Wpisy z tagiem: kasza jaglana

czwartek, 12 maja 2016

pieczarki_faszerowane_kasza_jaglana_8_of_1

pieczarki_faszerowane_kasza_jaglana_7_of_1

Świetne pieczarki faszerowane kaszą jaglaną z serem i suszonymi pomidorami. Porcja zdrowia, którą możecie zaserwować na obiad lub kolację. Można je spokojnie przygotować na grillu, ale i w piekarniku. Świetne są także na zimno, więc z powodzeniem możecie je zabrać na piknik za miastem. 

Idealne są same, z surówką, puree ziemniaczanym czy też chrupiącym pieczywem. Świetnie zastępują mięso tym, którzy go nie jedzą. A dla mięsożerców mogą stanowić idealne uzupełnienie posiłku.

 

Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną

 

Składniki:

6 dużych pieczarek do faszerowania

ok. 100 g żółtego sera

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

8 połówek suszonych pomidorów

1/2 średniej cebuli

1 czubata łyżka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich

1 czubata łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory kroimy w kostkę. 

Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. 

Pieczarki obieramy ze skórki. Ogonki wycinamy i drobno siekamy.

Do ogonków dodajemy ser, ugotowaną kaszę, pomidory suszone, cebulę, roztarte w dłoni zioła oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Kapelusze pieczarek lekko solimy. Nakładamy mniej więcej po 3 łyżki farszu, dobrze dociskamy. Zawijamy w folięaluminiową. 

Pieczemy około 25-30 minut na rozgrzanym grillu lub około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym otwieramy folię i dopiekamy pieczarki jeszcze około 5-8 minut. 

 pieczarki_faszerowane_kasza_jaglana_9_of_1

 pieczarki_faszerowane_kasza_jaglana_10_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

sobota, 09 kwietnia 2016

szyszki_z_kaszy_jaglanej_4_of_1

szyszki_z_kaszy_jaglanej_20_of_1

Szyszki z ryżu preparowanego to smak dzieciństwa. Najczęściej kupowało się je w szkolnym sklepiku, a czasem robiło w domu. Ja dziś proponuję odrobinę zdrowszą wersję, bo szyszki z kaszy jaglanej ekspandowanej. Spoiwo, łączące ziarenka kaszy, tworzy masa krówkowa z czekoladą. Jest mega słodko, ale za sprawą tych prostych małych szyszeczek cofniecie się o kilka/naście/dziesiąt lat i powrócicie do wspomnień z dzieciństwa.

Z podanych proporcji wyszło mi ok. 35 szyszek, które zniknęły w tajemniczych okolicznościach. Małe rączki sięgały po nie niepostrzeżenie i jeszcze szybciej pakowały je do buzi ;)

 

Szyszki z kaszy jaglanej

Składniki:

350 g masy krówkowej

100 g gorzkiej czekolady

120 g ekspandowanej kaszy jaglanej

 

Przygotowanie:

Zagotowujemy około litraw wody i odstawiamy do wystudzenia.

Masę krówkową przekładamy do garnka, dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, do chwili aż czekolada dokładnie się rozpuści i połączy z masą krówkową. 

Gdy krem lekko przestygnie, ale nadal będzie płynny, dajemy kaszę i dokładnie mieszamy. Ręce moczymy w przegotowanej letniej wodzie i formujemy z masy jaglano-krówkowej niewielkie szyszki. 

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny do dobrego schłodzenia. 

szyszki_z_kaszy_jaglanej_14_of_1 szyszki_z_kaszy_jaglanej_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta 

piątek, 11 marca 2016

weganski_pasztet_warzywny_1_of_1

weganski_pasztet_warzywny_2_of_1Pasztet warzywny z orzechami robię często, zwłaszcza wtedy, gdy zostają mi warzywa z gotowania wywaru na zupę. Używam go później do przygotowania kanapek, podaję z sosem jogurtowo- musztardowym, albo z surówką w ramach obiadu. To także świetna alternatywa na wielkanocny stół dla wegan. 

Jeśli macie dosyć mięsnych pasztetów, polecam Wam także pasztet z selera z grzybami. 

 

 Pasztet warzywny z orzechami (wegański)

Składniki:

500-550 g ugotowanej kaszy jaglanej

200 g ugotowanego selera

200 g ugotowanej marchewki

80-100 g ugotowanej pietruszki

150 g cebuli

100 g orzechów włoskich

1 łyżka majeranku

łyżka imbiru

łyżka gałki muszkatołowej

łyżka sosu sojowego ciemnego

sól

pieprz

olej do smażenia

 

Przygotwanie:

Do przygotowania pasztety najlepiej wykorzystać warzywa z gotowania wywaru, ale oczywiście można także ugotować świeże. 

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju, na którym lekko szklimy cebulę. Odstawiamy do wystudzenia.

Wszystkie gotowane warzywa, kaszę, przesmażoną cebulę oraz połowę orzechów włoskich mielimy na drobnych oczkach- wystarczy raz, ale nie zaszkodzi, jeśli zmielicie je 2 razy.

Dodajemy sos sojowy, imbir, gałkę i roztarty w dłoniach majeranek. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Średnią keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy masę jaglano- warzywną. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy czy pasztet po naciśnięciu nie jest zbyt miękki oraz czy jego wierzch jest lekko zrumieniony. W razie potrzeby wydłużamy nieco czas pieczenia. 

Po upieczeniu zostawiamy pasztet do ostudzenia w wyłączonym piekarniku, a następnie dobrze chłodzimy w lodówce (najlepiej przez całą noc, ale wystarczy 5-6 godzin.

Pasztet warzywny podajemy z ulubionymi dodatkami.

weganski_pasztet_warzywny_10_of_1
weganski_pasztet_warzywny_14_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

piątek, 26 czerwca 2015

kasza_jaglana_na_sodko_4_of_1

Kasza jaglana na słodko to moja propozycja na nienudne i wartościowe śniadanie. 

Orzechy pekan to źródło wapnia, białka, błonnika, żelaza, licznych witamin (B, C, E i K), sodu czy potasu. Kasza jaglana oprócz żelaza i miedzi dostarcza natomiast m.in, witaminy B1, B2 i B6. Surowe kakao, nazywane "pokarmem bogów", to prawdziwy superfood. To ogromne źródło antyoksydantów, przeciwutleniaczy, chromu, żelaza, magnezu, cynku i potasu. Surowe kakao to także jeden z bardziej znanych afrodyzjaków.

 

 

Kasza jaglana na słodko

Składniki:

1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej

2/3 szklanki wody

50 ml mleka 2 %

1 dojrzały banan lub średnie jabłko

3 ziarna surowego kakao

opcjonalnie 3 łyżki syropu z czarnego bzu

orzechy pekan

stokrotki

łyżeczka płatków chabra

 

Przygotowanie:

Kasza jaglaną przelewamy wrzącą wodą, a następnie gotujemy w wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Banana obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę (Jeśli używamy jabłka, obieramy je ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na grubych oczkach). Dodajemy do kaszy wraz z mlekiem oraz 3-4 pokruszonymi drobno orzechami pekan, 2 ziarnami kakaowca i syropem z czarnego bzu. Dokładnie mieszamy. 

Przekładamy do miseczki. Posypujemy ostatnim ziarnem kakaowca. Przybieramy orzechami pekan, kwiatami stokrotki i płatkami chabra. 

kasza_jaglana_na_sodko_4_of_1

 kasza_jaglana_na_sodko_4_of_1

kasza_jaglana_na_sodko_10_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Wpis dodaję do akcji

Letnie oczyszczenie

sobota, 06 czerwca 2015

 

sałatka z kaszy jaglanej ze szparagami

Szparagi już niestety powoli się kończą, ale mam dla Was jeszcze kilka tegorocznych propozycji. Dziś Waszej uwadze poleca się sałatka z kaszy jaglanej ze szparagami. Bardzo prosta do przygotowania, bogata w smaki. Dzięki dodatkowi soku z cytryny bardzo orzeźwiająca, w stylu sałatki tabbouleh. Świetna na lunch lub kolację. Można ją spokojnie do następnego dnia przechować w lodówce, więc jeśli zostanie Wam trochę, spakujcie ją do pojemniczka i zabierzcie następnego dnia do pracy. 

 

 Sałatka z kaszy jaglanej ze szparagami 

 

Składniki:

szklanka (o pojemności 200 ml) kaszy jaglanej- suchy produkt

1 pęczek zielonych szparagów

150 g sera feta

2 ogórki gruntowe

1/2 dużej papryki

1 awokado

1 cytryna

3-4 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsypujemy na drobne sitko. Przelewamy wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Wsypujemy do garnka, zalewamy 400 ml wrzącej wody. Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu, kilka razy w tym czasie mieszając, po czym przykrywamy pokrywką i odstawiamy jeszcze na 10 minut. Ściągamy pokrywkę, kaszę doprawiamy odrobiną soli. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów (możemy je wykorzystać np. do ugotowania bulionu), a pozostałe fragmenty kroimy na 2-3 cm kawałki. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty (nie dłużej, gdyż zrobią się miękkie i mało apetyczne). Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.

Ogórki obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. Z papryki usuwamy białą skórkę. Kroimy w drobną kosteczkę.

Awokado obieramy, również kroimy w kostkę i od razu skrapiamy całym sokiem z cytryny.

W misce łączymy kaszę, ze szparagami, awokado wraz z sokiem z cytryny, papryką, ogórkiem oraz pokrojonym w kostkę serem feta. Dodajemy oliwę z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Do sałatki możemy także dodać trochę drobno posiekanej natki pietruszki i/lub mięty.

sałatka z kaszy jaglanej ze szparagami 

sałatka z kaszy jaglanej ze szparagami

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 
1 , 2 , 3 , 4
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi