Wpisy z tagiem: maliny

środa, 06 lipca 2016

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka3

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka14

Sezon na maliny rusza pełną parą. Na blogu znajdziecie kilka ciast z ich wykorzystaniem, w tym absolutnie fantastyczną piankę malinową z galaretką oraz kostkę malinową. Dziś dołącza do nich kolejny mój przepis na fenomenalne ciasto straciatella z malinami i galaretką. Przygotowałam je na wernisaż do przedszkola Julci i nieźle się stresowałam czy będzie smakować. Okazało się, że ciacho miało mega powodzenie, jeden z ojców powiedział do żony, aby udała się do mnie na korepetycje z pieczenia, inny stwierdził, że w życiu nie jadł tak dobrego ciasta. Normalnie urosły mi skrzydła :) 

Chciałam aby ciasto było proste, ale jednocześnie efektowne. Aby łączyło włoską słodycz i polskie serce. Tak, jak nauka w Akademii Kulinarnej Whirlpool, która obchodzi właśnie 3 urodziny. I z tej okazji życzę jej członkom, aby przez następne lata swej działalności zarażali kolejnych ludzi pasją do gotowania. A Wam życzę, abyście kiedyś mogli szkolić się pod okiem Mistrza Marco Ghia.

 

Ciasto straciatella z malinami i galaretką

 

Składniki na biszkopt:

3 jajka

1/3-1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1 czubata łyżka ciemnego kakao

1 łyżeczka octu winnego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masło i mąka krupczatka lub bułka tarta do formy

 

Pianka straciatella:

400 ml śmietany 30 %

250 g sera mascarpone

40 g mlecznej czekolady

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka żelatyny

50 ml wrzącej wody

 

Pianka poziomkowa:

300 ml śmietany 30 %

250 g sera mascarpone

2 galaretki poziomkowe

2 łyżki cukru trzcinowego

 

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady

1 łyżka masła

40 ml śmietany 30 %

 

Dodatkowo:

ok. 400 g malin

2 galaretki malinowe

 

Przygotowanie- biszkopt: 

Dno formy o wymiarach 23x34 cm smarujemy masłem i oprószamy krupczatką lub bułką tartą. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy partiami cukier.

Do żółtek dodajemy ocet winny oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Mieszaninę wlewamy do  białek, ubijamy do dobrego połączenia składników.

Wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną zmieszaną z kakao. Delikatnie, ale dokładnie, mieszamy (najlepiej w jedną stronę, zagarniając także mąkę, która opadnie na dno miski). Ciasto wlewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do tzw. suchego patyczka (około 15-20 minut). Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Biszkopt wyciągamy z formy, dokładnie ją myjemy i wykładamy folią aluminiową (ułatwi nam to później wyciąganie ciasta i zapobiegnie przesiąkaniu zapachów blachy). 

Mniej więcej 40-50 ml niegazowanej wody mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny i lekko skrapiamy biszkopt.

 

Pianka straciatella:

Czekoladę wkładamy do zamrażalki na około 30 minut, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody. 

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier oraz mascarpone. Łyżkę masy dodajemy do żelatyny, wlewamy do śmietany i dokładnie miksujemy. 

Wsypujemy startą czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką.

Masę rozkładamy równomiernie na biszkopcie, wyrównujemy powierzchnię. Gdy zacznie zastygać układamy delikatnie i równomiernie maliny. Wstawiamy do lodówki.

Obie galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Gdy zaczną tężeć, wlewamy je delikatnie na masę z malinami. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Pianka poziomkowa:

Galaretki poziomkowe rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy zaczną tężeć, ubijamy na sztywno śmietanę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i dodajemy resztę sera mascarpone oraz tężejącą galaretkę.

Od razu wykładamy na galaretkę z malinami. Wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

 

Polewa:

Do niedużej miseczki wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę. Dodajemy masło oraz śmietanę. Dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Malujemy "maziaje" na piance poziomkowej. Ponownie wstawiamy do lodówki do dobrego schłodzenia.

Ciasto wyciągamy z lodówki na 15-20 minut przed jedzeniem.

 ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka5

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka8

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka12

Na stronach www.marcoghia.pl oraz akademiakulinarnawhirlpool.pl możecie poczytać więcej o bohaterach dzisiejszego wpisu. 

 

Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

pudding_chlebowy_z_malinami_7_of_1

pudding_chlebowy_z_malinami_12_of_1

W tym tygodniu Dziewczyny zaproponowały, aby w ramach wypiekania na śniadanie przygotować pudding chlebowy z truskawkami. To jeszcze nie sezon na truskawki, a w zamrażarce już mam resztki, więc zdecydowałam się na mrożone maliny, których mam nieco więcej. 

Uwielbiamy śniadania na słodko, a takie, gdy można wykorzystać zalegające resztki pieczywa cenimy podwójnie. Do tego pudding chlebowy można przygotować na słodko i wytrawnie, zjęść na ciepło lub zimno. 

 

Pudding chlebowy z malinami

 

Składniki:

800 ml mleka 2 %

500 g mrożonych malin lub 

350 g czerstwego pieczywa pszennego (najlepiej bułek wrocławskich lub bagietek)

4 jajka

4 łyżki brązowego cukru

prażone płatki migdałów

cukier puder



Przygotowanie:

Bułki kroimy w kostkę o boku 1-1,5 cm. 
Do mleka dodajemy surowe jajka i dokładnie miksujemy. 

Na dnie jednej dużej lub 4 mniejszych foremek żaroodpornych rozsypujemy połowę pieczywa. Posypujemy połową malin, posypujemy 2 łyżkami cukru. Układamy kolejną warstwę pieczywa, pozostałe owoce i resztę cukru. Zalewamy mlekiem z jajkami. 

Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra- dół). Wkładamy foremki i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie ustawiamy termoobieg (przy tej samej temperaturze) i pieczemy jeszcze 10-15 minut.

Po upieczemy oprószamy cukrem pudrem i posypujemy płatkami migdałów.


pudding_chlebowy_z_malinami_3_of_1

pudding_chlebowy_z_malinami_4_of_1

pudding_chlebowy_z_malinami_9_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Pudding chlebowy znajdziecie także u Dorotki z Moje Małe Czarowanie oraz u Anety z blogu Piekielna kuchnia Anety.

wtorek, 08 września 2015

kluski_z_platkow_owsianych_z_sosem_malinowym_7_of_1

kluski_z_platkow_owsianych_z_sosem_malinowym_4_of_1

Kluski z płatków owsianych to taki mój sposób na kryzysowe jedzenie, gdy lodówka i szafki świecą pustkami. W zasadzie zawsze i w każdych warunkach mogą one stanowić podstawę ekspresowego śniadania, obiadu lub kolacji. Można je podać na wytrawnie- z samym sosem śmietanowym lub pieczarkowym, z mięsem i surówką czy też z potrawką warzywną. Świetnie spisują się także w wersji na słodko. A u mnie najszybciej zawsze znikają kluski z płatków owsianych z sosem malinowym, borówkami i orzechami. 

 

Kluski z płatków owsianych z sosem malinowym

 

 

Składniki:

450 ml mleka 2 %

200 g płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)

2 jajka

3 czubate łyżki mąki pszennej typ 1850

ksylitol, cukier trzcinowy, syrop z agawy lub miód

100 ml śmietanki 12 %

250 g malin

borówki amerykańskie

orzechy włoskie lub nerkowca 

szczypta soli

 

Przygotowanie:

350 ml mleka zagotowujemy, zalewamy płatki owsiane i odstawiamy do wystudzenia (można to zrobić dzień wcześniej).

Do namoczonych płatków dodajemy jajka, mąkę pełnoziarnistą oraz łyżkę ksylitolu, cukru trzcinowego, syropu z agawy lub miodu. Dokładnie mieszamy. 

W średnim garnku zagotowujemy około 2 litrów wody. Lekko solimy i na wrzącą wodę nakładamy łyżką niewielkie kluski (Tak, jak kluski kładzione. Nabieramy masę na jedną łyżkę i ściągamy ją do wrzątku przy pomocy drugiej łyżki.). Gotujemy około 2 minut od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski najlepiej gotować w 3-4 partiach, a nie jednorazowo wszystkie.

W tym czasie zagotowujemy pozostałe 100 ml mleka ze śmietanką. Ściągamy z ognia, dodajemy maliny. Miksujemy, słodzimy do smaku ksylitolem, syropem z agawy, miodem albo cukrem trzcinowym. Sos możemy przetrzeć przez gęste sitko, ale nie jest to konieczne. 

Kluseczki owsiane polewamy sosem malinowym i posypujemy borówkami oraz orzechami. 

Kluski z płatków owsianych są doskonałe na ciepło, ale i na zimno, więc można je też zapakować w szczelny pojemniczek i zapakować dziecku do szkoły lub zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.

kluski_z_platkow_owsianych_z_sosem_malinowym_5_of_1 kluski_z_platkow_owsianych_z_sosem_malinowym_3_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

 

piątek, 24 lipca 2015

ciasto_styropian_z_malinami_10_of_1

 

ciasto_styropian_z_malinami_3_of_1

Ciasto styropian, zwane także sernikiem bez sera, to tzw. sernik na jogurcie greckim. Można go także przygotować na gęstej śmietanie, ale szczerze powiedziawszy mnie o wiele bardziej smakuje wersja z jogurtem. Ciasto jest bardzo delikatne, masa rozpływa się w ustach, a spód i wierzch przyjemnie i leciutko chrupie. Można je przygotować z przeróżnymi owocami, ale ja najbardziej lubię ciasto styropian z malinami.

Po upieczeniu maliny pachną tak obłędnie, że ciężko się powstrzymać przed rozkrojeniem ciasta od razu. Niech Was jednak nie zawiedzie silna wola, gdyż ciasto musi koniecznie odstać swoje i stężeć. W przeciwnym wypadku będzie się rozpływać i wyglądać nieapetycznie. 

 

Ciasto styropian z malinami

 

Składniki- ciasto (na blaszkę o wymiarach 40x40 cm):

550 g mąki pszennej

250 g masła 82 %

60 g drobnego cukru

6 świeżych żółtek

3 czubate łyżki kwaśnej śmietany

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

 

Składniki- masa "serowa":

1200 g jogurtu greckiego

200 g drobnego cukru

białka 6 jaj

2 budynie śmietankowe lub waniliowe (u mnie Winiary)

szczypta soli

 

Dodatkowo:

500 g malin

2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier puder

 

Przygotowanie- ciasto:

Formę do ciasta o wymiarach 40x40 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, cukier, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Mniej więcej 1/3 ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno formy do ciasta i również wkładamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i podpiekamy spód przez 20 minut, przygotowując jednocześnie masę śmietanową.

Jogurt grecki miksujemy dokładnie z cukrem oraz budyniem w proszku. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Połowę dodajemy do jogurtu i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dokładamy resztę białek i ponownie dobrze łączymy składniki.

Masę przekładamy na podpieczony spód. Umyte i osuszone dokładnie maliny obtaczamy w mące ziemniaczanej. Rozsypujemy równomiernie na jogurcie.

Ciasto wstawiamy do piekarnika na 180 stopni. Po 15 minutach ścieramy na dużych oczkach odłożoną uprzednio 1/3 część ciasta. Pieczemy kolejne 45 minut. W razie potrzeby przykrywamy ciasto papierem do pieczenia.

Piekarnik wyłączamy, uchylamy odrobinę drzwiczki i trzymamy w nim sernik jeszcze przez godzinę. Po ostudzeniu do temperatury pokojowej, wkładamy blachę do lodówki na co najmniej 8 godzin. 

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

 ciasto_styropian_z_malinami_6_of_1

ciasto_styropian_z_malinami_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

sobota, 18 lipca 2015

kostka_malinowa_z_galaretk_10_of_1

 

kostka_malinowa_z_galaretk_2_of_1

Upiekłam ciemny biszkopt, który planowałam wykorzystać do Ambasadora. Już po fakcie uświadomiłam sobie jednak, że "kiciuś" pojechał do naprawy, a blenderem nie będę miała szans go przygotować. Ręczne ucieranie masy tym bardziej nie wchodziło w grę. Poszłam więc na żywioł, przeszukałam szafkę i lodówkę i doszłam do wniosku, że przełożę biszkopt masą śmietanową, malinami oraz galaretkę. 

Jak pomyślałam, tak zrobiłam i zaserwowałam ciasto, które ktoś z naszych Gości nazwał kostką malinową. W sumie nazwa pasuje jak ulał, więc niech już zostanie. Malin jest tu masa. Do tego śmietankowa pianka i galaretka. Ciacho jest bardzo efektowne, smaczne i wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne.

 

Ciasto kostka malinowa

 

Składniki na biszkopt:

6 jajek

1/3 szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej

2 czubate łyżki ciemnego kakao

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary

szczypta soli

masło i mąka krupczatka lub bułka tarta do formy

 

Dodatkowo:

500 g malin

500 ml śmietany 30 %

3 galaretki malinowe

5 łyżek cukru trzcinowego

4 łyżki żelatyny Winiary

150-160 ml wrzącej wody

opcjonalnie garść czerwonej porzeczki

1 czubata łyżka kawy rozpuszczona 60 ml gorącej wody

 

 

Przygotowanie:

Dno formy o wymiarach 23x34 cm smarujemy masłem i obsypujemy krupczatką lub bułką tartą. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec wsypujemy cukier.

Do żółtek dodajemy ocet winny oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Mieszaninę wlewamy do  białek, ubijamy do dobrego połączenia składników.

Wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną zmieszaną z kakao. Delikatnie, ale dokładnie, mieszamy (najlepiej w jedną stronę, zagarniając także mąkę, która opadnie na dno miski). Ciasto wlewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do tzw. suchego patyczka (około 35 minut). Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia

Blachę, w której był pieczony tort, myjemy, wycieramy do sucha i wykładamy dno oraz boki folią aluminiową. Biszkopt przecinamy na dwa równe blaty. Jeden układamy w formie i nasączamy całą kawą.

 

Przełożenie:

Maliny delikatnie płuczemy, odsączamy na sicie. Układamy na biszkopcie- jedna obok drugiej (mniej więcej 1/2 szklanki zostawiamy do dekoracji).

200 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 2 łyżki cukru.

2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 70-80 ml wrzącej wody. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany, mieszamy aby wyrównać temperaturę, a następnie od razu dodajemy do bitej śmietany i chwilę razem miksujemy.

Wykładamy na maliny, delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Ciasto wstawiamy do lodówki.

1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i gdy zacznie tężeć, wykładamy ją na śmietanę. Na niemal zastygniętą galaretkę kładziemy drugi kawałek biszkoptu i wstawiamy do lodówki.

Porzeczki (jeśli używamy) płuczemy, odsączamy na sicie. Obrywamy z gałązek.

Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w 70-80 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec pozostały cukier, a następnie przestudzoną żelatynę. Dokładnie miksujemy. 

Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na biszkopt. Układamy pozostałe maliny oraz porzeczki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Ostatnie 2 galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody. Gdy zaczną tężeć, wlewamy ją na piankę śmietanową.

 kostka_malinowa_z_galaretk_8_of_1

kostka_malinowa_z_galaretk_4_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Przepis powstał we współpracy z marką Winiary. To także kolejne ciasto przygotowane przeze mnie w ramach facebookowej akcji ciasta na niedzielę. W tym tygodniu ciasto przygotowała także Asia i Bożena

08:45, bernadettap , desery
Link Komentarze (11) »
 
1 , 2 , 3
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi