Wpisy z tagiem: czekolada

sobota, 09 kwietnia 2016

szyszki_z_kaszy_jaglanej_4_of_1

szyszki_z_kaszy_jaglanej_20_of_1

Szyszki z ryżu preparowanego to smak dzieciństwa. Najczęściej kupowało się je w szkolnym sklepiku, a czasem robiło w domu. Ja dziś proponuję odrobinę zdrowszą wersję, bo szyszki z kaszy jaglanej ekspandowanej. Spoiwo, łączące ziarenka kaszy, tworzy masa krówkowa z czekoladą. Jest mega słodko, ale za sprawą tych prostych małych szyszeczek cofniecie się o kilka/naście/dziesiąt lat i powrócicie do wspomnień z dzieciństwa.

Z podanych proporcji wyszło mi ok. 35 szyszek, które zniknęły w tajemniczych okolicznościach. Małe rączki sięgały po nie niepostrzeżenie i jeszcze szybciej pakowały je do buzi ;)

 

Szyszki z kaszy jaglanej

Składniki:

350 g masy krówkowej

100 g gorzkiej czekolady

120 g ekspandowanej kaszy jaglanej

 

Przygotowanie:

Zagotowujemy około litraw wody i odstawiamy do wystudzenia.

Masę krówkową przekładamy do garnka, dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, do chwili aż czekolada dokładnie się rozpuści i połączy z masą krówkową. 

Gdy krem lekko przestygnie, ale nadal będzie płynny, dajemy kaszę i dokładnie mieszamy. Ręce moczymy w przegotowanej letniej wodzie i formujemy z masy jaglano-krówkowej niewielkie szyszki. 

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny do dobrego schłodzenia. 

szyszki_z_kaszy_jaglanej_14_of_1 szyszki_z_kaszy_jaglanej_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta 

środa, 23 marca 2016

mazurek_czekoladowy_10_of_1

mazurek_czekoladowy_6_of_1

mazurek_czekoladowy_18_of_1

Robiąc mazurek różany od razu zagniotłam ciasto z podwójnej porcji i połowę wykorzystałam do przygotowania spodów do mini mazurków czekoladowych. W szafce miałam dżem z gorzkiej pomarańczy, który wydawał się idealny. Po szybkim udekorowaniu moich mazurków postanowiłam od razu je spróbować i okazało się, że ta gorzka pomarańcza smakuje jednak średnio. Po 2 godzinach okazało się jednak, że wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączyły i mazurki zniknęły w mgnieniu oka. 

Jeśli więc zdecydujecie się na tak wyrazisty dżem, odstawcie ciasto na chwilę, aby smaki dobrze się przegryzły.

 

 Mazurek czekoladowy

Składniki- ciasto:

150 g mąki pszennej typ 450

75 g masła

4-5 niedużych łyżek lodowatej wody

1 łyżka cukru

szczypta soli

 

Dodatkowo:

100 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietany 30 %

ulubiony dżem (najlepiej morelowy lub z gorzkiej pomarańczy)

płatki czekoladowe, jajeczka, motylki cukrowe do dekoracji

 

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, cukier oraz pokrojone w drobną kostkę mocno schłodzone masło. Siekamy nożem lub siekaczem do kruchego ciasta. Wlewamy lodowatą wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez 60-90 minut. 

Po tym czasie wyciągamy ciasto na blat oprószony odrobiną mąki, chwilę ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek, z którego wycinamy koła o średnicy o 2 cm większej od średnicy foremek do tarteletek. Ciastem wylepiamy dno i boki foremek. Nakłuwamy widelcem i posypujemy fasolą lub grochem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Usuwamy fasolę i dopiekamy jeszcze do zrumienienia. Odstawiamy do wystudzenia.

 

Śmietanę wlewamy do miski, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewamy w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu. Nakładamy krem czekoladowy, wyrównujemy powierzchnię.

Dekorujemy płatkami i jajeczkami czekoladowymi oraz cukrowymi motylkami. Odstawiamy na 2-3 godziny "do przegryzienia".

 mazurek_czekoladowy_3_of_1

mazurek_czekoladowy_2_of_1

mazurek_czekoladowy_12_of_1

mazurek_czekoladowy_9_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

czwartek, 03 marca 2016

domowe_knoppers_8_of_1

domowe_knoppers_4_of_1

domowe_knoppers_15_of_1

Na blogu nastąpiła kilkudniowa cisza. Każdy czasem potrzebuje chwili dla siebie, musi odetchnąć, ciężej popracować czy najzwyczajniej w świecie pomyśleć. A mnie akurat wszystkie te rzeczy dopadły na raz. Aby Wam jednak wynagrodzić ten długi, jak na mnie, przestój, podrzucam dziś przepis na domowe batoniki mleczno- orzechowe a'la Knoppers. Moja wersja nieco się różni od tych które możecie znaleźć na różnych stronach, a to przede wszystkim przez mniejszą ilość cukru i nutelli. Batoniki nie są aż tak bardzo słodkie, ale szybko znajdują amatorów wśród małych i dużych, gdyż słodyczy jest w nich pod dostatkiem. 

Po przygotowaniu możecie je przechowywać w lodówce lub w temperaturze pokojowej około tygodnia, ale raczej aż tak długo nie powinny dotrwać ;)

 

 Domowe batoniki mleczno- orzechowe a'la Knoppers


Masa orzechowa:

100 g łuskanych orzechów laskowych

80 g domowego masła orzechowego

70 g masła

70 g nutelli

15 g kakao

szczypta soli

 

Masa mleczna:

150 g masła

85 g mleka w proszku

80 ml  mleka

30 g cukru trzcinowego


Dodatkowo:

3 wafle 24x30 cm 

80 g czekolady gorzkiej

50 g czekolady mlecznej

 

Przygotowanie- masa orzechowa:

Orzechy drobno siekamy. Prażymy na średnim ogniu na suchej patelni, odstawiamy do wystudzenia. 

Domowe masło orzechowe (jeśli nie macie domowego, możecie użyć dobrej jakości kupnego; np. z amerykańskiego tygodnia z marketu na L. z kawałkami orzechów), nutellę, kakao, sól i prawdziwe miękkie masło miksujemy na gładką masę w pojemniku blendera. Dodajemy prażone orzechy i dokładnie mieszamy łyżką lub chwilę razem miksujemy (nie zadługo jednak, aby zostały niewielkie kawałki orzechów laskowych).

Jeden wafel smarujemy masą orzechową i przykrywamy drugim. Obciążamy książką i wstawiamy do lodówki. 

 

Przygotowanie- masa mleczna:

Mleko krowie zagotowujemy, ściągamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło kroimy w drobną kostkę i ucieramy trzepaczką miksera z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując wlewamy cienkim strumieniem ostudzone mleko, a następnie porcjami mleko w proszku. Gdy masa dobrze się połączy, rozsmarowujemy ją na waflu wyciągniętym z lodówki. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy ostatnim waflem. Ponownie obciążamy książkami i wstawiamy do schłodzenia najlepiej na całą noc.

 

Polewa:

Gdy masa orzechowa i mleczna dobrze się schłodzą, łamiemy obie czekolady na drobne kawałki i rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Polewą smarujemy wafla od strony masy mlecznej (zarówno polewę, jak i obie masy najlepiej się rozsmarowuje szpatułkami do dekoracji ciast) i odstawiamy do zastygnięcia. Wafelki kroimy ostrym nożem mniej więcej na kwadraty. 

domowe_knoppers_1_of_1

domowe_knoppers_12_of_1

domowe_knoppers_13_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

czwartek, 25 lutego 2016

kruche_ciasteczka_czekoladowo_orzechowe_12_of_1

kruche_ciasteczka_czekoladowo_orzechowe_9_of_1

Na blogu mało jest przepisów na ciastka, więc postanowiłam ten błąd trochę nadrobić. W ostatnią niedzielę opracowywałam dwa nowe przepisy i muszę przyznać, że jestem w 100 % z siebie zadowolona. Dziś zapraszam więc Was na kruche ciasteczka czekoladowo- orzechowe z mascarpone, a przed świętami wielkanocnymi podrzucę Wam ciastka maślane z marmoladą. Moi Domownicy byli zafascynowani i jednymi i drugimi i myślę, że Wam również te ciasteczka posmakują. A do tego są banalnie proste do przygotowania i na pewno Wasze dzieci, wnuki czy młodsze rodzeństwo będzie wniebowzięte, jeśli poprosicie ich o pomoc. 

Spróbujcie też ciasteczka owsiane bez cukru, kruche ciasteczka Siostry Anastazji czy dietetyczne ciasteczka owsiane.

 

 Kruche ciasteczka czekoladowo- orzechowe

 

Składniki:

220 g mąki pszennej

100 g masła

90 g sera mascarpone

70-80 g gorzkiej czekolady

50 g orzechów włoskich

50 g cukru trzcinowego

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Masło wyciągamy z lodówki godzinę przed przygotowaniem ciastek. Orzechy i czekoladę drobno siekamy.

Kroimy je w drobną kostkę. Ucieramy dokładnie z cukrem trzcinowym. Dodajemy jajko oraz ser mascarpone i miksujemy kolejne 2-3 minuty. Mąkę przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do dobrego połączenia składników. 

Dorzucamy orzechy z czekoladą i łączymy składniki łyżką lub ręką.

Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je nieco, aby ciastka przybrały bardziej okrągłą formę. 

Pieczemy do ładnego zrumienienia- około 15-18 minut.

Odstawiamy na kratkę do wystudzenia.

 kruche_ciasteczka_czekoladowo_orzechowe_4_of_1

kruche_ciasteczka_czekoladowo_orzechowe_11_of_1

kruche_ciasteczka_czekoladowo_orzechowe_2_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

piątek, 15 stycznia 2016

chatka_Baby_Jagi_11_of_1

chatka_Baby_Jagi_5_of_1

Do dziś pamiętam, gdy pierwszy raz zjadłam Chatkę Baby Jagi, zwaną także u nas chatką Puchatka. Po "Mikołaju" w kościele poszłyśmy z Mamą do sąsiadki, a tam czekała Chatka z prawdziwego zdarzenia. Wysoka na 2 herbatniki + spadzisty dach, do tego mnóstwo cukierków i pyszna masa serowa. Później już tak okazałej chatki nie widziałam, ale kilka razy jadłam popularną i szybką do przygotowania chatkę trójkątką.

A dziś mam dla Was nieco inną wizualnie chatkę z częściowo prostym dachem i sercem z galaretki. Dzieciakom aż się oczy zaświeciły, gdy ją zobaczyły.

 

Chatka Baby Jagi. Sernik na zimno z twarogu

 

Składniki:

750-800 g tłustego twarogu

200 g masła

100 g cukru pudru

herbatniki (około 53-55 sztuk)

2 czerwone galaretki (u mnie wiśniowe)

50 ml mleka 2 %

 

Polewa:

80 g masła

2/5 szklanki cukru pudru

2 czubate łyżki kakao

1 łyżeczka żelatyny

4-5 łyżek wrzącej wody

 

Dodatkowo kolorowe cukierki czekoladowe i żelki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody. Gdy lekko przestygnie wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy folią spożywczą i wlewamy tężejącą galaretkę. Gdy będzie już całkowicie zastygnięta, foremką do ciastek wycinamy z niej małe serduszka lub np. gwiazdki.

Ser mielimy 2-3 razy na drobnych oczkach. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodając partiami cukier puder, a następnie po łyżce sera.

Na folii aluminiowej rozkładamy 3 rzędy herbatników po 8 sztuk w każdym rzędzie. Smarujemy warstwą sera- powinniśmy wykorzystać nieco mniej niż połowę masy. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Na środkowy rząd nakładamy 2-3 łyżki masy i wbijamy w nią serduszka z galaretki. Przykrywamy pozostałym serem.

Chwytając za folię aluminiową, składamy boczne herbatniki tak, aby na górze ułożyć jeszcze 1 warstwę ciastek, imitującą dach.

Chatkę zawijamy w folię i wkładamy na całą noc do lodówki.

 

Polewa:

Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Dodajemy cukier i kakao i energicznie mieszamy do połączenia się składników. 

Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody, dodajemy do polewy, ponownie dobrze łączymy. Smarujemy chatkę i dekorujemy ją cukierkami oraz żelkami. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Kroimy ostrym nożem, zanurzanym każdorazowo we wrzącej wodzie.

chatka_Baby_Jagi_3_of_1

 

chatka_Baby_Jagi_7_of_1

chatka_Baby_Jagi_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi