Wpisy z tagiem: muffinki i babeczki

wtorek, 22 marca 2016

Wiem, że lubicie takie zbiory przepisów. W ostatnim czasie dostałam też kilka próśb o podrzucenie pomysłów na wielkanocne słodkości, więc w końcu się zebrałam i publikuję moje słodkie propozycje na najbliższe święta :) Znajdziecie tu babki, serniki, ciasta drożdżowe, z owocami, ciasteczka, babeczki, szarlotki czy mazurki. Dla każdego coś dobrego. 

 

 Ciasta na Wielkanoc

Mazurek różany

 mazurek_rozany_6_of_13

 

Mazurek wielkanocny Ewy Wachowicz

mazurek_wielkanocny_Ewy_Wachowicz_8_of_11

 

Colomba di Pasqua

Colomba_di_Pasqua_11_of_12

 

Babka wielkanocna ucierana

wielkanocna_babka_ucierana 

Babka piaskowa puszysta

babka_piaskowa_puszysta_5_of_11

 

Babka z majonezem

babka_z_majonezem_4_of_11

 

Babka na oleju Siostry Anastazji

Babka_S.A._11

 

Puszysta babka cytrynowa

puszysta_babka_cytrynowa_1_of_11

 

Babka na białkach

babka_na_bialkach_7_of_12 

Babka ucierana z cynamonem

1 

 

Wielkanocna babka drożdżowa siostry Anastazji

wielkanocna_babka_drozdzowa_Siostry_Anastazji_4_of_11

 

Czekoladowa baba drożdżowa

czekoladowa_baba_drozdzowa_2_of_11 

Babka drożdżowa Ewy Wachowicz

babka_drozdzowa_Ewy_Wachowicz

 

 Ciasto Filadelfia

Ciasto_Filadelfia_4_of_13

Sernik wiedeński

sernik_wiedeski

 

Sernik krakowski

sernik_krakowski

 

Sernik Izaura Siostry Anastazji

1

 

Sernik łaciaty Siostry Anastazji

sernik_laciaty_Siostry_Anastazji_2_of_11

 

Sernik czekoladowo- migdałowy

1

 

Sernik pomarańczowy z kandyzowaną limonką

s

 

Ciasto poduszki

ciasto_poduszki_4_of_11

 

Samoa cheesecake

Samoa_cheesecake_sernik_bez_pieczenia_6_of_12

 

Sernik na zimno z truskawkami

powiew_lata_sernik_na_zimno_z_herbata_i_truskawkami

 

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

1 

 

Pascha wielkanocna

pascha_wielkanocna

 

Chatka Baby Jagi

chatka_Baby_Jagi_11_of_11

 

Ciasto styropian z malinami

ciasto_styropian_z_malinami_10_of_11

 

Ciasto kostka malinowa

kostka_malinowa_z_galaretk_10_of_11

 

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

ciasto_z_truskawkami_bez_pieczenia_16_of_11

 

Ciasto truskawkowa delicja bez pieczenia

truskawkowa_delicja_bez_pieczenia_9_of_11

 

Kostka mascarpone

kostka_mascarpone_22_of_12

 

Ciasto kukułka

 ciasto_kukulka_16_of_13

 

Szarlotka Ewy Wachowicz

1

 

Szarlotka sypana

szarlotka_sypana_7_of_11

 

Szarlotka na biszkopcie z ptasim mleczkiem

szarlotka_na_biszkopcie_z_ptasim_mleczkiem

 

Dietetyczna szarlotka na kruchym spodzie

1

 

Wedel przekładany Siostry Anastazji

wedel_przekadany_Siostry_Anastazji71

 

Ciasto pijak Siostry Anastazji

1

 

Ciasto Ambasador

ciasto_Ambasador_ze_sliwka_w_czekoladzie_2_of_12

 

Keks pomarańczowy

keks_pomaranczowy_11_of_13

 

Ciasto Kilimandżaro

ciasto_Kilimandaro

 

Ciasto Shrek

ciasto_Shrek

 

Ciasto kawowo- śmietankowe

ciasto_kawowo_smietankowe_19_of_12

 

Ciasto szkolne

ciasto_szkolne_3_of_11

 

Pianka malinowa z galaretką

pianka_malinowa_bez_pieczenia

 

Śmietankowiec Siostry Anastazji

1

 

Ciasto bez pieczenia

ciasta_bez_pieczenia_2_of_11

 

Szybkie ciaso- Stefanka

1 

 

Proste ciasto 3 bit bez pieczenia

1

 

Ciasto z bananami

1

 

Tarteletki z musem czekoladowym i truskawkami

1

 

Babeczki wielkanocne gniazdka

babeczki_wielkanocne_gniazdka_6_of_11

 

Ciastka wielkanocne z marmoladą

ciastka_wielkanocne_z_marmolada_1_of_11

 

Wielkanocne ciasteczka nadziewane kremem budyniowym

wielkanocne_ciasteczka_nadziewane_kremem_budyniowym1

 

Amoniaczki Siostry Anastazji

amoniaczki

 

Kruche ciasteczka czekoladowo- orzechowe

kruche_ciasteczka_czekoladowo_orzechowe_12_of_12 

Trufle z kaszy jaglanej

1

 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

poniedziałek, 07 marca 2016

muffiny_pomaranczowe_z_imbirem_3_of_1

muffiny_pomaranczowe_z_imbirem_5_of_1

Kolejny przepis, który przygotowałam w ramach wypiekania na śniadanie. Tym razem na tapetę wzięliśmy muffinki z blogu Miłość w brzuchu mam. W oryginale są z ricottą, ale u mnie zastąpiła ją gęsta śmietana. Soku pomarańczowego miałam sporo, więc i musiałam dać odrobinę więcej mąki. Zmniejszyłam za to nieco ilość cukru. Wszystkie zmiany znajdziecie w przepisie. 

Muffinki pomarańczowo- imbirowe są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu (jak wszystkie tego typu wypieki), a do tego smaczne. Wilgotne, niezbyt słodkie, intensywnie pomarańczowe. Idealne na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. 

 

Muffiny pomarańczowo- imbirowe

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki (w oryginale 1 i 1/3)

1/3 szklanki cukru (w oryginale 1/2)

150 g śmietany 12 % (w oryginale 125g ricotty)

125 ml mleka

60 ml oleju rzepakowego

sok z połówki dużej pomarańczy

2 łyżeczki suszonej skórki z ekologicznej niewoskowanej pomrańczy (zawsze suszę skórki z pomarańczy, a że teraz miałam świeżą pomarańczę woskowaną, to użyłam skórki bezpiecznej) 

1,5 łyżeczki suszonego imbiru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (w oryginale 1,5 łyżeczki)

1 jajko

płatki migdałowe



Przygotowanie:

Suche składniki, tj. mąkę, cukier, imbir, skórkę pomarańczową oraz proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce.

W drugiej misce miksujemy śmietanę, mleko, olej, sok pomarańczowy i jajko. 

Płynne składniki wlewamy do sypkich. Mieszamy energicznie i dokładnie (ale niezbyt długo).

Masę wlewamy do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami. Obficie posypujemy płatkami migdałów. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut (w oryginale było 25-30, ale ja swoje piekłam 35).

Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Z podanej porcji otrzymałam 14 muffinek.
muffiny_pomaranczowe_z_imbirem_9_of_1

muffiny_pomaranczowe_z_imbirem_6_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

W tym tygodniu w wypiekaniu na śniadanie udział wzięli: Joanna z bloga Grunt to przepis, Bożena z Moje domowe kucharzenie, Justyna, Szóste niebo, Dorotka z Moje Małe Czarowanie, Joanna z Notatki kulinarne, Ula z Food notes, Alina z Ala piecze i gotuje, Joanna z Piekę bo lubię, Nina z Gotuj- Sam, Kasia z Mia Cucina Sofieta oraz Magdalena z Apetyt na Smaka.

środa, 21 października 2015

muffinki_dyniowe_z_czekolada_5_of_1

muffinki_dyniowe_z_czekolada_7_of_1

Jedliście muffinki dyniowe z czekoladą ? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Jeśli tak, skosztujcie też te przygotowane wg mojego przepisu. Najlepsze są z dynią bananową, dzięki której nie tylko babeczki są wilgotne, ale i mają delikatny posmak banana. U nas w sezonie są obowiązkowo ze 2-3 razy i znikają zawsze w ekspresowym tempie. 

Świetne do kawki czy na drugie śniadanie dla dzieciaków do szkoły lub przedszkola.

 

Muffinki dyniowe z czekoladą

 

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej typ 450-500

1 szklanka mąki pszennej typ 1850

2 szklanki startej na drobnych oczka dyni (najlepiej bananowej)

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

1 szklanka mleka

2 średnie jaja

 

Przygotowanie:

Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeśli wypłynie z niej dużo soku, możemy go odlać, ale nie odciskajmy go szczególnie.

Czekoladę drobno siekamy.

Obie mąki mieszamy z cukrem, oraz proszkiem do pieczenia. Olej miksujemy z jajkami i mlekiem.

Płynne składniki dodajemy do sypkich i chwilę mieszamy łyżką. Dodajemy startą dynię oraz posiekaną czekoladę. Niezbyt dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto wlewamy do papilotek na muffinki, ułożonych w blaszce, na górze układamy polewę czekoladową w drażach i pieczemy około 20 minut w temperaturze 190-200 stopni.

 muffinki_dyniowe_z_czekolada_4_of_1

muffinki_dyniowe_z_czekolada_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

Sposób na dynię 2015

poniedziałek, 28 września 2015

Babeczki_marchewkowe_bez_maki_pszennej_i_cukru_1_of_1

 Babeczki_marchewkowe_bez_maki_pszennej_i_cukru_7_of_1

Babeczki_marchewkowe_bez_maki_pszennej_i_cukru_13_of_1

Niedawno podrzuciłam Wam przepis na ciasto z burakami bez cukru i mąki pszennej. Teraz pora na równie zdrowe babeczki marchewkowe z kremem kokosowym, które w zasadzie powstały pierwsze. Babeczki również nie zawierają cukru i mąki pszennej. Zamiast nich użyłam ksylitolu, banana oraz mąki ryżowej zmieszanej z nasionami chia.

Całość zdobi pyszny krem kokosowy przygotowany z zaledwie dwóch składników oraz drobno posiekane orzechy włoskie.  

 Babeczki marchewkowe bez mąki pszennej i cukru

Składniki:

200 g surowej marchewki

120 g mąki ryżowej

120 ml oleju rzepakowego

100 g bardzo dojrzałego banana

40 g ksylitolu

2 duże jajka 

1 czubata łyżka ciemnego kakao

1 czubata łyżka mielonego cynamonu

1 czubata łyżka zmielonych nasion chia

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Winiary

orzechy włoskie do dekoracji

 

Krem kokosowy:

1 puszka mleka kokosowego

1 łyżka ksylitolu

 

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wstawiamy do lodówki co najmniej dzień przed przygotowaniem babeczek.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Banana obieramy ze skórki, miksujemy dokładnie z olejem. Całe jaja wbijamy do misy robota i ubijamy dokładnie z ksylitolem. 

Mąkę ryżową mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem oraz zmielonymi nasionami chia (Nasiona najlepiej zmielić bezpośrednio przed przygotowaniem babeczek). 

Do masy jajecznej dodajemy na przemian po łyżce mąki z proszkiem oraz po łyżce oleju zmiksowanego z bananem (cały czas miksując na niewielkich obrotach).

Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach i dodajem do ciasta. Chwilę miksujemy do dobrego połączenia składników.

Masę przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. 

Gdy muffinki będą zimne, przygotowujemy krem kokosowy.

Samą gęstą śmietankę kokosową (bez wody !) przekładamy do misy robota. Ubijamy dokładnie, dodając pod koniec ksylitol zmielony na puder.

Kremem dekorujemy muffinki. Posypujemy drobno podiekanymi orzechami.

Babeczki_marchewkowe_bez_maki_pszennej_i_cukru_2_of_1

 Babeczki_marchewkowe_bez_maki_pszennej_i_cukru_5_of_1

Babeczki_marchewkowe_bez_maki_pszennej_i_cukru_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Wpis dodaję w ramach wspólnego wypiekania ciasta na niedzielę, w którym udział wzięli także: Bożena, Dorotka z blogu Moje Małe Czarowanie, Marzena, Joasia, Danuta, Kasia a więc Słodka Babeczka, Iwona, Danuta z blogu Moje wypieki i nie tylko, Krystyna, Asia, oraz Agnieszka z blogu Kuchnia co dnia oraz Justyna czyli Usmażona.

 

 Przepis powstał we współpracy z marką Winiary.

Zakręcony Muffin - edycja jesienna

 

środa, 03 czerwca 2015

piknik_8_of_1

 piknik_3_of_11

Dziś mam dla Was kilka przepisów na dania, które z powodzeniem możecie zabrać na piknik lub inną imprezę w plenerze. Potrawy, które dobrze znoszą nieco wyższe temperatury i pięknie się prezentują oraz świetnie smakują. A przy tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wszak nie sztuką jest spędzić pół dnia w kuchni, aby później zamiast cieszyć się czasem spędzonym na świeżym powietrzu z najbliższymi, być złym na własne zmęczenie. 

Znajdziecie tu wilgotne muffinki bananowe z czekoladą, szybką sałatkę, kanapki, tortille na zimno czy kiełbaski w cieście francuskim. Wszystko szybkie i pyszne.

 piknik_7_of_1

Muffinki bananowe z czekoladą

 

Składniki:

3 średnie dojrzałe banany

250 g mąki pszennej (typ 450)

120 ml oleju rzepakowego

3 średnie jajka

3-4 łyżki brązowego cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Winiary

kropelki czekoladowe

 

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy obrane ze skórki banany oraz olej. Miksujemy na gładką masę przy użyciu blendera.

Cukier mieszamy z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Płynne składniki wlewamy do sypkich. Dodajemy 2 łyżki kropelek czekoladowych i niezbyt dokładnie mieszamy.

Masą napełniamy papilotki do muffinek. Do każdej babeczki wciskamy po 5-7 kropelek czekoladowych. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

 

piknik_2_of_1

Kanapki z serem pleśniowym i szynką

Składniki:

4 ulubione bułki

4 plastry szynki

100 g twardego sera z niebieską pleśnią

4 listki sałaty strzępiastej

1/2 czerwonej papryki

masło

 

Przygotowanie:

Bułki przecinamy na pół, smarujemy odrobiną masła.

Na jednej połówce układamy po plasterku szynki, listku sałaty, kilka talarków sera i paseczków papryki. Przykrywamy drugą połówką. Zawijamy w papier śniadaniowy.

 

 

piknik_12_of_1 

Tortille z szynką i serem na zimno

 

Składniki:

4 duże placki tortilli

8 plastrów dobrej szynki

8 plastrów ulubionego żółtego sera

1/2 czerwonej papryki

4 płaskie łyżki majonezu

4 łyżeczki ketchupu

 

Przygotowanie:

Placki tortilli smarujemy z jednej strony majonezem i ketchupem. Na każdym placku układamy po 2 plastry szynki i sera oraz kilka cienkich plasterków papryki. Zwijamy dokładnie. Każdą tortillę przecinamy na pół i zawijamy w folię aluminiową.

 

piknik_17_of_1

Szybka sałatka na piknik

 

Składniki na 2 porcje:

100 g mixu sałat

2 duże ogórki gruntowe

10 pomidorków koktajlowych lub cherry

1/2 papryki

100 g sera typu feta

6 łyżek oleju lub oliwy z oliwek 

2 łyżki octu winnego

1 łyżeczka musztardy dijon

1 łyżeczka miodu

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Olej lub oliwę z oliwek mieszamy z octem, musztardą i miodem. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wlewamy do słoiczka.

Sos możemy przygotować dzień wcześniej, natomiast wszystkie składniki sałatki kroimy i wrzucamy do pojemniczków przed samym wyjściem na piknik.

Warzywa płuczemy. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na talarki.

Pomidory siekamy na pół lub ćwiartki. Z papryki usuwamy białą skórkę (albedo) i kroimy w cienkie paseczki, a każdy pasek na 3-4 kawałki.

Do 2 miseczek wsypujemy mix sałat, ogórki, pomidory i paprykę, posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. 

Sos winegret wlewamy do sałatki już na pikniku, przed samym podaniem, i dokładnie mieszamy.

 

 piknik_16_of_1

Kiełbaski w cieście francuskim

 

Składniki:

1 opakowanie (270g) ciasta francuskiego

cienkie wędzone kiełbaski lub kabanosy

ketchup

1 jajko

opcjonalnie biały sezam

 

Przygotowanie:

Ciasto rozwijamy, kroimy wszerz na 4 równe paski. Każdy smarujemy odrobiną ketchupu (ale tylko cienki pasek, nie całe ciasto) i układamy kiełbaski. Zwijamy dokładnie, kroimy na mniej więcej 3-4 cm kawałki. Ciastka smarujemy rozkłóconym jajkiem i opcjonalnie posypujemy białym sezamem.

Pieczemy do przyrumienienia w temperaturze 180 stopni (około 18-20 minut).

 

piknik_5_of_1 

Naleśniki z serem 

 

Składniki:

1 szklanka mleka 2 %

3/4 szklanki mąki

1 duże lub 2 średnie jajka

olej do smażenia

 

Ser:

300 g dobrego sera mielonego lub wiejskiego twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie na drobnych oczkach

50 ml śmietany 12 %

2 łyżki cukru waniliowego

opcjonalnie dodatkowy cukier

 

Przygotowanie:

Mleko miksujemy z mąką i jajkami. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy cienkie naleśniki, smarując patelnię odrobiną oleju. Jeśli na pikniku mają być dzieci, dobrze jest usmażyć naleśniki w kształcie gwiazdek, serduszek czy kwiatków. Ja używam w tym celu silikonowych foremek do jajek na twardo. Po przestudzeniu pakujemy naleśniki do pojemniczka.

Ser mieszamy dokładnie ze śmietaną i cukrem waniliowym. Doprawiamy do smaku dodatkowym cukrem, jeśli ser nie jest wystarczająco słodki. Pakujemy do osobnego, zamykanego pojemniczka.

Naleśniki smarujemy serem przed samym podaniem. 

 piknik_14_of_1

Oczywiście nie wolno zapominać o piciu. Oprócz zwykłej wody mineralnej warto się zaopatrzyć w lemoniadę rabarbarową, wiśniową czy egzotyczną. 

Dobrym rozwiązaniem jest również zabranie na piknik małych umytych warzyw czy owoców, jak choćby rzodkiewek, pomidorków koktajlowych czy czereśni.

piknik_9_of_11 piknik_10_of_1

 piknik_13_of_11

Pozdrawiam i życzę udanych pikników !

-Bernadetta

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi