Wpisy z tagiem: dodatki do potraw

środa, 15 czerwca 2016

ogorki_malosolne_na_sucho4

ogorki_malosolne_na_sucho8

Uwielbiamy ogórki małosolne. Najbardziej takie 1 dniowe. Można je jeść w domu, ale też zabrać na działkę lub piknik. Zawsze był jednak problem z wodą i słoikiem, które zostawały po skonsumowaniu warzyw. Wody nie dało się wypić, tak jak tej z ogórków już ukiszonych, a słoik tylko zajmował miejsce.

Odkąd w ubiegłym roku zobaczyłam gdzieś przepis na ogórki po rosyjsku, a więc ogórki małosolne na sucho postanowiłam, że koniecznie muszę go wypróbować. Chociaż ogórki mi posmakowały, to jednak coś nie do końca mi w nich pasowało. Metodą prób i błędów doszłam do tego, że najbardziej zbliżone do moich tradycyjnych ogórków małosolnych są te bez dodatku gorczycy. Tylko sól, czosnek, koperek, ziele angielskie i liść laurowy. 

 

Ogórki małosolne na sucho (ogórki po rosyjsku)

Składniki:

1-1,2 kg ogórków gruntowych

1 pełna łyżka miałkiej soli

4-5 średnich ząbków czosnku

3 gałązki kopru do ogórków

7-8 ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

 

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie płuczemy. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 2-3 godziny. Odcedzamy, odcinamy oba końce. 

Wrzucamy do woreczka strunowego o pojemności minimum 2,5-3 litrów. Zasypujemy solą. Dodajemy obrany i pokrojony w talarki czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz podzielony na mniejsze kawałki koper. 

Zamykamy woreczek i dokładnie potrząsamy jego zawartością, aby ogórki dobrze obtoczyły się w soli. 

Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny. W tym czasie dobrze jest je jeszcze kilka razy dobrze potrząsnąć w worku.

Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia. Po otwarciu należy je przechowywać w lodówce, gdzie mogą stać spokojnie jeszcze 3-4 dni. 

 ogorki_malosolne_na_sucho3

I mała rączka, polująca na ogórka ;)

ogorki_malosolne_na_sucho6

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

środa, 11 maja 2016

kawior_z_baklazana_10_of_1

kawior_z_baklazana_1_of_1

Choć uwielbiam wszystkie warzywa, to bakłażan jest chyba w top 5 moich ulbionych. Można zrobić pyszną pastę z pieczonego bakłażana z suszonymi pomidorami, czy wyczarować "śledzie" z bakłażana. Można też ugotować zupę pomidorową z pieczonymi warzywami i jabłkiem albo szakszukę z bakłażanem. Szczerze powiedziawszy, pomysły na dania z bakłażanem chyba nigdy mi się nie skończą. Od czasu do czasu lubię jednak sięgnąć po "klasykę" i przygotować choćby kawior z bakłażana, czyli świetną pastę na kanapki, do krakersów czy warzyw. Kawior z bakłażana jest także idealny na grilla lub na piknik. 

Do tego kawioru można dodatkowo dodać świeże pomidory czy natkę pietruszki lub szczypiorek, ale ja dziś prezentuję wersję chyba najbardziej podstawową- z cebulką, czosnkiem i sokiem z cytryny. 

 

 Kawior z bakłażana

Składniki:

400 g bakłażana

1/2 średniej cebuli

1 mały ząbek czosnku

sok z 1/2 cytryny

4-5 łyżek oleju rzepakowego

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy, usuwamy kapturek, a bakłażana ze skórką kroimy w drobną kostkę.

Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę.

Do miski wrzucamy pokrojonego bakłażana. Dodajemy cebulę, czosnek, sok z cytryny i olej rzepakowy. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podajemy z tradycyjnym lub chrupkim pieczywem, krakersami lub jako dip do warzyw.

Przechowujemy w lodówce maksymalnie 4-5 dni.

 kawior_z_baklazana_9_of_1

kawior_z_baklazana_11_of_1

kawior_z_baklazana_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

  

wtorek, 19 kwietnia 2016

ser_z_batata_15_of_1

ser_z_batata_12_of_1

Obiecałam, że zacznie się pojawiać więcej wegańskich i wegetariańskich smakołyków i dziś podrzucam Wam przepis na sos serowy z batata czy jak kto woli ser z batata. Wegański substytut tradycyjnego sera, który swój smak zawdzięcza głównie płatkom drożdżowym. W tej wersji jest lekko słodkawy, dosyć ostry, choć oczywiście poziom ostrości można modyfikować, dodając mniej lub więcej ostrej papryki. 

Bardzo lubię smarować nim świeże pieczywo i obkładać warzywami: papryką, pomidorem czy sałatą. Świetnie smakuje również jako dip do pokrojonych w paski warzyw: marchewki, papryki czy ogórka. Oczywiście można nim również smarować pizzę lub zapiekanki, ale najlepiej już po wyciągnięciu z pieca.

 

 Sos serowy z batata/ ser z batata (wegański)

Składniki:

400 g batata

60-70 g cebuli

80 ml oleju

50 ml wody

40 g płatków drożdżowych

1 ząbek czosnku

1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki

1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki wędzonej

sól

 

Przygotowanie:

Bataty obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, dodając pod koniec odrobinę soli. Odcedzamy, studzimy.

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i lekko szklimy na nim cebulę z czosnkiem. Również studzimy.

Do pojemnika blendera wrzucamy batata i cebulę z czosnkiem. Dodajemy ostrą i wędzoną paprykę, płatki drożdżowe, wodę i pozostały olej. Miksujemy dokładnie na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą. 

Ser z batata przechowujemy w lodówce. Używamy jako substytut zwykłego sera lub sos do świeżych warzyw.

 ser_z_batata_5_of_1
ser_z_batata_10_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

piątek, 15 kwietnia 2016

surowka_z_kolorowej_marchewki_z_awokado_1_of_1

surowka_z_kolorowej_marchewki_z_awokado_3_of_1

Wiosna to czas, kiedy wszyscy jemy więcej warzyw. Nic dziwnego. Zaczynają się od nich uginać sklepowe półki, a feeria barw potrafi przyprawić o zawrót głowy. Warzywa we wszystkich kolorach tęczy zachęcają by jeść je przede wszystkim na surowo. Taka surówka z kolorowej marchewki z awokado i olejem rzepakowym to nie tylko świetny dodatek do obiadu, ale choćby samodzielne danie na kolację. Jest lekka, ale sycąca. Chrupkość marchewki świetnie współgra z miękkością awokado, słodyczą pomidorków i ostrością musztardowca. A wszystko to podkręcone vinegretem na bazie oleju rzepakowego.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych i witaminy E i dlatego pomaga hamować wchłanianie cholesterolu oraz opóźnia procesy starzenia skóry. 

 

Surówka z kolorowej marchewki z olejem rzepakowym

 

Składniki:

2 żółte marchewki

2 fioletowe marchewki

1 dojrzałe awokado

100-150 g pomidorków koktajlowych

100 g musztardowca czerwonego (lub po 50 g liści botwiny baby i 50 g krwistej botwiny baby)

natka pietruszki

3 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżki wody

1 łyżka octu winnego

1 łyżka musztardy dijon

miód

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Musztardowca lub botwinę baby płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody.

Olej mieszamy z musztardą, wodą i octem winnym. Doprawiamy do smaku miodem, solą i pieprzem. 

Awokado przecinamy wzdłuż na pół. Usuwamy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paski.

W dużej misce mieszamy paski marchewki z musztardowcem lub botwiną baby i winegretem. Dodajemy awokado i pokrojone w ćwiartki pomidorki. Ponownie delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

surowka_z_kolorowej_marchewki_z_awokado_6_of_1

surowka_z_kolorowej_marchewki_z_awokado_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

logopokochajolejrzepakowy1 

 

piątek, 08 kwietnia 2016

pulled_pork_2_of_1

pulled_pork_5_of_1

Pulled pork robię dosyć często. Tak się jakoś składało, że nie było kiedy zrobić zdjęcia, a jak już jakieś pstryknęłam, nie nadawało się do publikacji. Te też nie są idealne, ale ciężko wyczesanej wieprzowinie zrobić fajną fotkę. 

Pulled pork serwuję na obiad z ziemniakami, ryżem lub kaszą i surówką. Często używam go też do przygotowania burgerów czy tortilli z dużą ilością warzyw. Rwaną wieprzowinę (ale też i wołowinę) częściej przygotowuję w wolnowarze, ale jeśli nie macie tego urządzenia, wykorzystajcie piekarnik.

 

 Pulled pork. Rwana/ wyczesana wieprzowina

Składniki:

1 kg łopatki (niezbyt chudej)

1,5 litra wody

2 łyżki soli

3 czubate łyżki brązowego cukru

3 ząbki polskiego czosnku

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

szczypta czarnego pieprzu mielonego

 

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z solą. Studzimy, wkładamy łopatkę, aby mięso było całkowicie przykryte solanką. Odstawiamy na co najmniej 8-10 godzin.

W miseczce mieszamy cukier, obie papryki, pieprz i kmin rzymski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dokładnie mieszamy z przyprawami.

Mieszanką nacieramy odsączone z solanki mięso. Wkładamy do wolnowaru i gotujemy na pierwszej prędkości przez około 8-9 godzin. 

Pulled pork możemy także upiec w piekarniku. Wystarczy włożyć mięso do żaroodpornego naczynia i piec w 90 stopniach przez 6-7 godzin, a następnie w 130 stopniach jeszcze przez godzinę. Większe kawałki mięsa należy piec odpowiednio dłużej.

Gdy mięso jest już dobrze upieczone, dzielimy je na włókna przy pomocy dwóch widelców. Podajemy z ryżem, kaszą, ziemniakami, surówką, czy też używamy do przygotowania burgerów, tortilli lub kanapek.

 pulled_pork_1_of_1

pulled_pork_13_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 21
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi