Wpisy z tagiem: przekąski

czwartek, 19 marca 2015

moda_marchewka_pieczona_z_masem_orzechowym_4_of_1

Gotowałam ostatnio zupę z krewetkami i masłem orzechowym i oczywiście zrobiłam za dużo masła orzechowego, którego nadmiar postanowiłam od razu wykorzystać. Podczas spaceru z Małą wpadły mi w oko ładne młode marchewki i choć staram się unikać tak wczesnych warzyw i owoców, naszła mnie ochota na młodą marchewkę pieczoną z masłem orzechowym. 

Oczywiście marchewki obowiązkowo obrałam, gdyż te wczesne są zazwyczaj tak mocno pryskane, że zjedzenie ich ze skórką grozi problemami gastrycznymi. 

Młode marchewki wyszły fantastyczne. Ich słodycz idealnie się komponowała z masłem orzechowym, kminem rzymskim i chili. Są świetne jako lekka przegryzka, kolacja czy dodatek do obiadu. 

 

Młoda marchewka pieczona z masłem orzechowym

 

Składniki:

9-10 młodych marchewek

2 czubate łyżki domowego masła orzechowego

2-3 łyżki oleju

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

płaska łyżeczka chili

sól morska

 

Przygotowanie:

Młode marchewki cienko obieramy ze skórki i dokładnie płuczemy. Jeśli mamy warzywa eko, możemy je tylko dokładnie wyszorować. Zostawiamy kilkucentymetrową nać, która fajnie się prezentuje po upieczeniu.

Do masła orzechowego dodajemy olej, kmin rzymski i chili. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy dokładnie marchewki, które układamy w naczyniu żaroodpornym lub formie z nieprzywieralną powierzchnią. Oprószamy solą morską. 

moda_marchewka_pieczona_z_masem_orzechowym_1_of_1

Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Marchewki najlepiej smakują na ciepło, więc najlepiej podać je od razu po przygotowaniu, ale na zimno również są smaczne.

moda_marchewka_pieczona_z_masem_orzechowym_3_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

wtorek, 30 grudnia 2014

galaretka_z_kurczaka2

Galaretka z kurczaka, galat, galert. Pod jakąkolwiek nazwą by nie występował, chyba każdy go zna. Myślałam również, że większość osób ma swój ulubiony przepis, ale ostatnio otrzymałam od Was tyle próśb o zamieszczenie mojej propozycji, że zmieniłam zdanie.

To pewnie zbliżający się Sylwester tak na wszystkich działa, że mają ochotę na coś dobrze znanego i sprawdzonego. Wersji przygotowania galatu z kurczaka jest całe mnóstwo, a ja dziś zapraszam Was na tę, którą najbardziej lubię. Najprostszą, z małą ilością składników, którą przygotowuję często, gdy zostanie mi mięso i warzywa z rosołu.

 

niedziela, 28 grudnia 2014


przekaska_z_ciasta_7

Dziś podrzucam Wam kilka pomysłów na sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego. Łączy je prostota i szybkość przygotowania, a to nieocenione, gdy w krótkim czasie musimy przygotować kilka potraw. 

Poniżej znajdziecie moje pomysły głównie na wytrawne przekąski oraz kilka takich na słodko.

sobota, 20 grudnia 2014

ledzie_po_japosku6

Śledzie po japońsku to sposób na prostą i szybką przekąskę, którą można zaserwować w Święta Bożego Narodzenia lub Sylwestra, ale również na każdą inną imprezę lub po prostu bez okazji. Można je podać na kilka różnych sposobów, np. tak jak na zdjęciu, tudzież śledzie można zawinąć wokół jajek i ułożyć na okrągłym talerzu na cebuli i ogórkach. Można też przygotować z podanych składników prostą sałatkę, ale wtedy już nie będą się one tak efektownie prezentować.

Polecam Wam również śledzie pod pierzynką, śledzie po szatańsku, sałatkę ziemniaczaną ze śledziem czy też tradycyjne śledzie w śmietanie.

 

sobota, 06 grudnia 2014

Proste, smaczne śledzie, które możecie spokojnie przygotować kilka dni przed ich podaniem. Suszone pomidory z cebulką, czosnkiem oraz chili po 2 dobach w lodówce doskonale się "przegryzają" i fajnie zgrywają ze śledziami. Najlepiej smakują z wiejskim chlebem o grubej, chrupiącej skórce.

Największy problem z ich przyrządzeniem możecie mieć jednak paradoksalnie na etapie kupowania śledzi marynowanych. Ja kolejny raz spotkałam w sklepie "toporną" kobietę, która nie wiedziała, co sprzedaje i na moje pytanie czy dostanę zwykłe marynowane filety śledziowe w zalewie octowej na wagę, próbowała mi sprzedać śledzie po wiejsku, po kaszubsku oraz rolmopsy ze śliwką. Pozostało mi więc nabyć filety śledziowe w słoiku, które z reguły są jednak zdecydowanie zbyt miękkie. Jeśli uda Wam się dostać filety na wagę, wybierajcie te duże i grube, gdyż najlepiej nadają się do przygotowania śledzi po szatańsku. 

Z filetów śledziowych a'la matjas, polecam Wam natomiast przygotować choćby tę sałatkę ziemniaczaną ze śledziem

ledzie_po_szatasku71
 

Śledzie po szatańsku

 

Składniki:

40 dag marynowanych filetów śledziowych

25 dag cebuli

20 połówek suszonych pomidorów w zalewie

0,5 świeżej papryczki chili

1 duży ząbek polskiego czosnku

olej z suszonych pomidorów lub olej rzepakowy

2 łyżeczki ziół dalmatyńskich

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. 

Z papryczki chili usuwamy pestki, również kroimy wraz z suszonymi pomidorami w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy roztarte w dłoni zioła dalmatyńskie oraz szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. 

Śledzie odcedzamy z zalewy, kroimy na mniej więcej 3-4 cm kawałki. 

W słoiku układamy warstwę śledzi, na nie łyżkę warzyw i ponownie śledzie. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. 

Śledzie zalewamy olejem tak, aby były one całkowicie przykryte.

Wstawiamy do lodówki do przegryzienia na 2-3 dni.

ledzie_po_szatasku8
 

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadeta

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi