Wpisy z tagiem: bataty

piątek, 13 maja 2016

czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_1_of_11

czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_4_of_1

czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_9_of_1

czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_12_of_1

Moi Drodzy, dziś zapraszam Wam na absolutnie fantastyczne czerwone curry z batatem i ciecierzycą. Wegańskie, z dużą ilością warzyw, bardzo pożywne i przede wszystkim niesamowicie smaczne. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a feeria smaków, którą otrzymacie, na pewno Was zachwyci tak, jak nas.

Mamy tutaj chrupiącą ciecierzycę, miękką cukinię i czerwoną paprykę, słodką marchewkę i batata, ostrą papryczkę i imbir. A także słodycz mleka kokosowego i aromat czosnku. Jeśli dodamy do tego świeżą kolendrę, to już naprawdę niewiele potrzeba do szczęścia. 

Do podania najlepszy będzie ryż jaśminowy, ale jeśli nie macie takiego, użyjcie zwykłego długoziarnistego. Curry jest świetne także po podgrzaniu, więc nie martwcie się, że wyjdzie go za dużo. 

Doskonale rozgrzewa, a co najważniejsze dzięki aromatycznym przyprawom pozwala też efektywnie wrócić do formy po zimie ;)

 

Czerwone curry z batatem i ciecierzycą

(wegańskie)

 

Składniki:

500-600 ml wywaru warzywnego

1 puszka mleka kokosowego

2 szklanki ugotowanej al dente ciecierzycy

2 średnie marchewki

1 średnia cukinia

300 g batatów

1/2 dużej czerwonej papryki

2 średnie ząbki czosnku

ok. 4 cm kawałek imbiru

1/2 ostrej czerwonej papryczki

30 g czerwonej pasty curry

50 ml oleju rzepakowego

sól

ryż jaśminowy do podania

 

Przygotowanie:

Marchewkę i batata obieramy, myjemy. Batata kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Marchew siekamy w talarki. Obrany czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 

Usuwamy ziarenka z ostrej papryki i kroimy ją w cienkie talarki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy marchew i bataty. Kilka razy mieszając, smażymy około 3-4 minut. Dodajemy imbir, czosnek i ostrą paprykę, łączymy dokładnie wszystkie składniki. 

Warzywa przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy około 150 ml wywaru i zeskrobujemy z dna czosnek i imbir. Przelewamy do warzyw. Dodajemy resztę wywaru, mleko kokosowe i ugotowaną al dente ciecierzycę.  

Mniej więcej 80-100 ml gorącego płynu wlewamy do szklanki. Dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy. Wlewamy do warzyw.

Czerwoną paprykę i cukinię myjemy. Paprykę kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Cukinię przecinamy wzdłuż na ćwiartki, a następnie siekamy na cienkie talarki. Dodajemy do pozostałych warzyw z ciecierzycą. Gotujemy jeszcze ok. 4-5 minut. Doprawiamy do smaku solą.

Czerwone curry podajemy z ryżem jaśminowym i świeżą kolendrą.

 czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_3_of_11

czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_7_of_1

czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_11_of_1

czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_16_of_1

czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_18_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego, 

Bernadetta

 

wtorek, 19 kwietnia 2016

ser_z_batata_15_of_1

ser_z_batata_12_of_1

Obiecałam, że zacznie się pojawiać więcej wegańskich i wegetariańskich smakołyków i dziś podrzucam Wam przepis na sos serowy z batata czy jak kto woli ser z batata. Wegański substytut tradycyjnego sera, który swój smak zawdzięcza głównie płatkom drożdżowym. W tej wersji jest lekko słodkawy, dosyć ostry, choć oczywiście poziom ostrości można modyfikować, dodając mniej lub więcej ostrej papryki. 

Bardzo lubię smarować nim świeże pieczywo i obkładać warzywami: papryką, pomidorem czy sałatą. Świetnie smakuje również jako dip do pokrojonych w paski warzyw: marchewki, papryki czy ogórka. Oczywiście można nim również smarować pizzę lub zapiekanki, ale najlepiej już po wyciągnięciu z pieca.

 

 Sos serowy z batata/ ser z batata (wegański)

Składniki:

400 g batata

60-70 g cebuli

80 ml oleju

50 ml wody

40 g płatków drożdżowych

1 ząbek czosnku

1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki

1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki wędzonej

sól

 

Przygotowanie:

Bataty obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, dodając pod koniec odrobinę soli. Odcedzamy, studzimy.

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i lekko szklimy na nim cebulę z czosnkiem. Również studzimy.

Do pojemnika blendera wrzucamy batata i cebulę z czosnkiem. Dodajemy ostrą i wędzoną paprykę, płatki drożdżowe, wodę i pozostały olej. Miksujemy dokładnie na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą. 

Ser z batata przechowujemy w lodówce. Używamy jako substytut zwykłego sera lub sos do świeżych warzyw.

 ser_z_batata_5_of_1
ser_z_batata_10_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

środa, 11 marca 2015

krewetki_w_mleku_kokosowym_z_pieczonymi_batatami_5_of_1

Znowu mi się zachciało krewetek i batatów. Myślę sobie, zrobię jedno i drugie, ale po chwili zaczynam się zastanawiać co najpierw zjem. Połączenie ich razem wydaje się nieco szalone, więc bezpiecznie postanawiam upiec bataty w piekarniku, a "robale" przygotować na patelni. Jak nie posmakują razem, zawsze będzie można je zjeść osobno. Okazuje się jednak, że w duecie smakują rewelacyjnie. 

Mogą chyba nawet konkurować z krewetkami w mleczku kokosowym z sokiem pomarańczowym. 

 

Krewetki w mleku kokosowym z pieczonymi batatami

 

Składniki:

25-30 dag dużych krewetek

2 średnie bataty (łącznie około 800 g)

300 ml mleka kokosowego

1 papryczka pepperoni

4 cm kawałek imbiru

2 ząbki polskiego czosnku

limonka

sól

pieprz

masło klarowane

 

Przygotowanie:

Bataty obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem. Doprawiamy solą morską i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.

Świeże krewetki oczyszczamy ze skorupek, usuwamy ciemne jelita, dokładnie opłukujemy. Mrożone krewetki rozmrażamy, opłukujemy, osuszamy na durszlaku.

Czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Paparyczkę myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka, kroimy w cieniutkie talarki.

Limonkę parzymy gorącą wodą, osuszamy. Ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok (ja wykorzystałam 1,5 limonki).

Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Na patelni rozpuszczamy dużą łyżkę masła klarowanego. Wrzucamy czosnek i chili, smażymy około 60 sekund.

Dodajemy krewetki oraz imbir i co chwilę mieszając smażymy 2-3 minuty (aż krewetki leciutko się zarumienią).

Wlewamy mleczko kokosowe oraz sok z limonki i dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje, ściągamy patelnię z ognia, dorzucamy skórkę z limonki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Krewetki podajemy z pieczonymi batatami. Słodkie ziemniaki można dodać do sosu i wymieszać, albo nałożyć na talerz obok krewetek z sosem. Wtej drugiej wersi danie lepiej się prezentuje. 

krewetki_w_mleku_kokosowym_z_pieczonymi_batatami_6_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

czwartek, 05 marca 2015

Bataty, a więc słodkie ziemniaki, to produkt bardzo wdzięczny, z którym można przygotować zarówno dania wytrawne, jak i słodkie desery. Najbardziej popularne są chyba frytki z batatów- zupełnie inne w smaku od tych przygotowanych z tradycyjnych ziemniaków. Lekko miękkie, a nie mocno chrupiące, a jednocześnie tak smaczne, że mało kto zwraca uwagę na ich konsystencję.

Mnie najbardziej smakuję takie pieczone z odrobiną rozmarynu i/lub z pikantną papryką. Dla dzieci proponuję przygotować jednak wersję bardziej łagodną, a więc bez chili czy innych ostrych przypraw.

Pamiętajcie, że na blogu znajdziecie także przepis na chrupiące domowe frytki z ziemniaków.

frytki_z_batatw_7_of_1 

Frytki z batatów

 

Składniki na 2 porcje:

70 dag batatów (1 duży lub 2 małe)

2 łyżki oleju

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

chili w proszku

sól morska gruboziarnista

 

Przygotowanie:

Bataty obieramy, płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w długie frytki. Skrapiamy olejem, posypujemy rozkruszonym w dłoni rozmarynem oraz odrobiną chili w proszku. Dokładnie mieszamy.

Frytki układamy na blasze o nieprzywieralnej powierzchni. Posypujemy gruboziarnistą solą morską i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20- 25 minut. 

W wersji dla dzieci doprawiamy frytki odrobiną soli oraz rozmarynu (opcjonalnie ziołami prowansalskimi), rezygnując z chili lub innej ostrej papryki.

Frytki z batatów podajemy same lub jako dodatek do obiadu. Ja ostatnio serwowałam je z grillowaną piersią z kurczaka oraz pieczoną brukselką, którą piekłam na tej samej blasze, co frytki, uprzednio skrapiając odrobiną oleju i posypując solą morską.

frytki_z_batatw_2_of_1 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi