Wpisy z tagiem: ciasta

piątek, 15 stycznia 2016

chatka_Baby_Jagi_11_of_1

chatka_Baby_Jagi_5_of_1

Do dziś pamiętam, gdy pierwszy raz zjadłam Chatkę Baby Jagi, zwaną także u nas chatką Puchatka. Po "Mikołaju" w kościele poszłyśmy z Mamą do sąsiadki, a tam czekała Chatka z prawdziwego zdarzenia. Wysoka na 2 herbatniki + spadzisty dach, do tego mnóstwo cukierków i pyszna masa serowa. Później już tak okazałej chatki nie widziałam, ale kilka razy jadłam popularną i szybką do przygotowania chatkę trójkątką.

A dziś mam dla Was nieco inną wizualnie chatkę z częściowo prostym dachem i sercem z galaretki. Dzieciakom aż się oczy zaświeciły, gdy ją zobaczyły.

 

Chatka Baby Jagi. Sernik na zimno z twarogu

 

Składniki:

750-800 g tłustego twarogu

200 g masła

100 g cukru pudru

herbatniki (około 53-55 sztuk)

2 czerwone galaretki (u mnie wiśniowe)

50 ml mleka 2 %

 

Polewa:

80 g masła

2/5 szklanki cukru pudru

2 czubate łyżki kakao

1 łyżeczka żelatyny

4-5 łyżek wrzącej wody

 

Dodatkowo kolorowe cukierki czekoladowe i żelki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody. Gdy lekko przestygnie wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy folią spożywczą i wlewamy tężejącą galaretkę. Gdy będzie już całkowicie zastygnięta, foremką do ciastek wycinamy z niej małe serduszka lub np. gwiazdki.

Ser mielimy 2-3 razy na drobnych oczkach. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodając partiami cukier puder, a następnie po łyżce sera.

Na folii aluminiowej rozkładamy 3 rzędy herbatników po 8 sztuk w każdym rzędzie. Smarujemy warstwą sera- powinniśmy wykorzystać nieco mniej niż połowę masy. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Na środkowy rząd nakładamy 2-3 łyżki masy i wbijamy w nią serduszka z galaretki. Przykrywamy pozostałym serem.

Chwytając za folię aluminiową, składamy boczne herbatniki tak, aby na górze ułożyć jeszcze 1 warstwę ciastek, imitującą dach.

Chatkę zawijamy w folię i wkładamy na całą noc do lodówki.

 

Polewa:

Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Dodajemy cukier i kakao i energicznie mieszamy do połączenia się składników. 

Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody, dodajemy do polewy, ponownie dobrze łączymy. Smarujemy chatkę i dekorujemy ją cukierkami oraz żelkami. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Kroimy ostrym nożem, zanurzanym każdorazowo we wrzącej wodzie.

chatka_Baby_Jagi_3_of_1

 

chatka_Baby_Jagi_7_of_1

chatka_Baby_Jagi_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

piątek, 08 stycznia 2016

szarlotka_sypana_7_of_1

szarlotka_sypana_12_of_1

Na blogu jest już kilka przepisów na szarlotki. Jest szarlotka Ewy Wachowicz, szarlotka Siostry Anastazji, tarta z jabłkami na kruchym spodzie czy dietetyczna szarlotka. Brakowało jednak przepisu na tę najprostszą szarlotkę sypaną, która gości u nas często, ale zawsze znika w tempie ekspresowym, więc jakoś nie było okazji, aby zrobić jej zdjęcia. 

Szarlotka sypana jest fantastyczna. Robi się ją bardzo szybko, pełna jest jabłek i ma cudowny maślany smak. 

 

 

Szarlotka sypana- najlepsza

 

Składniki:

1,5 kg słodkich jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)

170 g kaszy manny

150 g cukru trzcinowego

150 g mąki pszennej

150 masła

1 czubata łyżka cynamonu (najlepiej świeżo mielonego)

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Winiary

 

Przygotowanie:

Masło wkładamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół).

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cynamon.

W misce mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Dzielimy na 3 części (powinniśmy otrzymać mniej więcej 3 szklanki o pojemności 250 ml każda).

Spód kwadratowej formy o boku 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rozsypujemy równomiernie 1 porcję suchych składników. Na niej rozkładamy połowę jabłek. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy drugą porcją suchych składników, na które rozkładamy resztę jabłek. Posypujemy ostatnią porcją suchych składników.

Mocno schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy. Rozkładamy równomiernie. 

Pieczemy około 50-55 minut. 

Podczas pieczenia masło się stopi, przepłynie przez wszystkie warstwy, jednocześnie je spajając. Trochę masła wypłynie jednak z formy, więc wyciągając ciasto z piekarnika pamiętajcie, aby od razu wytrzeć spód foremki. Do przygotowania ciasta używajcie wyłącznie foremek z odpinanym bokiem, aby nadmiar masła mógł swobodnie wypłynąć.

 szarlotka_sypana_15_of_1

szarlotka_sypana_10_of_1

szarlotka_sypana_5_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

niedziela, 03 stycznia 2016

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_17_of_1

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_25_of_1

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_4_of_1

Zapraszam na przepyszny piernik jabłkowy z kremem z kaszy manny, który wymyśliłam przed Świętami. W tym roku pierwszy raz od wielu lat nie dałam rady przygotować piernika staropolskiego, a że piernik na Boże Narodzenie jest u nas obowiązkowo, musiałam upiec coś w zastępstwie. Nie miałam czasu przygotować nic wcześniej i odstawić do dojrzewania, ale w końcu doszłam do wniosku, że po prostu zmiękczę piernik jabłkami. 

Zmieszałam więc to, co miałam pod ręką i po wyjęciu piernika z piekarnika byłam mocno zaskoczona, że dosyć ostro wyskoczył w górę mimo niewielkiego dodatku proszku do pieczenia. Pachniał super, ale jak smak ? O tym planowałam się przekonać już po przełożeniu go jakimś kremem, ale ścięłam nieco środek i od razu pożarłam nadmiar ciasta. Już wtedy wiedziałam, że jest dobrze. Naturalnie bardzo pasował mi krem z orzechami i doszłam do wniosku, że przygotowuję masę, jaką robię do mojej Stefanki bez pieczenia, tylko zrezygnuję z dodatku kakao.

Całość zwieńczyłam błyszczącą polewą czekoladową i dekoracją z nowych naturalnych posypek Dekorada marki Delecta. Wszyscy zajadali się piernikiem ze smakiem, prosząc o dokładki. Zupełnie niespodziewanie piernik został królem świątecznego stołu i z pewnością jeszcze nie raz go upiekę.

 

Piernik jabłkowy z kremem z kaszy manny

 

Składniki- ciasto:

450 g mąki pszennej tortowej

450 g jabłek (waga po obraniu i usunięciu 

200 g brązowego cukru

50 g płynnego miodu

30 g ciemnego kakao

6 dużych jaj

150 ml oleju

2 łyżki domowej przyprawy do piernika

1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

szczypta soli

 

Składniki- krem:

500 ml mleka

2/5 szklanki kaszy manny błyskawicznej (a więc objętościowo 100 ml kaszy !)

100 g cukru

100 g masła

50 g łuskanych orzechów włoskich

 

Dekoracja: 

80 g masła

1/3 szklanki drobnego cukru

3 pełne łyżki kakao

3-4 łyżki wody

1 łyżeczka żelatyny

posypki Dekorada marki Delecta (u mnie maczek truskawkowy i mango, kamyczki czekoladowe, posypka owocowa i kuleczki zbożowe w czekoladzie)

dodatkowo około 150 g powideł śliwkowych

 

Przygotowanie- ciasto:

Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy krupczatką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Białka oddzielamy od żółtek. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy wszystkie sypkie składniki, tj.: proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i cukier oraz płynne składniki, z wyjątkiem białek, a więc: miód, olej i żółtka jaj. Dokładnie miksujemy, dodajemy starte jabłka i mieszamy łyżką.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 50-55 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy na 3 blaty (ja ścięłam nieco wierzch ciasta i górny blat umieściłam jako drugi).

Tortownicę myjemy, wycieramy do sucha i wykładamy folią aluminiową.

Wkładamy pierwszy blat ciasta, który smarujemy powidłami.

 

Przygotowanie- krem:

Orzechy drobno siekamy. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, aby go nie przypalić. Dodajemy cukier oraz mleko. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Ciągle mieszając wsypujemy powoli kaszę mannę.

Gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż masa nieco zgęstnieje Wsypujemy posiekane orzechy włoskie, mieszamy.  

Mniej więcej 1/2 gorącej masy wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta, wlewamy resztę kremu z kaszy manny. Przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Dekoracja:

Żelatynę zalewamy wrzącą wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Masło topimy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier i kakao, dokładnie mieszamy. Wlewamy żelatynę, ponownie dobrze mieszamy. Oblewamy wierzch ciasta, aby trochę polewy spłynęło także po jego bokach.

Od razu dekorujemy posypkami.

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_2_of_1

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_14_of_1

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_16_of_1

 

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_6_of_1

 

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_23_of_1

piernik_jablkowy_z_kremem_z_kaszy_manny_10_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

poniedziałek, 21 grudnia 2015

 

puszysta_babka_dwukolorowa_9_of_1

puszysta_babka_dwukolorowa_2_of_1

Puszysta babka dwukolorowa to moja kolejna propozycja łatwego, ale pysznego ciasta na świąteczny stół. Wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników, aby otrzymać piękne i bardzo smaczne ciasto, które długo zachowuje świeżość. Babkę możecie oczywiście upiec w zwykłej formie, ale osobiście na te kilka dni w roku polecam poszukać papierowych foremek w kształcie choinki lub gwiazdy. 

Do dekoracji użyłam nowych posypek Decorada marki Delecta, które kupiłam ostatnio w jednym ze sklepów internetowych, ale widziałam, że są już powszechnie dostępne. Muszę przyznać, że posypki wywarły na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Kupiłam je z ciekawości, ale po kilku użyciach już wiem, że na stałe zagoszczą w mojej kuchni, bo nie tylko mają świetny skład, ale są pyszne. A niektóre z nich można dodatkowo zapiekać, o czym przekonałam się przygotowując serowe ciasteczka 10 minutowe.

 

 Puszysta babka dwukolorowa

 

Składniki:

220 g mąki pszennej tortowej

200 g miękkiego masła

140 g cukru

40 g mąki ziemniaczanej

40 ml oleju rzepakowego

5 dużych jaj

2 łyżki kakao

1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu winnego

5 ml aromatu cytrynowego 

 

Dekoracja:

80 g masła

1/3 szklanki drobnego cukru

3 pełne łyżki kakao

3-4 łyżki wody

1 łyżeczka żelatyny

kuleczki zbożowe i maczek truskawkowy do dekoracji

 

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiewamy przez sito z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Masło kroimy w kostkę. Wrzucamy do misy robota. Ucieramy na puszystą masę, dodając partiami cukier (ja użyłam metalowej trzepaczki do śmietany). 

Ciągle miksując na niewielkich obrotach, wbijamy po jednym całym jajku, a następnie po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem. Gdy masa będzie gładka i dobrze wymieszana, wlewamy olej z octem i jeszcze chwilę razem miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 w miarę równe części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej aromat cytrynowy, dokładnie mieszamy.

Na dno formy wykładamy ciemną masę, a na nią jasną. Jeśli będziecie używać zwykłej formy należy ją uprzednio wysmarować tłuszczem i obsypać krupczatką lub odrobiną bułki tartej.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (tj. 40-60 minut w zależności od wielkości formy). Ja babkę w foremce w kształcie choinki piekłam około 45 minut. 

Po upieczeniu wyciągamy babkę z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. 

 

Dekoracja:

Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody.

Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Dodajemy cukier, mieszamy do dokładnego połączenia składników. Garnek ściągamy z ognia. Wsypujemy kakao i ponownie dobrze mieszamy. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączymy składniki. Gdy polewa przestygnie, smarujemy babkę i dekorujemy kuleczkami zbożowymi oraz maczkiem truskawkowym.

Babkę kroimy, gdy polewa dobrze zastygnie.

 puszysta_babka_dwukolorowa_10_of_1

puszysta_babka_dwukolorowa_11_of_1

puszysta_babka_dwukolorowa_1_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

czwartek, 17 grudnia 2015

rolada_makowa_12_of_1

rolada_makowa_6_of_1

Wyobrażacie sobie Święta Bożego Narodzenia bez maku ? Ja nie ! Dlatego co roku obowiązkowo na stole pojawia się seromakowiec oraz strucla makowa krucho- drożdżowa. Często robię także inne makowe ciasta, jak choćby makowiec Siostry Anastazji czy tort makowy z białego maku, ale dwie pierwsze pozycje są zawsze. W tym roku piekłam już oba- taka mała próba generalna przed Świętami i chęć podrasowania wcześniejszych receptur. W obu przypadkach próba okazała się bardzo udana, choć przyznaję bez bicia, że przy roladzie makowej zaliczyłam sztubacką wpadkę. O ile bowiem ciasto zwinęłam w miarę luźno, napakowałam masy, ile się dało i po upieczeniu wyciągnęłam piękne rumiane i wprost idealne strucle, o tyle niestety od razu (łapiąc za papier) przełożyłam je na kratkę do studzenia i po kilku minutach moim oczom ukazały się brzydkie pękniecia po bokach. No niestety, mam nauczkę na przyszłość i ponownie już tego błędu nie popełnię.

 

Strucla makowa krucho- drożdżowa/ rolada makowa

 

Składniki- ciasto:

320 g mąki pszennej

85 g cukru pudru

85 g zimnego masła

70 g kwaśnej, gęstej śmietany

30 g świeżych drożdży

2 żółtka + 1 całe jajko

ziarenka z 1/2 laski wanilii

 

Masa makowa:

350 g suchego maku (może być mielony)

100 g cukru

2 czubate łyżki płynnego miodu wielokwiatowego

50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

50 g kandyzowanej skórki cytrynowej

100 g suszonej żurawiny

100 g migdałów w słupkach

50 g orzechów włoskich

2 łyżki masła 82 %

 

Przygotowanie- masa makowa:

Mak zalewamy taką ilością wrzącej wody, aby tylko lekko go zakryć. Odstawiamy pod przykryciem na około 60 minut. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, jeśli natomiast wody jest zbyt dużo, odsączamy jej nadmiar na drobnym sicie.

Jeśli używamy niemielonego maku, należy go na obecnym etapie przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Używając suchego maku mielonego, możemy od razu przystąpić do dalszego etapu przygotowania.

Do sparzonego maku dodajemy cukier, masło oraz miód i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty.

Orzechy drobno siekamy. Dorzucamy do maku wraz z pozostałymi bakaliami. Co chwilę mieszając smażymy jeszcze około 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

 

Ciasto krucho- drożdżowe:

Masło kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do mąki i siekamy nożem lub siekaczem do ciasta kruchego. Dodajemy pokruszone drożdże, ziarenka z laski wanilii, cukier, jajka oraz śmietanę. Zagniatamy energicznie gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki na godzinę. 

Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cieniutki prostokąt na stolnicy oprószonej odrobiną mąki. Do masy makowej dodajemy ubite na sztywno białka i rozkładamy na cieście, zostawiając ok. 2-2,5 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Zawijamy boki do środka i zwijamy ciasto w niezbyt ciasny rulon.

Strucle przekładamy do dwóch keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto smarujemy jajkiem i pieczemy około 45 minut.

Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w formie do ostudzenia.

Srucle możemy polukrować, polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

 rolada_makowa_11_of_1

rolada_makowa_5_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 31
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi