:

50 dag aronii

50 dag jabłek antonówek

150 ml wódki antonówki

1 łyżka klarowanego masła

brązowy cukier

 

Przygotowanie:

Aronię dokładnie płuczemy, osuszamy, wkładamy do zamrażalki w szczelnie zamkniętym pojemniku na 1-2 dni.

Po tym czasie wyjmujemy z zamrażalki, odstawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę.

Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy aronię i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.

W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.

Dodajemy do aronii. Owoce od razu podlewamy wódką. Smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty, a następnie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do chwili aż jabłka całkowicie zmiękną.

Doprawiamy do smaku brązowym cukrem.

Aronię do mięs z antonówką możecie zjeść od razu po przygotowaniu lub przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować przez 8-10 minut, dzięki czemu będziecie się cieszyć jej smakiem także zimą.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

Jedz polskie jabłka

środa, 18 września 2013

Nie ma co ukrywać, aronia w tym roku naprawdę obrodziła :) A, że Teściowie mieli jej około 100 kg, więc 1/10 im porwałam i przerobiłam. Zrobiłam już tradycyjną aroniówkę, aroniówkę z jabłkiem i aronię do mięs. Trochę aronii zamroziłam na później (będzie idealna do mięs z owocami), a z reszty zrobiłam sok z aronii.

Nie mam sokownika i nie chciałam się też bawić w robienie soku na zimno. A, że moje dwa Skarby uwielbiają herbatę z domowym soczkiem, to zamknęłam za szkłem trochę soku z aronii. Wyszedł pyszny, słodko- kwaśny i bez goryczki, która zniknęła dzięki przemrożeniu owoców i dodaniu liści wiśni.

 1

Sok z aronii


Składniki:

1,5 kg aronii

1,5 litra wody

200 liści wiśni

2 cytryny

35 dag cukru

 

Przygotowanie:

Aronię dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie i wkładamy w pojemniczkach do zamrażarki na 2-3 dni.

Po tym czasie owoce rozmrażamy. Dodajemy dokładnie opłukane liście wiśni, zalewamy wodą.

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolym ogniu przez 30-35 minut. 

Odstawiamy na 8 godzin. Po tym czasie aronię rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aby wycisnąć z niej jak najwięcej soku i od razu przecedzamy przez sito wyłożone gazą.

Do soku dodajemy cukier i sok z dwóch cytryn. Ponownie zagotowujemy i gorący wlewamy do buteleczek. 

Pasteryzujemy przez 10-15 minut.

Przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu.

 1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

piątek, 13 września 2013

Już na facebooku chwaliłam się Wam, że oprócz tradycyjnej aroniówki, przygotowałam również taką z jabłkami. Wykorzystałam same obierki z jabłek, które zostały mi, gdy przyrządzałam m.in. aronię do mięs. Oczywiście zamiast samych obierek możecie użyć nieobranych jabłek, pokrojonych na ćwiartki, z których wcześniej należy usunąć gniazda nasienne. Ta nalewka jest nieco mocniejsza od poprzedniej, ale również bardzo smaczna. Oprócz aronii i wiśni silnie wyczuwalne są nuty jabłek, które nadają nalewce bardzo ciekawego posmaku.

1 

Składniki:

1,5 kg aronii

40 dag jabłek (mogą być same obierki)

200 liści wiśni z ogonkami

1,25 litra wody

65-70 dag cukru

0,5 litra spirytusu 96 %

 

Przygotowanie:

Owoce aronii dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie i wkładamy w pojemniczkach do zamrażarki na 1-2 dni.

Po tym czasie aronię rozmrażamy, dodajemy dokładnie opłukane liście wiśni, obierki z jabłek lub ćwiartki jabłek z usuniętymi gniazdami nasiennymi.

Zasypujemy cukrem, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i od razu zmniejszamy ogień.

Gotujemy na wolnym ogniu przez 35 minut. Odstawiamy na cały dzień.

Przecedzamy przez gęste sito. Do powstałego soku (mnie wyszło go równo 2 litry i 100 ml), wlewamy spirytus i dokładnie mieszamy.

Nalewkę przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy na 2-3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce, choć muszę przyznać, że już następnego dnia po przygotowaniu smakuje wybornie.

Z podanych proporcji otrzymacie mniej więcej 2,6 litra nalewki o zawartości około 18-19 % alkoholu.

1

1 

Pozdrawiam serdecznie :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 55,00 złotych

poniedziałek, 09 września 2013

Gdy ostatnio byłam u Teściów, Mama mojego K. żaliła się, że mają tyle aronii, iż nie wiedzą co z nią zrobić, a Teściu tylko wino z niej produkuje, więc mniej więcej 100 kg tego dobrodziejstwa i tak nie przerobi. Pojechaliśmy więc na działkę i ni z tego ni z owego, zerwałam sobie jej 6 kg, a we wtorek Krzysiek przywiózł mi jej jeszcze wiadro. Zrobiłam więc dwie różne nalewki, a więc taką tradycyjną aroniówkę i drugą aroniowo- jabłkową, sok i aronię do mięs z jabłkiem, taką jakiej smak znam z dzieciństwa.

1

Aronia do mięs z jabłkiem 

Składniki:

1 kg jabłek

0,5 kg aronii

3/4 szklanki cukru

1 szklanka wody

2 cytryny

 

Przygotowanie:

Aronię dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie i wkładamy w pojemniczkach do zamrażarki na co najmniej 1-2 dni.

Po upływie tego czasu aronię rozmrażamy, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny, a następnie odcedzamy.

Jabłka dokładnie płuczemy, obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Wodę zagotowujemy. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do całkowitego jego rozpuszczenia. Gdy syrop trochę zgęstnieje, dodajemy starte jabłka i aronię.

Smażymy na średnim ogniu przez 10 minut.

Odstawiamy na całą noc, a następnie smażymy na średnim ogniu około 30 minut, a więc do czasu, aż powstanie czerwona gęsta galaretka. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Ja miałam dosyć słodkie jabłka, więc wykorzystałam cały sok z 2 cytryn.

Aronię wkładamy do niedużych słoiczków i pasteryzujemy przez 7-8 minut.

1 

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 6,00 złotych

 
1 , 2
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi