Wpisy z tagiem: przepis z książką

sobota, 16 maja 2015

chleb_pszenny_na_podmodzie_3_of_1

Chleb pszenny na podmłodzie to jeden z pierwszych przepisów, który wypróbowałam z książki "Chleb. Domowa piekarnia" Piotra Kucharskiego. Jak wszystkie propozycje z tej publikacji okazał się niezawodny. W zasadzie nic w nim nie zmieniałam, no może poza zmniejszeniem o 2 g ilości soli.

Bardzo łatwy w przygotowaniu, idealnie puszysty w środku, z chrupiącą skórką. Świetny sam, z masłem, dżemem, żółtym czy białym serem, albo domową wędliną. Polecam go zwłaszcza w towarzystwie domowej wędliny z udek z kurczaka z szynkowaru czy też domowej wędliny drobiowo- wieprzowej z szynkowaru

 

Chleb pszenny na podmłodzie

 

Składniki- zaczyn:

200 g mąki pszennej typ 750

200 ml przegotowanej wody o temperaturze 35-36 stopni

2 g świeżych drożdży

 

Dodatkowo:

400 g mąki pszennej typ 750

200 ml przegotowanej wody

8 g soli

5 g świeżych drożdży

mąka do podsypania stolnicy

 

Przygotowanie- zaczyn:

Drożdże rozpuszczamy dokładnie w wodzie. Dodajemy do mąki, łączymy wszystkie składniki. 

Miskę z zaczynem przykrywamy folią spożyczą i odstawiamy na całą noc w temperaturze pokojowej. 

 

Przygotowanie- ciasto do pieczenia:

Pozostałe drożdże rozpuszczamy w reszcie wody. Dodajemy wraz z zaczynem do mąki zmieszanej z solą. Zagniatamy energicznie gładkie ciasto, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki (można to zrobić również przy użyciu dobrego robota wielofunkcyjnego). Ciasto jest gotowe, gdy przestanie się kleić do rąk. 

Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po godzinie zwilżonymi rękoma naciągamy boki ciasta do środka, aby je odgazować.

Gdy ciasto co najmniej podwoi swoją objętość, dzielimy je na dwie równe porcje i z każdej formujemy podłużne bochenki. 

Chlebki układamy na blasze obsypanej obficie mąką pszenną, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 1,5 godziny.

chleb_pszenny_na_podmodzie_14_of_1

chleb_pszenny_na_podmodzie_15_of_1

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni i zaparowujemy go, spryskując obficie wodą lub ustawiając w nim 2-3 kokilki z wodą (warto zastosować obie opcje jednocześnie). Chlebki nacinajmy ostrym nożem po skosie i pieczemy około 45-50 minut. Sprawdzamy czy są dobrze wypieczony, stukając w spód chleba i jeśli usłyszymy "pusty" dźwięk, tzn., że możemy go wyciągnąć na kratkę i odstawić do wystudzenia.

 chleb_pszenny_na_podmodzie_9_of_1

 chleb_pszenny_na_podmodzie_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

sobota, 21 marca 2015

Wielkanocna babka drożdżowa Siostry Anastazji

Na blogu znajdziecie już przepis na babkę drożdżową Ewy Wachowicz oraz moją rodzinną z dużą ilości bakalii. Przyszła jednak pora, abym wypróbowała też przepis Siostry Anastazji. 

Podejście do wielkanocnej babki drożdżowej Siostry Anastazji robiłam dwa razy. Najpierw przygotowałam ją, tak jak radzi autorka z olejem i choć była smaczna, to jednak nie było to to. Następnym razem postanowiłam olej zastąpić masłem i w tej wersji babka bardzo mi smakowała. O ile bowiem babka na oleju Siostry Anastazji jest bardzo smaczna, o tyle drożdżowe wypieki preferuję jednak z prawdziwym masłem. 

Nie miałam świeżych drożdży, więc użyłam suszonych, ale babka i tak rosła jak szalona :)

 

Wielkanocna babka drożdżowa Siostry Anastazji

 

Składniki:

500 g mąki pszennej (typ 450)

250 ml mleka 2 %

125 ml oleju lub rozpuszczonego masła 

100 g rodzynek

3 żółtka średnich jaj

3,5 g suszonych drożdży

3 łyżki cukru

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Do mleka dodajemy drożdże oraz łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.

Do misy robota wsypujemy przesianą mąkę, resztę cukru oraz szczyptę soli. Dodajemy żółtka, olej lub rozpuszczone i ostudzone masło (lepsza babka wychodzi na maśle), rodzynki oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy dokładnie ciasto przy użyciu haka lub ręcznie do momentu aż będzie ładnie odchodzić od miski.

Odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto ręcznie i odstawiamy.

Gdy ciasto podrośnie, przekładamy je do dużej formy babkowej lub tortownicy o średnicy 26 cm z kominkiem (ja użyłam tortownicy, gdyż moja forma babkowa jest zbyt mała). Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość.

Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra- dół). Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. 

 Wielkanocna babka drożdżowa Siostry Anastazji

Wielkanocna babka drożdżowa Siostry Anastazji

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

środa, 04 marca 2015

Stało się. W końcu i ja zostałam posiadaczką książki Konrada Gacy. Kuchnię fit kupiłam w ubiegłym tygodniu. Oczywiście jej przejrzenie zaczęłam od przeczytania historii spektakularnych przemian, jakie przeszły osoby odchudzające się pod okiem Pana Konrada, a dopiero później przewertowałam przepisy. 

Receptury, które znajdują się w książce są proste. Dania można przygotować z łatwo dostępnych składników, choć wiele zdjęć średnio zachęca do jedzenia. W książce zawarto jednak adnotację, że są to fotografie z prywatnych archiwów bohaterów, więc to wiele wyjaśnia. Niemniej jednak kilka przepisów wpadło mi w oko i postanowiłam je wypróbować. 

Na pierwszy ogień poszły steki wołowe Konrada Gacy, bo akurat miałam w domu 3 steki, imbir, czosnek i pomarańcze, a Mąż robił mi od kilku dni dziurę w brzuchy, że zjadłby w końcu jakieś czerwone mięcho, a nie tylko ryby i ryby, ewentualnie jakieś piersi.

W książce podano przepis na steka z 200 g mięsa, jak mniemam jest to propozycja dla osób będących na diecie Pana Gacy. Ja zrobiłam 3 steki o łącznej wadze 300 g, które zjedliśmy we trójkę. Podałam je z surówką, którą zaproponowano w książce oraz odrobiną kaszy, która w propozycji nie została ujęta. My jednak nie jesteśmy na diecie, a książkę traktuję tylko jako źródło inspiracji, a nie drogowskaz życia.

Mięso marynowałam przez całą noc w lodówce, w książce podano natomiast, aby zostawić je w marynacie przez 6 godzin. Gdybym chciała zrobić steki w proporcji 1:1, musiałabym dać 3 ząbki czosnku, a że używam tylko polskiego, obawiam się, że takiego mięsa byśmy nie zjedli. Już jeden ząbek sprawił, że zapach i smak czosnku był mocno wyczuwalny, a przez to musiałam jednego steka przed grillowaniem opłukać z marynaty, bo Mała by go nawet nie tknęła.

Dla nas z taką ilością czosnku steki były smaczne, choć ciężko się przyzwyczaić do mięsa bez soli, mimo iż na co dzień zbyt dużo soli nie używamy. Danie oceniam więc na plus, choć jak już wspomniałam- obowiązkowo trzeba ograniczyć ilość czosnku, gdyż w przeciwnym razie zdominuje on smak mięsa. 

steki_Konrada_Gacy_8_of_1 

 Steki wołowe Konrada Gacy

 

Składniki:

3 steki wołowe

4 cm kawałek imbiru

1 średni ząbek polskiego czosnku

sok z 4 pomarańczy

2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. 

Do soku z 2 pomarańczy dodajemy imbir oraz czosnek, dokładnie mieszamy.

Marynatę zalewamy oczyszczone steki, odstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wyciągamy godzinę przed smażeniem.

Patelnię grillową dobrze nagrzewamy. Smażymy steki z obu stron 1,5-2 minuty, do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia.

Pozostały sok z pomarańczy gotujemy na niewielkim ogniu do chwili aż zredukuje się mniej więcej o połowę. Dodajemy olej rzepakowy lub oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy.

Sokiem polewamy steki pokrojone w cienkie paski.

Mięso możemy podać z surówką z mixu sałat, papryki oraz pomidorków koktajlowych. 

steki_Konrada_Gacy_1_of_1 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

sobota, 15 listopada 2014

Odkąd w "Kuchennych Rewolucjach" zobaczyłam podwójne schabowe Magdy Gessler stwierdziłam, że prędzej czy później je zrobię. Gdy tylko dostałam książkę Pani Magdy, w której znalazł się dokładny przepis na nie, postanowiłam trochę przyspieszyć działania. 

Zgodnie z oryginalną recepturą, używa się do ich przygotowania pół na pół schabu karkowego oraz środkowego. Ponieważ kupno tego pierwszego graniczy w moich okolicach niemal z cudem, postanowiłam zrobić je z samego schabu środkowego, który jednak uprzednio namoczyłam w mleku, aby nadać im soczystości (podobny efekt osiągniemy bez moczenia mięsa w mleku, jeśli przygotujemy je z dwóch części schabu).

Kotlety wyszły bardzo smaczne, a Mąż nie mógł wyjść z szoku, że w środku tygodnia i to bez specjalnego "zamówienia" zrobiłam "schaboszczaki". Wszak w ciągu 5 lat tradycyjne schabowe usmażyłam w sumie 2 razy i to po wcześniejszych (licznych) prośbach Krzyśka.

 podwjne_koltety_schabowe_1_of_1

Podwójne schabowe Magdy Gessler

 

Składniki:

8 cienkich kotletów schabowych

200 ml mleka

2 średnie cebule

1 duże jajko

mąka pszenna

bułka tarta

2 czubate łyżki masła klarowanego

olej rzepakowy

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:

Kotlety schabowe cienko robijamy. Zalewamy mlekiem, odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie dokładnie odcedzamy.

Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Kotlety doprawiamy z obu stron odrobiną soli i pieprzu. Na 4 schabowych układamy cienką warstwę startej cebuli. Przykrywamy drugimi kotletami.

Jajko roztrzepujemy dokładnie z 2-3 łyżkami letniej wody. 

Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z olejem rzepakowym. Na średnim ogniu smażymy z obu stron na rumiano podwójne schabowe. 

Podajemy z ulubionymi dodatkami- u mnie z puree ziemniaczanym z topinamburem oraz ogórkiem kiszonym.

podwjne_koltety_schabowe_4_of_1 

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego !

-Bernadetta

 

środa, 01 października 2014

Trochę pracochłonne, a na pewno czasochłonne, ciasto Siostry Anastazji. Bogate w faktury, kolory i... co najważniejsze smaczne. Przygotowane dla moich współpracowników, którzy zjedli je do ostatniego okruszka.

Ciasto musiałam przygotować w dosyć dużej formie, więc siłą rzeczy zwiększyłam proporcje składników, za wyjątkiem cukru. 

Na blogu znajdziecie też kilka innych ciast wg zmodyfikowanych przeze mnie przepisów Siostry Anastazji, które serdecznie Wam polecam, jak choćby ciasto pijaksernik Izaura czy też babkę olejową Siostry Anastazji.

wedel_przekadany_Siostry_Anastazji7

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi