Wpisy z tagiem: Boże Narodzenie

wtorek, 10 maja 2016

sledz_z_baklazana_2_of_1

sledz_z_baklazana_5_of_1

Mamy to ! Zrobiłam wegańskie "śledzie" z bakłażana. Największy problem jest z utrafieniem z twardością bakłażana, ale smak jest tak zbliżony do prawdziwych śledzi, że jeśli Wam się to uda, to możecie nieźle nabrać miłośników ryb. 

Popularne są śledzie z boczniaków, czy jak kto woli boczniaki a'la śledzie, ale mnie się od dawna marzyły takie bakłażanowe śledzie. I wyszły fantastyczne. Za pierwszym razem, gdy je zrobiłam, nie zdążyłam nawet jednego zdjęcia zrobić. Teraz, w ciągu tygodnia, goszczą u mnie już 3 raz. I smak i struktura są iście śledziowe, tylko kolor nieco odmienny od tradycyjnych śledzi, ale to mi akurat nie przeszkadza. 

Najlepsze są 24-48 godzin po przygotowaniu. Później też są fajne, nie robią się gąbczaste, ale tracą nieco śledziowy posmak, więc najlepiej zrobić je 1-2 dni przed podaniem i od razu zjeść wszystkie. 

Śledzie mogłabym jeść codziennie, a że wiosną stawiam raczej na warzywa, niż mięso, to serwuję wegańskie "śledzie", które pomogą zadbać o zgrabną sylwetkę, gdyż przygotowałam je z dodatkiem oleju rzepakowego. 

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych i witaminy E i dlatego używam go każdego dnia, gdyż pomaga hamować wchłanianie cholesterolu oraz opóźnia procesy starzenia skóry. 

 

Wegańskie "śledzie" z bakłażana

z olejem rzepakowym

 

Składniki:

2 bakłażany o wadze ok. 350-400 g każdy

150 g cebuli

400 ml wody

150 ml oleju rzepakowego

10- 15 g glonów wakame (ok. 1/3 szklanki)

6 łyżek octu winnego

3 łyżki ciemnego sosu sojowego (lub 6 łyżek jasnego)

10 ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

1 łyżka soli

pieprz

 

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy, zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30-35 minut. Bakłażan powinien być lekko miękki, ale nadal jędrny. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia, a następnie odcinamy kapturek i obieramy ze skórki. 

Kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 0,5 cm, a następnie każdy plaster na 4-5 kawałków, przypominających kawalki śledzia. 

Glony wakame zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy sól, gotujemy na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty. Wyłączamy, odstawiamy do wystudzenia.

Do 150 ml wywaru z gotowania glonów wlewamy olej, sos sojowy i ocet winny, mieszamy.

Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. 

Do bakłażanów dodajemy cebulę, 3-4 łyżki ugotowanych glonów, zalewę z olejem i przyprawami oraz liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy szczyptą soli, dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny, aby nasze "śledzie" dobrze się przegryzły.

 sledz_z_baklazana_3_of_11
sledz_z_baklazana_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

logopokochajolejrzepakowy2 

środa, 30 marca 2016

pasztet_z_pieczarek_16_of_1

pasztet_z_pieczarek_3_of_1

Wege pasztet pieczarkowy z kaszą jaglaną to moja kolejna propozycja dla wegan, wegetarian, ale i miłośników mięsa. Kremowy, bardzo prosty do przygotowania, choć nieco czasochłonny. Można go rozsmarować na chlebie, albo pokroić w grube plastry i zaserwować z ulubionym sosem musztardowym, chrzanowym lub musztardowo- chrzanowym. 

Na blogu znajdziecie także inne pasztety bez mięsa, w tym pasztet warzywny z orzechami oraz pasztet z selera.

 

 Pasztet pieczarkowy

Składniki:

750 g pieczarek

500 g ugotowanej kaszy jaglanej (waga po ugotowaniu)

150 g cebuli

3-4 średnie ząbki polskiego czosnku

3 łyżki drobno siekanego szczypiorku

2 duże łyżki syropu z mniszka lekarskiego lub 2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka suszonego rozmarynu

1 łyżka suszonej bazylii

olej rzepakowy

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy pieczarki i smażymy bez przykrywki na średnim ogniu przez około 10 minut, kilka razy w tym czasie mieszając. Dodajemy syrop z mniszka lekarskiego lub cukier i smażymy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na rumiano na 2 łyżkach oleju. 

Przez maszynkę o drobnych oczkach mielimy dwukrotnie pieczarki z ugotowaną kaszą oraz podsmażoną cebulą i czoskiem.

Dodajemy sos sojowy, szczypiorek, rozmaryn i bazylię. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Średnią keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Wkładamy masę pieczarkowo- jaglaną, wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy około 60-70 minut.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie dobrze chłodzimy w lodówce.

pasztet_z_pieczarek_5_of_1

pasztet_z_pieczarek_9_of_1 pasztet_z_pieczarek_13_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

środa, 20 stycznia 2016

czekoladowa_baba_drozdzowa_2_of_1

czekoladowa_baba_drozdzowa_7_of_1

Dziś mam dla Was dwie niespodzianki: przepis na pyszną czekoladową babę drożdżową oraz zaproszenie do konkursu „Wielkanocne przepisy naszych Mam” który znajdziecie na wielkanocneprzepisy.biedronka.pl

W konkursie możecie zgarnąć robot wielofunkcyjny marki Tefal, jeden z dziesięciu Blenderów Bosch lub 1 z 50 drewnianych deseczek z imieniem Waszej Mamy. Wystarczy, że w okresie od dnia 18.01.2016 r. do dnia 29.01.2016 r. za pośrednictwem serwisu wielkanocneprzepisy.biedronka.pl prześlecie recepturę Waszej Mamy na wielkanocne danie. Przepis powinien być oparty na jednym z głównych składników, zamieszczonych na stronie. Dodatkowo zgłoszenie winno zawierać rodzinne wspomnienie, potwierdzające wyjątkowość Waszej propozycji.

Jestem pewna, że Wasza kreatywność zostanie dostrzeżona przez jury, więc bierzcie się do dzieła !

A jaki jest wielkanocny przepis mojej Mamy ?

Co prawda w moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia wielkanocnych babek piaskowych, ale jakaś baba zawsze na stole musiała się pojawić. I odkąd pamiętam była to czekoladowa babka drożdżowa. O ile oczywiście Mamie udało się ją tak schować, abyśmy jej z Braćmi wcześniej nie zjedli.

20 lat temu drożdżowa babka była bowiem towarem niemal luksusowym i gościła na stole raz, a maksymalnie 2 razy w roku, zawsze w Święta. Gdy Mama pierwszy raz ją upiekła, zjedliśmy ją z Chłopakami, zanim zdołała dobrze ostygnąć. Od tamtej pory Mama zazwyczaj piekła dwie na raz.

 

Czekoladowa baba drożdżowa

Składniki:

450-500 g mąki pszennej tortowej

200 ml mleka

120 g masła

120 g cukru

3 żółtka

2 całe jajka (oddzielić białka od żółtek)

2 czubate łyżki kakao

20 g świeżych drożdży

szczypta soli

 

Polewa:

80 g masła

2/5 szklanki cukru pudru

2 łyżki kakao

1 łyżeczka żelatyny

 

Dodatkowo:

tłuszcz i krupczatka do formy

płatki migdałów

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny mieć temperaturę pokojową.

Drożdże kruszymy, dodajemy czubatą łyżkę mąki i cukru. Zalewamy połową mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, studzimy.

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy pozostały cukier oraz kakao mieszamy.

Wlewamy mleko oraz zaczyn drożdżowy. Dodajemy wszystkie żółtka jaj.

Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego do chwili aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy. Ciągle ugniatając cienkim strumieniem wlewamy przestudzone masło.

Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta, dokładnie wyrabiamy. W razie potrzeby podsypujemy ciasto odrobiną mąki.

Misę przykrywamy czystą lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe nieprzewiewane miejsce do czasu aż ciasto dobrze wyrośnie i podwoi swoją objętość.

Dużą formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy krupczatką. 

Wykładamy ciasto drożdżowe, zwilżoną ręką wyrównujemy powierzchnię. Formę przykrywamy ściereczką i umieszczamy w piekarniku z włączonym światełkiem na mniej więcej 30 minut.

Gdy ciasto wyrośnie do brzegów formy, wyciągamy je z piekarnika i nagrzewamy go do 180 stopni.

Wstawiamy blaszkę z babką i pieczemy około 55-60 minut. W razie potrzeby przykrywamy ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia (najlepiej po lekkim przestudzeniu wyciągnąć babkę z formy i zostawić ją na kratce).

Masło na polewę rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier puder oraz kakao i energicznie mieszamy do dobrego połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w 4-5 łyżkach wrzącej wody i wlewamy do polewy. Ponownie mieszamy.

Babkę dekorujemy obficie czekoladową polewą i posypujemy płatkami migdałów.

 czekoladowa_baba_drozdzowa_4_of_1

czekoladowa_baba_drozdzowa_11_of_1

czekoladowa_baba_drozdzowa_12_of_1

Pozdrawiam serdecznie,

Bernadetta

BiedronkaJakuMamy_blogerzy_2 

 

Wpis powstał przy współpracy z organizatorem konkursu.

niedziela, 03 stycznia 2016

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_17_of_1

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_25_of_1

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_4_of_1

Zapraszam na przepyszny piernik jabłkowy z kremem z kaszy manny, który wymyśliłam przed Świętami. W tym roku pierwszy raz od wielu lat nie dałam rady przygotować piernika staropolskiego, a że piernik na Boże Narodzenie jest u nas obowiązkowo, musiałam upiec coś w zastępstwie. Nie miałam czasu przygotować nic wcześniej i odstawić do dojrzewania, ale w końcu doszłam do wniosku, że po prostu zmiękczę piernik jabłkami. 

Zmieszałam więc to, co miałam pod ręką i po wyjęciu piernika z piekarnika byłam mocno zaskoczona, że dosyć ostro wyskoczył w górę mimo niewielkiego dodatku proszku do pieczenia. Pachniał super, ale jak smak ? O tym planowałam się przekonać już po przełożeniu go jakimś kremem, ale ścięłam nieco środek i od razu pożarłam nadmiar ciasta. Już wtedy wiedziałam, że jest dobrze. Naturalnie bardzo pasował mi krem z orzechami i doszłam do wniosku, że przygotowuję masę, jaką robię do mojej Stefanki bez pieczenia, tylko zrezygnuję z dodatku kakao.

Całość zwieńczyłam błyszczącą polewą czekoladową i dekoracją z nowych naturalnych posypek Dekorada marki Delecta. Wszyscy zajadali się piernikiem ze smakiem, prosząc o dokładki. Zupełnie niespodziewanie piernik został królem świątecznego stołu i z pewnością jeszcze nie raz go upiekę.

 

Piernik jabłkowy z kremem z kaszy manny

 

Składniki- ciasto:

450 g mąki pszennej tortowej

450 g jabłek (waga po obraniu i usunięciu 

200 g brązowego cukru

50 g płynnego miodu

30 g ciemnego kakao

6 dużych jaj

150 ml oleju

2 łyżki domowej przyprawy do piernika

1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

szczypta soli

 

Składniki- krem:

500 ml mleka

2/5 szklanki kaszy manny błyskawicznej (a więc objętościowo 100 ml kaszy !)

100 g cukru

100 g masła

50 g łuskanych orzechów włoskich

 

Dekoracja: 

80 g masła

1/3 szklanki drobnego cukru

3 pełne łyżki kakao

3-4 łyżki wody

1 łyżeczka żelatyny

posypki Dekorada marki Delecta (u mnie maczek truskawkowy i mango, kamyczki czekoladowe, posypka owocowa i kuleczki zbożowe w czekoladzie)

dodatkowo około 150 g powideł śliwkowych

 

Przygotowanie- ciasto:

Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy krupczatką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Białka oddzielamy od żółtek. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy wszystkie sypkie składniki, tj.: proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i cukier oraz płynne składniki, z wyjątkiem białek, a więc: miód, olej i żółtka jaj. Dokładnie miksujemy, dodajemy starte jabłka i mieszamy łyżką.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 50-55 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy na 3 blaty (ja ścięłam nieco wierzch ciasta i górny blat umieściłam jako drugi).

Tortownicę myjemy, wycieramy do sucha i wykładamy folią aluminiową.

Wkładamy pierwszy blat ciasta, który smarujemy powidłami.

 

Przygotowanie- krem:

Orzechy drobno siekamy. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, aby go nie przypalić. Dodajemy cukier oraz mleko. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Ciągle mieszając wsypujemy powoli kaszę mannę.

Gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż masa nieco zgęstnieje Wsypujemy posiekane orzechy włoskie, mieszamy.  

Mniej więcej 1/2 gorącej masy wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta, wlewamy resztę kremu z kaszy manny. Przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Dekoracja:

Żelatynę zalewamy wrzącą wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Masło topimy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier i kakao, dokładnie mieszamy. Wlewamy żelatynę, ponownie dobrze mieszamy. Oblewamy wierzch ciasta, aby trochę polewy spłynęło także po jego bokach.

Od razu dekorujemy posypkami.

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_2_of_1

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_14_of_1

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_16_of_1

 

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_6_of_1

 

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_23_of_1

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_10_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

poniedziałek, 21 grudnia 2015

 

puszysta_babka_dwukolorowa_9_of_1

puszysta_babka_dwukolorowa_2_of_1

Puszysta babka dwukolorowa to moja kolejna propozycja łatwego, ale pysznego ciasta na świąteczny stół. Wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników, aby otrzymać piękne i bardzo smaczne ciasto, które długo zachowuje świeżość. Babkę możecie oczywiście upiec w zwykłej formie, ale osobiście na te kilka dni w roku polecam poszukać papierowych foremek w kształcie choinki lub gwiazdy. 

Do dekoracji użyłam nowych posypek Decorada marki Delecta, które kupiłam ostatnio w jednym ze sklepów internetowych, ale widziałam, że są już powszechnie dostępne. Muszę przyznać, że posypki wywarły na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Kupiłam je z ciekawości, ale po kilku użyciach już wiem, że na stałe zagoszczą w mojej kuchni, bo nie tylko mają świetny skład, ale są pyszne. A niektóre z nich można dodatkowo zapiekać, o czym przekonałam się przygotowując serowe ciasteczka 10 minutowe.

 

 Puszysta babka dwukolorowa

 

Składniki:

220 g mąki pszennej tortowej

200 g miękkiego masła

140 g cukru

40 g mąki ziemniaczanej

40 ml oleju rzepakowego

5 dużych jaj

2 łyżki kakao

1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu winnego

5 ml aromatu cytrynowego 

 

Dekoracja:

80 g masła

1/3 szklanki drobnego cukru

3 pełne łyżki kakao

3-4 łyżki wody

1 łyżeczka żelatyny

kuleczki zbożowe i maczek truskawkowy do dekoracji

 

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiewamy przez sito z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Masło kroimy w kostkę. Wrzucamy do misy robota. Ucieramy na puszystą masę, dodając partiami cukier (ja użyłam metalowej trzepaczki do śmietany). 

Ciągle miksując na niewielkich obrotach, wbijamy po jednym całym jajku, a następnie po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem. Gdy masa będzie gładka i dobrze wymieszana, wlewamy olej z octem i jeszcze chwilę razem miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 w miarę równe części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej aromat cytrynowy, dokładnie mieszamy.

Na dno formy wykładamy ciemną masę, a na nią jasną. Jeśli będziecie używać zwykłej formy należy ją uprzednio wysmarować tłuszczem i obsypać krupczatką lub odrobiną bułki tartej.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (tj. 40-60 minut w zależności od wielkości formy). Ja babkę w foremce w kształcie choinki piekłam około 45 minut. 

Po upieczeniu wyciągamy babkę z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. 

 

Dekoracja:

Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody.

Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Dodajemy cukier, mieszamy do dokładnego połączenia składników. Garnek ściągamy z ognia. Wsypujemy kakao i ponownie dobrze mieszamy. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączymy składniki. Gdy polewa przestygnie, smarujemy babkę i dekorujemy kuleczkami zbożowymi oraz maczkiem truskawkowym.

Babkę kroimy, gdy polewa dobrze zastygnie.

 puszysta_babka_dwukolorowa_10_of_1

puszysta_babka_dwukolorowa_11_of_1

puszysta_babka_dwukolorowa_1_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi