Wpisy z tagiem: dla dzieci

środa, 13 kwietnia 2016

rolada_w_serduszka_z_kremem_mascarpone_4_of_1

rolada_w_serduszka_z_kremem_mascarpone_22_of_1

Podglądając mnie na facebooku, wiecie z pewnością, że mężczyzną mojego życia jest Krzysiek. Niedawno obchodziliśmy 5 rocznicę ślubu i nie mogę powiedzieć, że przez ten czas byliśmy oazą spokoju itd. Jak każdej parze zdarza nam się pokłócić, "rzucać mięsem" czy najzwyczajnie w świecie mieć ciche godziny. Nie dni, co to to nie, ale godziny. 

Nic wielkiego- tak jest w tysiącach, milionach innych rodzin. To fakt, ale ja niedawno utwierdziłam się w przekonaniu, że lepiej nie mogłam trafić i że cokolwiek by się nie działo, mój Mąż zawsze będzie gdzieś blisko....

Już mogło mnie nie być. Niewiele brakowało... Ale wtedy Krzysiek poruszył niebo i ziemię i uratował mi życie. A później o nic nie pytał. Po prostu był. O tym, co się zdarzyło, wie zaledwie kilka osób. A teraz wiecie i Wy, choć znacie tylko finał tej historii. O przyczynach nie chcę mówić, bo wolałabym o tym zapomnieć. Niestety wiem, że nigdy nie będzie mi to dane i koszmar co jakiś czas o sobie przypomni.

Wiem także, że każdego dnia będę pokazywać Krzyśkowi, jak jest mi bliski. Choćby taką roladą w serduszka z kremem mascarpone, którą przygotowałam, gdy wrócił z kilkudniowego wyjazdu służbowego. 

Krzysiek uwielbia krem z mascarpone i bitej śmietany, a po kilku dniach nieobecności małe serduszka pokazują, że myślę o Nim cały czas. Niestety często jesteśmy w rozjazdach i jak nie jedno, to drugie z nas jest nieobecne, a takie małe niespodzianki potrafią poprawić humor po najgorszym dniu i najdłuższej podróży.

Serduszka zabarwiłam maczkiem truskawkowym, a biszkopt swój piękny żółty kolor zawdzięcza cukrowi cytrynowemu.

 

 Rolada w serduszka z kremem mascarpone

 

Składniki- serduszka:

50 g mąki pszennej typ 450-480

30 g maczku truskawkowego

20 g miękkiego masła

1 białko

 

Biszkopt:

100 g mąki pszennej typ 450-480

70-80 g cukru

60 g miękkiego masła

4 jajka + żółtko

1 opakowanie cukru cytrynowego

szczypta soli

 

Krem mascarpone:

300 ml śmietany 30 %

300 g sera mascarpone

3 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

1 czerwona galaretka 

 

Przygotowanie:

Papier do pieczenia rozwijamy i czarnym pisakiem malujemy na nim kilkanaście serduszek. Odwracamy na drugą stronę i kładziemy na blasze z wyposażenia piekarnika (ja mam piekarnik o szerokości 50 cm). 

Galaretkę rozpuszczamy w 300-350 ml wrzącej wody. Po przestudzeniu wlewamy do niewielkiej foremki lub keksówki wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

 

Serduszka:

Miękkie masło kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do miski robota, Dodajemy białko, zmielony drobno maczek truskawkowy oraz mąkę. Miksujemy dokładnie do dobrego połączenia składników. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na papier na odrysowane serduszka. Aby masa dobrze się rozprowadziła, pomagamy sobie pałeczkami do sushi.  Blachę wstawiamy do lodówki.

 

Biszkopt:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy z cukrem kryształem i cukrem cytrynowym na puszystą masę. Ciągle miksując dorzucamy pokrojone na drobne kawałki miękkie masło. Zmniejszamy obroty robota i w  3-4 partiach wsypujemy mąkę.

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do masy żółtkowej i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. 

Ciasto wykładamy na papier do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 12 minut.

Biszkopt wyciągamy z piekarnika. Odwracamy na drugą stronę, usuwamy papier do pieczenia. Ciasto ponownie odwracamy na drugą stronę i układamy na czytej ściereczce. Jeszcze ciepły biszkopt zwijamy w roladę i odstawiamy do wystudzenia. 

 

Przełożenie:

Foremką do ciastek wycinamy z galaretki serduszka. 

Śmietamy ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier, a następnie po łyżce sera mascarpone.

Krem nakładamy na biszkopt. Z jednego boku wzdłuż całej rolady układamy serduszka z galaretki. Zwijamy roladę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, a minimum na 5-6 godzin.

Po tym czasie kroimy w cienkie plastry i serwujemy. 

 rolada_w_serduszka_z_kremem_mascarpone_8_of_1

rolada_w_serduszka_z_kremem_mascarpone_18_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

 

sobota, 09 kwietnia 2016

szyszki_z_kaszy_jaglanej_4_of_1

szyszki_z_kaszy_jaglanej_20_of_1

Szyszki z ryżu preparowanego to smak dzieciństwa. Najczęściej kupowało się je w szkolnym sklepiku, a czasem robiło w domu. Ja dziś proponuję odrobinę zdrowszą wersję, bo szyszki z kaszy jaglanej ekspandowanej. Spoiwo, łączące ziarenka kaszy, tworzy masa krówkowa z czekoladą. Jest mega słodko, ale za sprawą tych prostych małych szyszeczek cofniecie się o kilka/naście/dziesiąt lat i powrócicie do wspomnień z dzieciństwa.

Z podanych proporcji wyszło mi ok. 35 szyszek, które zniknęły w tajemniczych okolicznościach. Małe rączki sięgały po nie niepostrzeżenie i jeszcze szybciej pakowały je do buzi ;)

 

Szyszki z kaszy jaglanej

Składniki:

350 g masy krówkowej

100 g gorzkiej czekolady

120 g ekspandowanej kaszy jaglanej

 

Przygotowanie:

Zagotowujemy około litraw wody i odstawiamy do wystudzenia.

Masę krówkową przekładamy do garnka, dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, do chwili aż czekolada dokładnie się rozpuści i połączy z masą krówkową. 

Gdy krem lekko przestygnie, ale nadal będzie płynny, dajemy kaszę i dokładnie mieszamy. Ręce moczymy w przegotowanej letniej wodzie i formujemy z masy jaglano-krówkowej niewielkie szyszki. 

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny do dobrego schłodzenia. 

szyszki_z_kaszy_jaglanej_14_of_1 szyszki_z_kaszy_jaglanej_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta 

poniedziałek, 21 marca 2016

babeczki_wielkanocne_gniazdka_6_of_1

babeczki_wielkanocne_gniazdka_9_of_1

babeczki_wielkanocne_gniazdka_15_of_1

Babeczki wielkanocne gniazdka to propozycja na ostatnie weekendowe wypiekanie, która bardzo mi się spodobała. Wizualnie wyglądały świetnie, a nadto w składzie znalazł się rum, którego po ostatnich wakacjach mam pod dostatkiem. Do oryginalnego przepisu z blogu Kuchnia w formie wprowadziłam sporo zmian, nie tyle w liście składników, co w ich ilości. Dobre ubicie ciasta sprawiło, że babeczki wyszły puszyste. Do tego nie są zbyt słodkie, a zwieńczenie ich kremem z gorzkiej czekolady to bardzo dobry pomysł.

Ja użyłam czekolady z dużą ilością kakao, stąd konieczność dodania większej ilości śmietany w porównaniu do oryginalnej receptury. Wychodzę jednak z założenia, że czekolada do deserów obowiązkowo musi być dobrej jakości, a im więcej kakao, tym czekolada bardziej mi smakuje.

 

 Babeczki wielkanocne gniazdka

Składniki:

350 g mąki pszennej typ 450

180 ml mleka

100 g miękkiego masła

100 g brązowego cukru

1/4 szklanki rodzynek

2 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

rum



Krem:

150 ml śmietany 30 %

100 g gorzkiej czekolady min. 80 % kakao

kolorowe jajka i posypka do dekoracji 

 

Przygotowanie- babeczki:

Rodzynki wsypujemy do szklanki i zalewamy taką ilością rumu, aby sięgał do połowy szklanki. Odstawiamy na 30-60 minut. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół). Formę do babeczek wykładamy papilotkami.

Miękkie masło kroimy w kostkę, ucieramy dokładnie z cukrem. Ciągle miksując wbijamy po jednym jajku, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce mąki na zmianę z mlekiem i rumem z rodzynek. Gdy wykorzystamy wszystkie składniki, wyłączamy robota. Do ciasta dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy.

Masą napełniamy papilotki.

Pieczemy około 25 minut. Na ostatnie 5 minut ustawiamy termoobieg. Suchym patyczkiem sprawdzamy czy babeczki są dobrze upieczone. Odstawiamy do wystudzenia. 



Krem:

Śmietankę wlewamy do garnka i podgrzewamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia Gdy garnek wystygnie, wstawiamy do lodówki do lepszego schłodzenia.

Średnio gęsty krem ubijamy na puszystą masę. Przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki, zostawiając na środku wolną przestrzeń. Dekorujemy kolorową posypką oraz jajeczkami. 

babeczki_wielkanocne_gniazdka_10_of_1 babeczki_wielkanocne_gniazdka_12_of_1

babeczki_wielkanocne_gniazdka_17_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

niedziela, 13 marca 2016

ciastka_wielkanocne_z_marmolada_1_of_1

ciastka_wielkanocne_z_marmolada_2_of_1

ciastka_wielkanocne_z_marmolada_23_of_1

Do Wielkanocy zostały już tylko dwa tygodnie, a ja mam dla Was jeszcze kilka nowych przepisów. Dziś zaprszam na proste ciastka wielkanocne z marmoladą, które są nie tylko pyszne, ale i proste do przygotowania. Zaledwie kilka składników, fajne foremki i trochę czasu gwarantuje nam świetne małe słodkości. Jeśli macie małe dzieci, możecie je spokojnie namówić do pomocy. 

Z podanych proporcji wyszło mi ponad 30 podwójnych ciasteczek, ale zniknęły w tempie ekspresowym, więc następnym razem na pewno zrobię je z podwójnej porcji.

 

Ciastka wielkanocne z marmoladą

 

Składniki:

250-280 g mąki pszennej typ 450-480

100 g masła

40 g sera mascarpone

40 g cukru

2 żółtka

1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

jasna marmolada (u mnie morelowa)

opcjonalnie cukier puder

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier, mieszamy. 

Masło kroimy nożem w drobną kostkę. Dodajemy żółtka oraz mascarpone i od razu zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. 

Ciasto zwijamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 60-90 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Foremkami wycinamy wielkanocne kształty. W połowie ciastek małymi foremkami wycinamy kółka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15-18 minut, tj. do chwili aż ciastka będą ładnie zrumienione.

Po ostudzeniu pełne ciastka smarujemy marmoladą. Od razu przykrywamy ciastkami z dziurką. Lekko dociskamy, wstawiamy do lodówki do schłodzenia. 

Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

 ciastka_wielkanocne_z_marmolada_3_of_1

ciastka_wielkanocne_z_marmolada_4_of_1

ciastka_wielkanocne_z_marmolada_7_of_1

ciastka_wielkanocne_z_marmolada_17_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

poniedziałek, 07 marca 2016

muffiny_pomaranczowe_z_imbirem_3_of_1

muffiny_pomaranczowe_z_imbirem_5_of_1

Kolejny przepis, który przygotowałam w ramach wypiekania na śniadanie. Tym razem na tapetę wzięliśmy muffinki z blogu Miłość w brzuchu mam. W oryginale są z ricottą, ale u mnie zastąpiła ją gęsta śmietana. Soku pomarańczowego miałam sporo, więc i musiałam dać odrobinę więcej mąki. Zmniejszyłam za to nieco ilość cukru. Wszystkie zmiany znajdziecie w przepisie. 

Muffinki pomarańczowo- imbirowe są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu (jak wszystkie tego typu wypieki), a do tego smaczne. Wilgotne, niezbyt słodkie, intensywnie pomarańczowe. Idealne na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. 

 

Muffiny pomarańczowo- imbirowe

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki (w oryginale 1 i 1/3)

1/3 szklanki cukru (w oryginale 1/2)

150 g śmietany 12 % (w oryginale 125g ricotty)

125 ml mleka

60 ml oleju rzepakowego

sok z połówki dużej pomarańczy

2 łyżeczki suszonej skórki z ekologicznej niewoskowanej pomrańczy (zawsze suszę skórki z pomarańczy, a że teraz miałam świeżą pomarańczę woskowaną, to użyłam skórki bezpiecznej) 

1,5 łyżeczki suszonego imbiru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (w oryginale 1,5 łyżeczki)

1 jajko

płatki migdałowe



Przygotowanie:

Suche składniki, tj. mąkę, cukier, imbir, skórkę pomarańczową oraz proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce.

W drugiej misce miksujemy śmietanę, mleko, olej, sok pomarańczowy i jajko. 

Płynne składniki wlewamy do sypkich. Mieszamy energicznie i dokładnie (ale niezbyt długo).

Masę wlewamy do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami. Obficie posypujemy płatkami migdałów. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut (w oryginale było 25-30, ale ja swoje piekłam 35).

Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Z podanej porcji otrzymałam 14 muffinek.
muffiny_pomaranczowe_z_imbirem_9_of_1

muffiny_pomaranczowe_z_imbirem_6_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

W tym tygodniu w wypiekaniu na śniadanie udział wzięli: Joanna z bloga Grunt to przepis, Bożena z Moje domowe kucharzenie, Justyna, Szóste niebo, Dorotka z Moje Małe Czarowanie, Joanna z Notatki kulinarne, Ula z Food notes, Alina z Ala piecze i gotuje, Joanna z Piekę bo lubię, Nina z Gotuj- Sam, Kasia z Mia Cucina Sofieta oraz Magdalena z Apetyt na Smaka.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi