Wpisy z tagiem: ciasta

środa, 06 lipca 2016

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka3

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka14

Sezon na maliny rusza pełną parą. Na blogu znajdziecie kilka ciast z ich wykorzystaniem, w tym absolutnie fantastyczną piankę malinową z galaretką oraz kostkę malinową. Dziś dołącza do nich kolejny mój przepis na fenomenalne ciasto straciatella z malinami i galaretką. Przygotowałam je na wernisaż do przedszkola Julci i nieźle się stresowałam czy będzie smakować. Okazało się, że ciacho miało mega powodzenie, jeden z ojców powiedział do żony, aby udała się do mnie na korepetycje z pieczenia, inny stwierdził, że w życiu nie jadł tak dobrego ciasta. Normalnie urosły mi skrzydła :) 

Chciałam aby ciasto było proste, ale jednocześnie efektowne. Aby łączyło włoską słodycz i polskie serce. Tak, jak nauka w Akademii Kulinarnej Whirlpool, która obchodzi właśnie 3 urodziny. I z tej okazji życzę jej członkom, aby przez następne lata swej działalności zarażali kolejnych ludzi pasją do gotowania. A Wam życzę, abyście kiedyś mogli szkolić się pod okiem Mistrza Marco Ghia.

 

Ciasto straciatella z malinami i galaretką

 

Składniki na biszkopt:

3 jajka

1/3-1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1 czubata łyżka ciemnego kakao

1 łyżeczka octu winnego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masło i mąka krupczatka lub bułka tarta do formy

 

Pianka straciatella:

400 ml śmietany 30 %

250 g sera mascarpone

40 g mlecznej czekolady

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka żelatyny

50 ml wrzącej wody

 

Pianka poziomkowa:

300 ml śmietany 30 %

250 g sera mascarpone

2 galaretki poziomkowe

2 łyżki cukru trzcinowego

 

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady

1 łyżka masła

40 ml śmietany 30 %

 

Dodatkowo:

ok. 400 g malin

2 galaretki malinowe

 

Przygotowanie- biszkopt: 

Dno formy o wymiarach 23x34 cm smarujemy masłem i oprószamy krupczatką lub bułką tartą. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy partiami cukier.

Do żółtek dodajemy ocet winny oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Mieszaninę wlewamy do  białek, ubijamy do dobrego połączenia składników.

Wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną zmieszaną z kakao. Delikatnie, ale dokładnie, mieszamy (najlepiej w jedną stronę, zagarniając także mąkę, która opadnie na dno miski). Ciasto wlewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do tzw. suchego patyczka (około 15-20 minut). Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Biszkopt wyciągamy z formy, dokładnie ją myjemy i wykładamy folią aluminiową (ułatwi nam to później wyciąganie ciasta i zapobiegnie przesiąkaniu zapachów blachy). 

Mniej więcej 40-50 ml niegazowanej wody mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny i lekko skrapiamy biszkopt.

 

Pianka straciatella:

Czekoladę wkładamy do zamrażalki na około 30 minut, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody. 

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier oraz mascarpone. Łyżkę masy dodajemy do żelatyny, wlewamy do śmietany i dokładnie miksujemy. 

Wsypujemy startą czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką.

Masę rozkładamy równomiernie na biszkopcie, wyrównujemy powierzchnię. Gdy zacznie zastygać układamy delikatnie i równomiernie maliny. Wstawiamy do lodówki.

Obie galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Gdy zaczną tężeć, wlewamy je delikatnie na masę z malinami. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Pianka poziomkowa:

Galaretki poziomkowe rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy zaczną tężeć, ubijamy na sztywno śmietanę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i dodajemy resztę sera mascarpone oraz tężejącą galaretkę.

Od razu wykładamy na galaretkę z malinami. Wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

 

Polewa:

Do niedużej miseczki wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę. Dodajemy masło oraz śmietanę. Dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Malujemy "maziaje" na piance poziomkowej. Ponownie wstawiamy do lodówki do dobrego schłodzenia.

Ciasto wyciągamy z lodówki na 15-20 minut przed jedzeniem.

 ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka5

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka8

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka12

Na stronach www.marcoghia.pl oraz akademiakulinarnawhirlpool.pl możecie poczytać więcej o bohaterach dzisiejszego wpisu. 

 

Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

środa, 13 kwietnia 2016

rolada_w_serduszka_z_kremem_mascarpone_4_of_1

rolada_w_serduszka_z_kremem_mascarpone_22_of_1

Podglądając mnie na facebooku, wiecie z pewnością, że mężczyzną mojego życia jest Krzysiek. Niedawno obchodziliśmy 5 rocznicę ślubu i nie mogę powiedzieć, że przez ten czas byliśmy oazą spokoju itd. Jak każdej parze zdarza nam się pokłócić, "rzucać mięsem" czy najzwyczajnie w świecie mieć ciche godziny. Nie dni, co to to nie, ale godziny. 

Nic wielkiego- tak jest w tysiącach, milionach innych rodzin. To fakt, ale ja niedawno utwierdziłam się w przekonaniu, że lepiej nie mogłam trafić i że cokolwiek by się nie działo, mój Mąż zawsze będzie gdzieś blisko....

Już mogło mnie nie być. Niewiele brakowało... Ale wtedy Krzysiek poruszył niebo i ziemię i uratował mi życie. A później o nic nie pytał. Po prostu był. O tym, co się zdarzyło, wie zaledwie kilka osób. A teraz wiecie i Wy, choć znacie tylko finał tej historii. O przyczynach nie chcę mówić, bo wolałabym o tym zapomnieć. Niestety wiem, że nigdy nie będzie mi to dane i koszmar co jakiś czas o sobie przypomni.

Wiem także, że każdego dnia będę pokazywać Krzyśkowi, jak jest mi bliski. Choćby taką roladą w serduszka z kremem mascarpone, którą przygotowałam, gdy wrócił z kilkudniowego wyjazdu służbowego. 

Krzysiek uwielbia krem z mascarpone i bitej śmietany, a po kilku dniach nieobecności małe serduszka pokazują, że myślę o Nim cały czas. Niestety często jesteśmy w rozjazdach i jak nie jedno, to drugie z nas jest nieobecne, a takie małe niespodzianki potrafią poprawić humor po najgorszym dniu i najdłuższej podróży.

Serduszka zabarwiłam maczkiem truskawkowym, a biszkopt swój piękny żółty kolor zawdzięcza cukrowi cytrynowemu.

 

 Rolada w serduszka z kremem mascarpone

 

Składniki- serduszka:

50 g mąki pszennej typ 450-480

30 g maczku truskawkowego

20 g miękkiego masła

1 białko

 

Biszkopt:

100 g mąki pszennej typ 450-480

70-80 g cukru

60 g miękkiego masła

4 jajka + żółtko

1 opakowanie cukru cytrynowego

szczypta soli

 

Krem mascarpone:

300 ml śmietany 30 %

300 g sera mascarpone

3 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

1 czerwona galaretka 

 

Przygotowanie:

Papier do pieczenia rozwijamy i czarnym pisakiem malujemy na nim kilkanaście serduszek. Odwracamy na drugą stronę i kładziemy na blasze z wyposażenia piekarnika (ja mam piekarnik o szerokości 50 cm). 

Galaretkę rozpuszczamy w 300-350 ml wrzącej wody. Po przestudzeniu wlewamy do niewielkiej foremki lub keksówki wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

 

Serduszka:

Miękkie masło kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do miski robota, Dodajemy białko, zmielony drobno maczek truskawkowy oraz mąkę. Miksujemy dokładnie do dobrego połączenia składników. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na papier na odrysowane serduszka. Aby masa dobrze się rozprowadziła, pomagamy sobie pałeczkami do sushi.  Blachę wstawiamy do lodówki.

 

Biszkopt:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy z cukrem kryształem i cukrem cytrynowym na puszystą masę. Ciągle miksując dorzucamy pokrojone na drobne kawałki miękkie masło. Zmniejszamy obroty robota i w  3-4 partiach wsypujemy mąkę.

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do masy żółtkowej i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. 

Ciasto wykładamy na papier do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 12 minut.

Biszkopt wyciągamy z piekarnika. Odwracamy na drugą stronę, usuwamy papier do pieczenia. Ciasto ponownie odwracamy na drugą stronę i układamy na czytej ściereczce. Jeszcze ciepły biszkopt zwijamy w roladę i odstawiamy do wystudzenia. 

 

Przełożenie:

Foremką do ciastek wycinamy z galaretki serduszka. 

Śmietamy ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier, a następnie po łyżce sera mascarpone.

Krem nakładamy na biszkopt. Z jednego boku wzdłuż całej rolady układamy serduszka z galaretki. Zwijamy roladę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, a minimum na 5-6 godzin.

Po tym czasie kroimy w cienkie plastry i serwujemy. 

 rolada_w_serduszka_z_kremem_mascarpone_8_of_1

rolada_w_serduszka_z_kremem_mascarpone_18_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

 

środa, 23 marca 2016

mazurek_czekoladowy_10_of_1

mazurek_czekoladowy_6_of_1

mazurek_czekoladowy_18_of_1

Robiąc mazurek różany od razu zagniotłam ciasto z podwójnej porcji i połowę wykorzystałam do przygotowania spodów do mini mazurków czekoladowych. W szafce miałam dżem z gorzkiej pomarańczy, który wydawał się idealny. Po szybkim udekorowaniu moich mazurków postanowiłam od razu je spróbować i okazało się, że ta gorzka pomarańcza smakuje jednak średnio. Po 2 godzinach okazało się jednak, że wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączyły i mazurki zniknęły w mgnieniu oka. 

Jeśli więc zdecydujecie się na tak wyrazisty dżem, odstawcie ciasto na chwilę, aby smaki dobrze się przegryzły.

 

 Mazurek czekoladowy

Składniki- ciasto:

150 g mąki pszennej typ 450

75 g masła

4-5 niedużych łyżek lodowatej wody

1 łyżka cukru

szczypta soli

 

Dodatkowo:

100 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietany 30 %

ulubiony dżem (najlepiej morelowy lub z gorzkiej pomarańczy)

płatki czekoladowe, jajeczka, motylki cukrowe do dekoracji

 

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, cukier oraz pokrojone w drobną kostkę mocno schłodzone masło. Siekamy nożem lub siekaczem do kruchego ciasta. Wlewamy lodowatą wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez 60-90 minut. 

Po tym czasie wyciągamy ciasto na blat oprószony odrobiną mąki, chwilę ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek, z którego wycinamy koła o średnicy o 2 cm większej od średnicy foremek do tarteletek. Ciastem wylepiamy dno i boki foremek. Nakłuwamy widelcem i posypujemy fasolą lub grochem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Usuwamy fasolę i dopiekamy jeszcze do zrumienienia. Odstawiamy do wystudzenia.

 

Śmietanę wlewamy do miski, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewamy w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu. Nakładamy krem czekoladowy, wyrównujemy powierzchnię.

Dekorujemy płatkami i jajeczkami czekoladowymi oraz cukrowymi motylkami. Odstawiamy na 2-3 godziny "do przegryzienia".

 mazurek_czekoladowy_3_of_1

mazurek_czekoladowy_2_of_1

mazurek_czekoladowy_12_of_1

mazurek_czekoladowy_9_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

wtorek, 22 marca 2016

Wiem, że lubicie takie zbiory przepisów. W ostatnim czasie dostałam też kilka próśb o podrzucenie pomysłów na wielkanocne słodkości, więc w końcu się zebrałam i publikuję moje słodkie propozycje na najbliższe święta :) Znajdziecie tu babki, serniki, ciasta drożdżowe, z owocami, ciasteczka, babeczki, szarlotki czy mazurki. Dla każdego coś dobrego. 

 

 Ciasta na Wielkanoc

Mazurek różany

 mazurek_rozany_6_of_13

 

Mazurek wielkanocny Ewy Wachowicz

mazurek_wielkanocny_Ewy_Wachowicz_8_of_11

 

Colomba di Pasqua

Colomba_di_Pasqua_11_of_12

 

Babka wielkanocna ucierana

wielkanocna_babka_ucierana 

Babka piaskowa puszysta

babka_piaskowa_puszysta_5_of_11

 

Babka z majonezem

babka_z_majonezem_4_of_11

 

Babka na oleju Siostry Anastazji

Babka_S.A._11

 

Puszysta babka cytrynowa

puszysta_babka_cytrynowa_1_of_11

 

Babka na białkach

babka_na_bialkach_7_of_12 

Babka ucierana z cynamonem

1 

 

Wielkanocna babka drożdżowa siostry Anastazji

wielkanocna_babka_drozdzowa_Siostry_Anastazji_4_of_11

 

Czekoladowa baba drożdżowa

czekoladowa_baba_drozdzowa_2_of_11 

Babka drożdżowa Ewy Wachowicz

babka_drozdzowa_Ewy_Wachowicz

 

 Ciasto Filadelfia

Ciasto_Filadelfia_4_of_13

Sernik wiedeński

sernik_wiedeski

 

Sernik krakowski

sernik_krakowski

 

Sernik Izaura Siostry Anastazji

1

 

Sernik łaciaty Siostry Anastazji

sernik_laciaty_Siostry_Anastazji_2_of_11

 

Sernik czekoladowo- migdałowy

1

 

Sernik pomarańczowy z kandyzowaną limonką

s

 

Ciasto poduszki

ciasto_poduszki_4_of_11

 

Samoa cheesecake

Samoa_cheesecake_sernik_bez_pieczenia_6_of_12

 

Sernik na zimno z truskawkami

powiew_lata_sernik_na_zimno_z_herbata_i_truskawkami

 

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

1 

 

Pascha wielkanocna

pascha_wielkanocna

 

Chatka Baby Jagi

chatka_Baby_Jagi_11_of_11

 

Ciasto styropian z malinami

ciasto_styropian_z_malinami_10_of_11

 

Ciasto kostka malinowa

kostka_malinowa_z_galaretk_10_of_11

 

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

ciasto_z_truskawkami_bez_pieczenia_16_of_11

 

Ciasto truskawkowa delicja bez pieczenia

truskawkowa_delicja_bez_pieczenia_9_of_11

 

Kostka mascarpone

kostka_mascarpone_22_of_12

 

Ciasto kukułka

 ciasto_kukulka_16_of_13

 

Szarlotka Ewy Wachowicz

1

 

Szarlotka sypana

szarlotka_sypana_7_of_11

 

Szarlotka na biszkopcie z ptasim mleczkiem

szarlotka_na_biszkopcie_z_ptasim_mleczkiem

 

Dietetyczna szarlotka na kruchym spodzie

1

 

Wedel przekładany Siostry Anastazji

wedel_przekadany_Siostry_Anastazji71

 

Ciasto pijak Siostry Anastazji

1

 

Ciasto Ambasador

ciasto_Ambasador_ze_sliwka_w_czekoladzie_2_of_12

 

Keks pomarańczowy

keks_pomaranczowy_11_of_13

 

Ciasto Kilimandżaro

ciasto_Kilimandaro

 

Ciasto Shrek

ciasto_Shrek

 

Ciasto kawowo- śmietankowe

ciasto_kawowo_smietankowe_19_of_12

 

Ciasto szkolne

ciasto_szkolne_3_of_11

 

Pianka malinowa z galaretką

pianka_malinowa_bez_pieczenia

 

Śmietankowiec Siostry Anastazji

1

 

Ciasto bez pieczenia

ciasta_bez_pieczenia_2_of_11

 

Szybkie ciaso- Stefanka

1 

 

Proste ciasto 3 bit bez pieczenia

1

 

Ciasto z bananami

1

 

Tarteletki z musem czekoladowym i truskawkami

1

 

Babeczki wielkanocne gniazdka

babeczki_wielkanocne_gniazdka_6_of_11

 

Ciastka wielkanocne z marmoladą

ciastka_wielkanocne_z_marmolada_1_of_11

 

Wielkanocne ciasteczka nadziewane kremem budyniowym

wielkanocne_ciasteczka_nadziewane_kremem_budyniowym1

 

Amoniaczki Siostry Anastazji

amoniaczki

 

Kruche ciasteczka czekoladowo- orzechowe

kruche_ciasteczka_czekoladowo_orzechowe_12_of_12 

Trufle z kaszy jaglanej

1

 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

poniedziałek, 21 marca 2016

babeczki_wielkanocne_gniazdka_6_of_1

babeczki_wielkanocne_gniazdka_9_of_1

babeczki_wielkanocne_gniazdka_15_of_1

Babeczki wielkanocne gniazdka to propozycja na ostatnie weekendowe wypiekanie, która bardzo mi się spodobała. Wizualnie wyglądały świetnie, a nadto w składzie znalazł się rum, którego po ostatnich wakacjach mam pod dostatkiem. Do oryginalnego przepisu z blogu Kuchnia w formie wprowadziłam sporo zmian, nie tyle w liście składników, co w ich ilości. Dobre ubicie ciasta sprawiło, że babeczki wyszły puszyste. Do tego nie są zbyt słodkie, a zwieńczenie ich kremem z gorzkiej czekolady to bardzo dobry pomysł.

Ja użyłam czekolady z dużą ilością kakao, stąd konieczność dodania większej ilości śmietany w porównaniu do oryginalnej receptury. Wychodzę jednak z założenia, że czekolada do deserów obowiązkowo musi być dobrej jakości, a im więcej kakao, tym czekolada bardziej mi smakuje.

 

 Babeczki wielkanocne gniazdka

Składniki:

350 g mąki pszennej typ 450

180 ml mleka

100 g miękkiego masła

100 g brązowego cukru

1/4 szklanki rodzynek

2 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

rum



Krem:

150 ml śmietany 30 %

100 g gorzkiej czekolady min. 80 % kakao

kolorowe jajka i posypka do dekoracji 

 

Przygotowanie- babeczki:

Rodzynki wsypujemy do szklanki i zalewamy taką ilością rumu, aby sięgał do połowy szklanki. Odstawiamy na 30-60 minut. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół). Formę do babeczek wykładamy papilotkami.

Miękkie masło kroimy w kostkę, ucieramy dokładnie z cukrem. Ciągle miksując wbijamy po jednym jajku, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce mąki na zmianę z mlekiem i rumem z rodzynek. Gdy wykorzystamy wszystkie składniki, wyłączamy robota. Do ciasta dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy.

Masą napełniamy papilotki.

Pieczemy około 25 minut. Na ostatnie 5 minut ustawiamy termoobieg. Suchym patyczkiem sprawdzamy czy babeczki są dobrze upieczone. Odstawiamy do wystudzenia. 



Krem:

Śmietankę wlewamy do garnka i podgrzewamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia Gdy garnek wystygnie, wstawiamy do lodówki do lepszego schłodzenia.

Średnio gęsty krem ubijamy na puszystą masę. Przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki, zostawiając na środku wolną przestrzeń. Dekorujemy kolorową posypką oraz jajeczkami. 

babeczki_wielkanocne_gniazdka_10_of_1 babeczki_wielkanocne_gniazdka_12_of_1

babeczki_wielkanocne_gniazdka_17_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 31
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi