Wpisy z tagiem: ciasta

środa, 24 czerwca 2015

ciasto_bez_pieczenia_z_truskawkami_i_mascarpone_16_of_1

Kolejne pyszne ciasto bez pieczenia. Na chrupkim spodzie z ciasteczek amaretti. Z kremową masą i dużą ilością truskawek. Ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone nie tylko pięknie się prezentuje, ale i świetnie smakuje. Co prawda idzie też w boczki, ale raz na jakiś czas chyba można :)

Najlepsze jest mniej więcej w ciągu 36 godzin po przygotowaniu. Później truskawki puszczają trochę soku, przez co ciasteczka rozmiękają i nie są już takie chrupiące. Dlatego zjedzcie je najlepiej od razu po dobrym schłodzeniu ciasta w lodówce.

Koniecznie spróbujcie też ostatnie blogowe hity, czyli ciasto truskawkową delicję bez pieczenia oraz ciasto z truskawkami bez pieczenia.

 

 Ciasto z truskawkami i mascarpone bez pieczenia

 

Składniki:

świeże truskawki (około 500 g)

300 g sera mascarpone

200 ml śmietany 30 %

1 łyżka żelatyny

ok. 30 ciasteczek amaretti

2 czubate łyżki cukru trzcinowego

ciemne kakao

 

Przygotowanie:

Dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową. 

Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki. Na dnie tortownicy układamy ciasteczka amaretti. Kilka ciastek kruszymy, by pokryć całe dno formy.

Odcinamy czubki około 10-12 truskawek o porównywalnej wielkości, a następnie przecinamy je pół. Wykładamy boki tortownicy. Pozostałe truskawki kroimy w niedużą kostkę.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier, a następnie po łyżce mascarpone. 

Żelatynę rozpuszczamy w około 50 ml wrzącej wody. Gdy przestygnie, dodajemy ją do sera i chwilę razem miksujemy. Od razu dorzucamy pokrojone truskawki, dokładnie mieszamy. 

Masę wykładamy na ciasteczka amaretti i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem posypujemy ciasto ciemnym kakao.

 ciasto_bez_pieczenia_z_truskawkami_i_mascarpone_1_of_1

ciasto_bez_pieczenia_z_truskawkami_i_mascarpone_4_of_1

ciasto_bez_pieczenia_z_truskawkami_i_mascarpone_5_of_1

ciasto_bez_pieczenia_z_truskawkami_i_mascarpone_14_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

sobota, 20 czerwca 2015

truskawkowa_delicja_bez_pieczenia_9_of_1

Lubicie delicje ? Ja jako dziecko za nimi nie przepadałam. Później polubiłam obgryzanie najpierw boków biszkoptów z czekoladą, a na końcu zjadanie samej galaretki z czekoladą. Teraz doceniam je głównie jako ciekawy dodatek do ciast bez pieczenia. Świetnie wyglądają i smakuję nie tylko w Shreku, ale też w innych deserach.

Ta truskawkowa delicja bez pieczenia to efekt ostatniego "czyszczenia" lodówki i szafki. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i smaczne. Z dużą warstwą świeżych truskawek i mnóstwem galaretki. Odrobina bitej śmietany stanowi tzw. "wisienkę na torcie". 

To ciasto dobre do weekendowej kawki, albo na pogaduchy ze znajomymi. W ekspresowym tempie pochłaniają je dzieci. A jak macie nadmiar truskawek, koniecznie spróbujcie też ciasto z truskawkami bez pieczeniapuszyste ciasto z truskawkami oraz jogurtowe ciasto z truskawkami (z kubeczka).

 

Ciasto truskawkowa delicja bez pieczenia

 

Składniki na formę 23x33 cm:

ok. 25 ciastek typu "delicje" (u mnie wiśniowe)

700 g truskawek

400 g jogurt naturalny

4 galaretki truskawkowe

100 ml śmietany 30 %

1 łyżka cukru

 

Przygotowanie:

Formę wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy delicje- czekoladą do góry. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki.

2 galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Gdy przestygną wlewamy je do jogurtu naturalnego i chwilę ubijamy mikserem. Tężejącą masę wykładamy na ciastka, uważając aby nie zmieniły one swej pozycji. Ważne aby nie wlewać masy, gdy jest ona jeszcze płynna, gdyż biszkopty się nam rozpłyną. Koniecznie trzeba więc poczekać aż masa nieco zgęstnieje. 

Formę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na wierzchu układamy warstwę truskawek.

Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na masę jogurtową. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Przed samym podaniem ubijamy na sztywno śmietanę, dodając pod koniec łyżkę cukru. Dekorujemy ciasto.

 truskawkowa_delicja_bez_pieczenia_4_of_1

 truskawkowa_delicja_bez_pieczenia_15_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Truskawkowe ciasta znajdziecie w ten weekend także u Doroty z Moje Małe Czarowanie, IzioniBożenyBeaty i Asi.

 

środa, 17 czerwca 2015

jogurtowiec_z_galaretk_3_of_1

Dziś zapraszam na lekkie cisto. Wszak nawet tym, którzy są na diecie, też się coś się od życia należy ;) Jak wiecie, mam w szafce zawsze bogaty zapas galaretek, co czasem kończy się nadgorliwym "sprzątaniem" zasobów. Ostatnio więc deserów z galaretką był u mnie dostatek i oprócz ciasta bez pieczenia z truskawkami, zrobiłam też m.in. taki jogurtowiec z galaretką. 

Ten jogurtowiec to jeden z ulubionych deserów Julci, choć i wszyscy znani mi dorośli są jego amatorami. 

Polecam Wam także śmietanowiec Siostry Anastazji.

 

Jogurtowiec z galaretką

 

Składniki:

800 g jogurtu naturalnego

podłużne lub okrągłe biszkopty

ok. 30 kwiatów bratków

3 kolorowe galaretki

2 galaretki cytrynowe na 500 ml wody każda

2 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na puder

2 łyżki wody z kewry (można pominąć)

3 łyżki żelatyny

 

Przygotowanie:

3 kolorowe galaretki rozpuszczamy oddzielnie- każdą w 250 ml wrzącej wody. Przelewamy do prostokątnych pojemników. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Kroimy w drobną kostkę.

Kwadratową formę o boku 24 cm wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę biszkoptów.

Jogurt miksujemy z cukrem pudrem i wodą z kewry.

Żelatynę rozpuszczamy w mniej więcej 50 ml wrzącej wody. Dodajemy 2-3 łyżki jogurtu, aby wyrównać temperaturę i wlewamy do jogurtu. Dokładnie miksujemy. Wrzucamy pokrojoną galaretkę, mieszamy. Gdy masa zacznie tężeć (a stanie się to bardzo szybko), delikatnie przekładamy ją do formy, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki.

Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, na masie jogurtowej układamy bratki i zalewamy galaretką.

Kroimy dopiero gdy galaretka całkowicie zesztywnieje.

 jogurtowiec_z_galaretk_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

wtorek, 16 czerwca 2015

puszyste ciasto z truskawkami

puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami. Pyszne i łatwe drożdżowe ciasto z truskawkami. Tak, to ciasto jest i puszyste i łatwe. Z masą truskawek. To mała modyfikacja drożdżówki sypanej Ewy Wachowicz. Zmniejszyłam ilość cukru i drożdży, zwiększyłam ilość owoców. Zrezygnowałam z soli oraz wanilii czy cukru waniliowego. Teściu- największy degustator drożdżowców, jakiego znam- orzekł, że ciasto jest przepyszne. Zresztą nie tylko Jemu smakowało. Wszyscy się nim zajadaliśmy. 

Spróbujcie koniecznie.

Polecam Wam również drożdżówki z truskawkami. Są przepyszne !

 

 Puszyste ciasto z truskawkami

Składniki na ciasto:

1 kg truskawek

650 g mąki pszennej (typ 405 lyb 450)

120 g cukru

200 ml oleju rzepakowego

180 ml mleka 2 %

75 g drożdży

5 średnich jajek

 

Składniki na kruszonę:

100 g masła 82 %

1 szklanka mąki pszennej (typ 405 lub 450)

1/2 szklanki cukru

  

Przygotowanie kruszonki:

Do mąki dodajemy cukier oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki. Energicznie zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

 

Przygotowanie ciasta:

Jajka wbijamy do wysokiego naczynia i miksujemy przez 10 sekund blenderem lub bardzo dokładnie roztrzepujemy je widelcem.

 

W dużej misce układamy warstwami:

- rozkruszone drożdże,

- cuker,

- jajka,

- olej, 

- mleko,

- mąkę pszenną.

 

Odstawiamy na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 30 x 35-40 cm posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką krupczatką lub bułką tartą. 

Truskawki dokładnie płuczemy, osuszamy z nadmiaru wody, usuwamy szypułki.

Na cieście rozkładamy równomiernie owoce. Posypujemy kruszonką.

Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 25-30 minut.

 

Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

puszyste ciasto z truskawkami 

puszyste ciasto z truskawkami

puszyste ciasto z truskawkami

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

wtorek, 09 czerwca 2015

ciasto_z_truskawkami_bez_pieczenia_16_of_1

Ilekroć robię ciasto bez pieczenia, jedyne czego mi brakuje to cierpliwość. Pomysł na wykombinowanie jakiegoś smakołyku z tego, co akurat mam w domu, zawsze się znajdzie. Raz bardziej trafiony, innym razem nieco mniej. Ale ta cierpliwość... aby czekać aż poszczególne warstwy zaczną tężeć, ale nie stwardnieją za bardzo. Zawsze gdzieś się spieszę, przez co często deser ma jakieś wizualne niedociągnięcia. Tak jak to ciasto. 

W smaku świetne, kilku testerów od razu prosiło o przepis. Tylko ta ostatnia warstwa taka "karbowana" psuje nieco efekt końcowy. Część galaretki wlałam, gdy jeszcze była zbyt płynna, przez co zaczęła wyciekać bokami. Resztę nałożyłam jak już była prawie sztywna, co zepsuło mi trochę humor. Niemniej jednak ciasto z truskawkami bez pieczenia zrobiło furorę wśród gości, więc jeśli macie ochotę na łatwy i pyszny deser, polecam serdecznie.

Tylko uzbrójcie się w cierpliwość :D

Polecam Wam również inne moje ciasta bez pieczenia.

 

 

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

 

Składniki na formę 23x33 cm:

250 g sera mascarpone

400 ml śmietany 30 %

2 galaretki truskawkowe

1 galaretka wiśniowa

okrągłe biszkopty

ok. 700 g świeżych drobnych truskawek

 

Przygotowanie:

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy okrągłe biszkopty.

Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki.

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody. Dzielimy na 3 mniej więcej równe części. Gdy płyn ostygnie, 1 porcję wkładamy do lodówki w celu szybszego stężenia.

200 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec połowę sera mascarpone, a następnie 1 porcję galaretki. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na biszkopty. 

Na całej powierzchni układamy drobne truskawki, delikatnie wciskając je w ser. Wkładamy do lodówki.

Gdy galaretka z lodówki zacznie tężeć, wlewamy ją na truskawki. Blaszkę ponownie wkładamy do lodówki. 

Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec mascarpone oraz ostatnią porcję galaretki. Piankę wylewamy na galaretkę. Wstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody. Na piance układamy warstwę pokrojonych w plasterki truskawek. Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Przed podaniem możemy ciasto przybrać tartą białą lub ciemną czekoladą.

 ciasto z truskawkami bez pieczenia

ciasto z truskawkami bez pieczenia

ciasto z truskawkami bez pieczenia

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi