Wpisy z tagiem: śniadania

środa, 11 maja 2016

kawior_z_baklazana_10_of_1

kawior_z_baklazana_1_of_1

Choć uwielbiam wszystkie warzywa, to bakłażan jest chyba w top 5 moich ulbionych. Można zrobić pyszną pastę z pieczonego bakłażana z suszonymi pomidorami, czy wyczarować "śledzie" z bakłażana. Można też ugotować zupę pomidorową z pieczonymi warzywami i jabłkiem albo szakszukę z bakłażanem. Szczerze powiedziawszy, pomysły na dania z bakłażanem chyba nigdy mi się nie skończą. Od czasu do czasu lubię jednak sięgnąć po "klasykę" i przygotować choćby kawior z bakłażana, czyli świetną pastę na kanapki, do krakersów czy warzyw. Kawior z bakłażana jest także idealny na grilla lub na piknik. 

Do tego kawioru można dodatkowo dodać świeże pomidory czy natkę pietruszki lub szczypiorek, ale ja dziś prezentuję wersję chyba najbardziej podstawową- z cebulką, czosnkiem i sokiem z cytryny. 

 

 Kawior z bakłażana

Składniki:

400 g bakłażana

1/2 średniej cebuli

1 mały ząbek czosnku

sok z 1/2 cytryny

4-5 łyżek oleju rzepakowego

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy, usuwamy kapturek, a bakłażana ze skórką kroimy w drobną kostkę.

Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę.

Do miski wrzucamy pokrojonego bakłażana. Dodajemy cebulę, czosnek, sok z cytryny i olej rzepakowy. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podajemy z tradycyjnym lub chrupkim pieczywem, krakersami lub jako dip do warzyw.

Przechowujemy w lodówce maksymalnie 4-5 dni.

 kawior_z_baklazana_9_of_1

kawior_z_baklazana_11_of_1

kawior_z_baklazana_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

  

poniedziałek, 09 maja 2016

pudding_z_tapioki_z_mango_i_chia_7_of_1

pudding_z_tapioki_z_mango_i_chia_4_of_1

Uwielbiam budyń z tapioki, tak samo jak czekoladowy pudding z chia czy też waniliowy pudding z chia. Pomyślałam więc sobie, że spróbuję jak oba te ziarenka będą smakować w jednym śniadanio-deserze i przygotowałam pudding z tapioki i chia z mango na domowym mleku kokosowym. I się nie zawiodłam, gdyż ten pudding też jest świetny i na stałe zagości w naszym menu. Dzieciakom również bardzo smakował i już obmyślamy kolejne wersje smakowe. 

Nam bardziej ten pudding smakował na ciepło, ale możecie go też spokojnie zaserwować na zimno. Pamiętajcie jednak, aby miał dosyć płynną konsystencję, gdyż po ostudzeniu mocno gęstnieje. 

 

Pudding z tapioki i chia z mango

Składniki:

500 ml domowego mleka kokosowego

1/5 szklanki drobnej tapioki

3 łyżki nasion chia

duże dojrzałe mango

cukier/ksylitol/syrop z agawy do smaku

 

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wlewamy do garnka i zagotowujemy. Wsypujemy tapiokę, gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, kilka razy w tym czasie mieszając. Dodajemy chia i co chwilę mieszając, gotujemy aż tapioka zrobi się miękka. W razie potrzeby dolewamy nieco mleka lub wody. Dosładzamy do smaku cukrem, ksylitolem lub syropem z agawy.

Mango przecinamy na pół, usuwamy pestkę. Kroimy w kostkę.

Do miseczek nakładamy po 3-4 łyżki puddingu (powiniem być dosyć płynny), 2-3 łyżki mango, następnie jeszcze po 2 takie warstwy. 

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Mleko kokosowe możecie zastąpić innym mlekiem roślinnym lub mlekiem krowim.

 pudding_z_tapioki_z_mango_i_chia_12_of_1

pudding_z_tapioki_z_mango_i_chia_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

czwartek, 05 maja 2016

koktajl_jablkowy_ze_szpinakiem_i_mlodym_jeczmieniem_5_of_1

koktajl_jablkowy_ze_szpinakiem_i_mlodym_jeczmieniem_6_of_1

Na blogu jest już przepis na koktajl jabłkowo- szpinakowy, a dziś równie smaczny koktajl jabłkowy ze szpinakiem i młodym jęczmieniem. Jest dosyć gęsty, ale bardzo pożywny i smaczny. Najlepszy jest po upływie około 15 minut od przygotowania, gdy smak młodego jęczmienia zostaje zneutralizowany. 

Najczęściej robię go na drugie śniadanie lub po treningu. Wtedy od razu po powrocie do domu miksuję składniki, lecę pod prysznic i dopiero zabieram się za picie koktajlu. 

 

 

Koktajl jabłkowy ze szpinakiem i młodym jęczmieniem

Składniki:

500- 600 ml wody niegazowanej

2 duże soczyste jabłka

100 g młodych listków szpinaku

1 banan

2 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego

1 łyżka młodego jęczmienia

 

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Siekamy na mniejsze (tj. ok. 1,5-2 cm) kawałki. Szpinak płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody.

Do pojemnika blendera wrzucamy jabłko, szpinak oraz obranego ze skórki banana.Wlewamy połowę wody, miksujemy dokładnie. Dodajemy resztę wody, syrop z mniszka lekarskiego i młody jęczmień i jeszcze chwilę miksujemy. 

Podajemy po upływie około 15 minut od przygotowania, dzięki czemu "trawiasty" smak młodego jęczmienia zostanie zneutralizowany. 

 koktajl_jablkowy_ze_szpinakiem_i_mlodym_jeczmieniem_4_of_1

koktajl_jablkowy_ze_szpinakiem_i_mlodym_jeczmieniem_9_of_11

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

wtorek, 19 kwietnia 2016

ser_z_batata_15_of_1

ser_z_batata_12_of_1

Obiecałam, że zacznie się pojawiać więcej wegańskich i wegetariańskich smakołyków i dziś podrzucam Wam przepis na sos serowy z batata czy jak kto woli ser z batata. Wegański substytut tradycyjnego sera, który swój smak zawdzięcza głównie płatkom drożdżowym. W tej wersji jest lekko słodkawy, dosyć ostry, choć oczywiście poziom ostrości można modyfikować, dodając mniej lub więcej ostrej papryki. 

Bardzo lubię smarować nim świeże pieczywo i obkładać warzywami: papryką, pomidorem czy sałatą. Świetnie smakuje również jako dip do pokrojonych w paski warzyw: marchewki, papryki czy ogórka. Oczywiście można nim również smarować pizzę lub zapiekanki, ale najlepiej już po wyciągnięciu z pieca.

 

 Sos serowy z batata/ ser z batata (wegański)

Składniki:

400 g batata

60-70 g cebuli

80 ml oleju

50 ml wody

40 g płatków drożdżowych

1 ząbek czosnku

1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki

1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki wędzonej

sól

 

Przygotowanie:

Bataty obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, dodając pod koniec odrobinę soli. Odcedzamy, studzimy.

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i lekko szklimy na nim cebulę z czosnkiem. Również studzimy.

Do pojemnika blendera wrzucamy batata i cebulę z czosnkiem. Dodajemy ostrą i wędzoną paprykę, płatki drożdżowe, wodę i pozostały olej. Miksujemy dokładnie na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą. 

Ser z batata przechowujemy w lodówce. Używamy jako substytut zwykłego sera lub sos do świeżych warzyw.

 ser_z_batata_5_of_1
ser_z_batata_10_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

piątek, 15 kwietnia 2016

koktajl_energetyczny_ze_spirulina_4_of_1

koktajl_energetyczny_ze_spirulina_5_of_1

Spirulina jest niesamowicie bogata w białko, ale także witaminy, w tym witaminę A,B, E czy K. Z uwagi na bardzo dużą zawartość witaminy B12 sięgają po nią weganie i wegetarianie świadomi, że to doskonały suplement, pozwalający zapobiegać niedokrwistości w diecie warzywnej. 

Można powiedzieć, że spirulina ma same zalety. No prawie... Wielu moich znajomych nie znosi jej z uwagi na nieco rybny posmak, ale wystarczy połączyć go z dużą ilością wyrazistych owoców i nie będziecie go już czuć. 

Ja proponuję dziś koktajl energetyczny ze spiruliną, mango, bananami, kiwi i gruszką. Ekspresowy do przygotowania, bardzo smaczny i pożywny. Jeśli biegacie, ćwiczycie na siłowni czy uprawiacie inną dyscyplinę sportu, powinniście go wypróbować, bo jest do tego także smaczny.

 

Koktajl energetyczny ze spiruliną

 

Składniki:

2 dojrzałe banany

2 dojrzałe kiwi

1 duża dojrzała gruszka

1/2 dużego dojrzałego mango

2 czubate łyżeczki spiruliny

1 litr wody niegazowanej

 

Przygotowanie:

Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne. 

Pozostałe owoce również obieramy, kroimy na drobniejsze kawałki. Wrzucamy do pojemnika blendera. Dodajemy spirulinę oraz szklankę wody. Miksujemy dokładnie przez mniej więcej 60 sekund. 

Wlewamy pozostałą wodę i jeszcze chwilę miksujemy. 

Koktajl najlepiej wypić w ciągu 2 godzin od przygotowania, ale można go również dobrze schłodzić i zabrać ze sobą w butelce na dłuższe wybieganie. 


koktajl_energetyczny_ze_spirulina_6_of_1

koktajl_energetyczny_ze_spirulina_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi