Wpisy z tagiem: babeczki i muffinki
poniedziałek, 21 marca 2016
Babeczki wielkanocne gniazdka to propozycja na ostatnie weekendowe wypiekanie, która bardzo mi się spodobała. Wizualnie wyglądały świetnie, a nadto w składzie znalazł się rum, którego po ostatnich wakacjach mam pod dostatkiem. Do oryginalnego przepisu z blogu Kuchnia w formie wprowadziłam sporo zmian, nie tyle w liście składników, co w ich ilości. Dobre ubicie ciasta sprawiło, że babeczki wyszły puszyste. Do tego nie są zbyt słodkie, a zwieńczenie ich kremem z gorzkiej czekolady to bardzo dobry pomysł. Ja użyłam czekolady z dużą ilością kakao, stąd konieczność dodania większej ilości śmietany w porównaniu do oryginalnej receptury. Wychodzę jednak z założenia, że czekolada do deserów obowiązkowo musi być dobrej jakości, a im więcej kakao, tym czekolada bardziej mi smakuje.
Babeczki wielkanocne gniazdka Składniki: 350 g mąki pszennej typ 450 180 ml mleka 100 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 1/4 szklanki rodzynek 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia rum
150 ml śmietany 30 % 100 g gorzkiej czekolady min. 80 % kakao kolorowe jajka i posypka do dekoracji
Przygotowanie- babeczki: Rodzynki wsypujemy do szklanki i zalewamy taką ilością rumu, aby sięgał do połowy szklanki. Odstawiamy na 30-60 minut. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół). Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Miękkie masło kroimy w kostkę, ucieramy dokładnie z cukrem. Ciągle miksując wbijamy po jednym jajku, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce mąki na zmianę z mlekiem i rumem z rodzynek. Gdy wykorzystamy wszystkie składniki, wyłączamy robota. Do ciasta dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Masą napełniamy papilotki. Pieczemy około 25 minut. Na ostatnie 5 minut ustawiamy termoobieg. Suchym patyczkiem sprawdzamy czy babeczki są dobrze upieczone. Odstawiamy do wystudzenia.
Średnio gęsty krem ubijamy na puszystą masę. Przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki, zostawiając na środku wolną przestrzeń. Dekorujemy kolorową posypką oraz jajeczkami.
Pozdrawiam i życzę smacznego, Bernadetta |
Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Kategorie |