Wpisy z tagiem: kasza jaglana
czwartek, 12 maja 2016
Świetne pieczarki faszerowane kaszą jaglaną z serem i suszonymi pomidorami. Porcja zdrowia, którą możecie zaserwować na obiad lub kolację. Można je spokojnie przygotować na grillu, ale i w piekarniku. Świetne są także na zimno, więc z powodzeniem możecie je zabrać na piknik za miastem. Idealne są same, z surówką, puree ziemniaczanym czy też chrupiącym pieczywem. Świetnie zastępują mięso tym, którzy go nie jedzą. A dla mięsożerców mogą stanowić idealne uzupełnienie posiłku.
Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną
Składniki: 6 dużych pieczarek do faszerowania ok. 100 g żółtego sera 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 8 połówek suszonych pomidorów 1/2 średniej cebuli 1 czubata łyżka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich 1 czubata łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki sól pieprz
Przygotowanie: Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. Pieczarki obieramy ze skórki. Ogonki wycinamy i drobno siekamy. Do ogonków dodajemy ser, ugotowaną kaszę, pomidory suszone, cebulę, roztarte w dłoni zioła oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kapelusze pieczarek lekko solimy. Nakładamy mniej więcej po 3 łyżki farszu, dobrze dociskamy. Zawijamy w folięaluminiową. Pieczemy około 25-30 minut na rozgrzanym grillu lub około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym otwieramy folię i dopiekamy pieczarki jeszcze około 5-8 minut. Pozdrawiam i życzę smacznego, Bernadetta
sobota, 09 kwietnia 2016
Szyszki z ryżu preparowanego to smak dzieciństwa. Najczęściej kupowało się je w szkolnym sklepiku, a czasem robiło w domu. Ja dziś proponuję odrobinę zdrowszą wersję, bo szyszki z kaszy jaglanej ekspandowanej. Spoiwo, łączące ziarenka kaszy, tworzy masa krówkowa z czekoladą. Jest mega słodko, ale za sprawą tych prostych małych szyszeczek cofniecie się o kilka/naście/dziesiąt lat i powrócicie do wspomnień z dzieciństwa. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 35 szyszek, które zniknęły w tajemniczych okolicznościach. Małe rączki sięgały po nie niepostrzeżenie i jeszcze szybciej pakowały je do buzi ;)
Szyszki z kaszy jaglanej Składniki: 350 g masy krówkowej 100 g gorzkiej czekolady 120 g ekspandowanej kaszy jaglanej
Przygotowanie: Zagotowujemy około litraw wody i odstawiamy do wystudzenia. Masę krówkową przekładamy do garnka, dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, do chwili aż czekolada dokładnie się rozpuści i połączy z masą krówkową. Gdy krem lekko przestygnie, ale nadal będzie płynny, dajemy kaszę i dokładnie mieszamy. Ręce moczymy w przegotowanej letniej wodzie i formujemy z masy jaglano-krówkowej niewielkie szyszki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny do dobrego schłodzenia.
Pozdrawiam i życzę smacznego, Bernadetta
piątek, 11 marca 2016
Jeśli macie dosyć mięsnych pasztetów, polecam Wam także pasztet z selera z grzybami.
Pasztet warzywny z orzechami (wegański) Składniki: 500-550 g ugotowanej kaszy jaglanej 200 g ugotowanego selera 200 g ugotowanej marchewki 80-100 g ugotowanej pietruszki 150 g cebuli 100 g orzechów włoskich 1 łyżka majeranku łyżka imbiru łyżka gałki muszkatołowej łyżka sosu sojowego ciemnego sól pieprz olej do smażenia
Przygotwanie: Do przygotowania pasztety najlepiej wykorzystać warzywa z gotowania wywaru, ale oczywiście można także ugotować świeże. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju, na którym lekko szklimy cebulę. Odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie gotowane warzywa, kaszę, przesmażoną cebulę oraz połowę orzechów włoskich mielimy na drobnych oczkach- wystarczy raz, ale nie zaszkodzi, jeśli zmielicie je 2 razy. Dodajemy sos sojowy, imbir, gałkę i roztarty w dłoniach majeranek. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Średnią keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy masę jaglano- warzywną. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy czy pasztet po naciśnięciu nie jest zbyt miękki oraz czy jego wierzch jest lekko zrumieniony. W razie potrzeby wydłużamy nieco czas pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy pasztet do ostudzenia w wyłączonym piekarniku, a następnie dobrze chłodzimy w lodówce (najlepiej przez całą noc, ale wystarczy 5-6 godzin. Pasztet warzywny podajemy z ulubionymi dodatkami. Pozdrawiam i życzę smacznego, Bernadetta
piątek, 26 czerwca 2015
Kasza jaglana na słodko to moja propozycja na nienudne i wartościowe śniadanie. Orzechy pekan to źródło wapnia, białka, błonnika, żelaza, licznych witamin (B, C, E i K), sodu czy potasu. Kasza jaglana oprócz żelaza i miedzi dostarcza natomiast m.in, witaminy B1, B2 i B6. Surowe kakao, nazywane "pokarmem bogów", to prawdziwy superfood. To ogromne źródło antyoksydantów, przeciwutleniaczy, chromu, żelaza, magnezu, cynku i potasu. Surowe kakao to także jeden z bardziej znanych afrodyzjaków.
Kasza jaglana na słodko Składniki: 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 2/3 szklanki wody 50 ml mleka 2 % 1 dojrzały banan lub średnie jabłko 3 ziarna surowego kakao opcjonalnie 3 łyżki syropu z czarnego bzu orzechy pekan stokrotki łyżeczka płatków chabra
Przygotowanie: Kasza jaglaną przelewamy wrzącą wodą, a następnie gotujemy w wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Banana obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę (Jeśli używamy jabłka, obieramy je ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na grubych oczkach). Dodajemy do kaszy wraz z mlekiem oraz 3-4 pokruszonymi drobno orzechami pekan, 2 ziarnami kakaowca i syropem z czarnego bzu. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki. Posypujemy ostatnim ziarnem kakaowca. Przybieramy orzechami pekan, kwiatami stokrotki i płatkami chabra. Pozdrawiam i życzę smacznego, Bernadetta
Wpis dodaję do akcji
sobota, 06 czerwca 2015
Szparagi już niestety powoli się kończą, ale mam dla Was jeszcze kilka tegorocznych propozycji. Dziś Waszej uwadze poleca się sałatka z kaszy jaglanej ze szparagami. Bardzo prosta do przygotowania, bogata w smaki. Dzięki dodatkowi soku z cytryny bardzo orzeźwiająca, w stylu sałatki tabbouleh. Świetna na lunch lub kolację. Można ją spokojnie do następnego dnia przechować w lodówce, więc jeśli zostanie Wam trochę, spakujcie ją do pojemniczka i zabierzcie następnego dnia do pracy.
Sałatka z kaszy jaglanej ze szparagami
Składniki: szklanka (o pojemności 200 ml) kaszy jaglanej- suchy produkt 1 pęczek zielonych szparagów 150 g sera feta 2 ogórki gruntowe 1/2 dużej papryki 1 awokado 1 cytryna 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz
Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na drobne sitko. Przelewamy wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Wsypujemy do garnka, zalewamy 400 ml wrzącej wody. Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu, kilka razy w tym czasie mieszając, po czym przykrywamy pokrywką i odstawiamy jeszcze na 10 minut. Ściągamy pokrywkę, kaszę doprawiamy odrobiną soli. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów (możemy je wykorzystać np. do ugotowania bulionu), a pozostałe fragmenty kroimy na 2-3 cm kawałki. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty (nie dłużej, gdyż zrobią się miękkie i mało apetyczne). Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Ogórki obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. Z papryki usuwamy białą skórkę. Kroimy w drobną kosteczkę. Awokado obieramy, również kroimy w kostkę i od razu skrapiamy całym sokiem z cytryny. W misce łączymy kaszę, ze szparagami, awokado wraz z sokiem z cytryny, papryką, ogórkiem oraz pokrojonym w kostkę serem feta. Dodajemy oliwę z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Do sałatki możemy także dodać trochę drobno posiekanej natki pietruszki i/lub mięty.
Pozdrawiam i życzę smacznego, Bernadetta
|
Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Kategorie |