Wpisy z tagiem: bakłażan

środa, 11 maja 2016

kawior_z_baklazana_10_of_1

kawior_z_baklazana_1_of_1

Choć uwielbiam wszystkie warzywa, to bakłażan jest chyba w top 5 moich ulbionych. Można zrobić pyszną pastę z pieczonego bakłażana z suszonymi pomidorami, czy wyczarować "śledzie" z bakłażana. Można też ugotować zupę pomidorową z pieczonymi warzywami i jabłkiem albo szakszukę z bakłażanem. Szczerze powiedziawszy, pomysły na dania z bakłażanem chyba nigdy mi się nie skończą. Od czasu do czasu lubię jednak sięgnąć po "klasykę" i przygotować choćby kawior z bakłażana, czyli świetną pastę na kanapki, do krakersów czy warzyw. Kawior z bakłażana jest także idealny na grilla lub na piknik. 

Do tego kawioru można dodatkowo dodać świeże pomidory czy natkę pietruszki lub szczypiorek, ale ja dziś prezentuję wersję chyba najbardziej podstawową- z cebulką, czosnkiem i sokiem z cytryny. 

 

 Kawior z bakłażana

Składniki:

400 g bakłażana

1/2 średniej cebuli

1 mały ząbek czosnku

sok z 1/2 cytryny

4-5 łyżek oleju rzepakowego

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy, usuwamy kapturek, a bakłażana ze skórką kroimy w drobną kostkę.

Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę.

Do miski wrzucamy pokrojonego bakłażana. Dodajemy cebulę, czosnek, sok z cytryny i olej rzepakowy. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podajemy z tradycyjnym lub chrupkim pieczywem, krakersami lub jako dip do warzyw.

Przechowujemy w lodówce maksymalnie 4-5 dni.

 kawior_z_baklazana_9_of_1

kawior_z_baklazana_11_of_1

kawior_z_baklazana_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

  

wtorek, 10 maja 2016

sledz_z_baklazana_2_of_1

sledz_z_baklazana_5_of_1

Mamy to ! Zrobiłam wegańskie "śledzie" z bakłażana. Największy problem jest z utrafieniem z twardością bakłażana, ale smak jest tak zbliżony do prawdziwych śledzi, że jeśli Wam się to uda, to możecie nieźle nabrać miłośników ryb. 

Popularne są śledzie z boczniaków, czy jak kto woli boczniaki a'la śledzie, ale mnie się od dawna marzyły takie bakłażanowe śledzie. I wyszły fantastyczne. Za pierwszym razem, gdy je zrobiłam, nie zdążyłam nawet jednego zdjęcia zrobić. Teraz, w ciągu tygodnia, goszczą u mnie już 3 raz. I smak i struktura są iście śledziowe, tylko kolor nieco odmienny od tradycyjnych śledzi, ale to mi akurat nie przeszkadza. 

Najlepsze są 24-48 godzin po przygotowaniu. Później też są fajne, nie robią się gąbczaste, ale tracą nieco śledziowy posmak, więc najlepiej zrobić je 1-2 dni przed podaniem i od razu zjeść wszystkie. 

Śledzie mogłabym jeść codziennie, a że wiosną stawiam raczej na warzywa, niż mięso, to serwuję wegańskie "śledzie", które pomogą zadbać o zgrabną sylwetkę, gdyż przygotowałam je z dodatkiem oleju rzepakowego. 

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych i witaminy E i dlatego używam go każdego dnia, gdyż pomaga hamować wchłanianie cholesterolu oraz opóźnia procesy starzenia skóry. 

 

Wegańskie "śledzie" z bakłażana

z olejem rzepakowym

 

Składniki:

2 bakłażany o wadze ok. 350-400 g każdy

150 g cebuli

400 ml wody

150 ml oleju rzepakowego

10- 15 g glonów wakame (ok. 1/3 szklanki)

6 łyżek octu winnego

3 łyżki ciemnego sosu sojowego (lub 6 łyżek jasnego)

10 ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

1 łyżka soli

pieprz

 

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy, zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30-35 minut. Bakłażan powinien być lekko miękki, ale nadal jędrny. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia, a następnie odcinamy kapturek i obieramy ze skórki. 

Kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 0,5 cm, a następnie każdy plaster na 4-5 kawałków, przypominających kawalki śledzia. 

Glony wakame zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy sól, gotujemy na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty. Wyłączamy, odstawiamy do wystudzenia.

Do 150 ml wywaru z gotowania glonów wlewamy olej, sos sojowy i ocet winny, mieszamy.

Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. 

Do bakłażanów dodajemy cebulę, 3-4 łyżki ugotowanych glonów, zalewę z olejem i przyprawami oraz liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy szczyptą soli, dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny, aby nasze "śledzie" dobrze się przegryzły.

 sledz_z_baklazana_3_of_11
sledz_z_baklazana_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

logopokochajolejrzepakowy2 

poniedziałek, 25 stycznia 2016

szakszuka_z_baklazanem_14_of_1

szakszuka_z_baklazanem_8_of_1

Szakszuka to bez wątpienia jedna z moich ulubionych śniadaniowych potraw. Na blogu znajdziecie już przepis na tradycyjną szakszukę oraz szakszukę z chorizo. Dziś pora na szakszukę z bakłażanem, która jest równie pyszna, jak pozostałe 2 wersje, a może nawet i lepsza. Bakłażan doskonale komponuje się z pomidorami, a jajko z płynnym żółtkiem jeszcze dodatkowo podkręca ich smak. Szakszukę możecie zaserwować z pieczywem, ale szczerze powiedziawszy doskonale smakuje sama. Najlepiej wyjadana wprost z patelni. 

 

Szakszuka z bakłażanem

Składniki:

400 g pomidorów z puszki 

1/2 średniego bakłażana

1/2 żółtej papryki

100 g cebuli

3 jajka

1 duży ząbek polskiego czosnku

1/2 papryczki chili

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżki oleju

sól

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w drobną kostkę.

Do garnka wlewamy około 800 ml letniej wody. Rozpuszczamy dużą łyżkę soli i wrzucamy bakłażana. Po 10-15 minut odcedzamy, dzięki czemu pozbędziemy się goryczki.

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Żółtą paprykę kroimy w drobną kostkę. Chili pozbawiamy ziarenek i białego albedo, drobniutko siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Lekko szklimy cebulę. Dodajemy chili, żółtą paprykę i czosnek i co chwilę mieszając smażymy przez 2 minuty. Dorzucamy bakłażana, a po kolejnych 2-3 minutach pomidory. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Odkrywamy i smażymy do odparowania nadmiaru soku. 

Warzywa doprawiamy do smaku solą oraz mielonym kminem indyjskim.

Wypukłą stroną łyżki robimy w warzywach 3-4 wgłębienia i wbijamy w nie surowe jajka. Patelnię podownie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 4-5 minut, tj. do czasu aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. 

Szakszukę podajemy od razu po przygotowaniu, obficie posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.

 szakszuka_z_baklazanem_13_of_1

Pozdrawiam serdecznie,

Bernadetta

 

W tym tygodniu szakszukę zrobili także: Insulina, Misiek Misiek, Dorotka z blogu Moje Małe Czarowanie, Iza czyli Smaczna Pyza, Wiosenka Eksplozja Smaku, Gosia ze Smaków Alzacji, Kulinarne przygody Gatity, Monika z blogu Z Chaty Na Końcu Wsi, Magda czyli Kulinarna Piniata, Laura z Cafe Babilon oraz Ania z blogu Teatr Gotowania.

 

 

czwartek, 11 czerwca 2015

 

yam_z_bakaanem_i_cukinia_9_of_1

Przyznaję szczerze, że czasem sama jestem lekko przerażona tym, na jakie pomysły wpadam, gotując obiad. Tak też było, gdy wczoraj postanowiłam przygotować ugotować danie z serkiem kremowym o smaku "India". Pomyślałam, że będzie on świetnie smakował z pochrzynem, bakłażanem i cukinią. Resztę składników dobierałam dopiero w trakcie gotowania. 

Cukinia, marchew to produkty bardzo bezpieczne. Mają się dobrze w towarzystwie wszystkich innych warzyw czy owoców, ale jak to wszystko zagra razem, gdy dorzucę imbir i trawę cytrynową ? Stres był. Pachniało świetnie, ale coś nie dawało mi spokoju aż nie spróbowałam.... Po pierwszej łyżce sięgnęłam po drugą, później kolejną, aż w końcu nałożyłam sobie danie na talerz. Tak, to jest dokładnie ten smak, który chciałam osiągnąć. Danie jest lekko pikantne, mega aromatyczne i pełne smaków. Gotowe w niespełna 30 minut. 

Zdecydowanie do szybkiego powtórzenia.

Niech Was tylko nie zwiedzie nazwa dania. To nie jest odtworzenie żadnego oryginalnego indyjskiego przepisu, ani nawet wzorowanie się na takowym. Od A do Z yam z bakłażanem po indyjsku to całkowicie moja inwencja. A danie nazwałam "po indyjsku", gdyż smak, który otrzymujemy idealnie się w tę kuchnię wpasowuje.

Yam jest stosunkowo nieznanym u nas warzywem, a szkoda, bo w smaku jest bardzo ciekawy. Plasuje się trochę pomiędzy batatami, a zwykłymi ziemniakami, choć zawiera nawet więcej cukru od słodkich ziemniaków. Po obraniu się klei, wiec trzeba go bardzo dobrze wypłukać. Możecie go oczywiście zastąpić batatami lub maniokiem, a w ich braku także zwykłymi (tylko nie "sypkimi") ziemniakami.

 

Yam z bakłażanem i cukinią po indyjsku

 

Składniki:

800 g korzenia yam (pochrzynu)- opcjonalnie batatów, manioku lub ziemniaków

1 opakowanie serka kremowego India

300 g bakłażana

300 g marchewki

300 g cukinii

puszka krojonych pomidorów

4 cm kawałek imbiru

1 trawa cytrynowa

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

natka pietruszki

czerwona bazylia

sól

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy, kroimy w drobną kostkę. W garnku mieszamy czubatą łyżkę soli w 1,5 litra wody. Wrzucamy bakłażana, odstawiamy na 10 minut.

W tym czasie obieramy korzeń pochrzynu, opłukujemy i kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1 cm.

W garnku o pojemności co najmniej 2,5 litra rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojony yam i podsmażamy na rumiano, kilka razy mieszając. W międzyczasie obieramy marchewkę, myjemy i kroimy w cienkie talarki. Opłukaną cukinię siekamy w drobną kostkę.

Bakłażana odcedzamy na durszlaku. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Do pochrzynu dodajemy marchew, cukinię, przekrojoną wzdłuż na pół trawę cytrynową oraz 250 ml wody. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Dorzucamy krojone pomidory z puszki oraz bakłażana i imbir. Gotujemy bez pokrywki około 5 minut, kilka razy w tym czasie mieszając. 

Wyciągamy trawę cytrynową. Dodajemy kremowy serek oraz mielony kmin rzymski. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą. W razie potrzeby jeszcze chwilę gotujemy pod przykryciem, ale odpowiednio drobno pokrojone warzywa już powinny być miękkie.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Dekorujemy czerwoną bazylią.

Danie możemy podać także z ryżem jaśminowym ugotowanym w wodzie z dodatkiem mleka kokosowego, ale i bez tego jest bardzo syte.

 yam_z_bakaanem_i_cukinia_5_of_1

yam_z_bakaanem_i_cukinia_6_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

sobota, 04 maja 2013

Gdy robiłam grillowaną pitę z warzywami i serem zostało mi 30 dag bakłażana. Postanowiłam od razu go wykorzystać. Ponieważ miałam też świeżą pierś z kurczaka, ich połączenie w jednym daniu samo się nasunęło. Zastosowanie kolejnych dodatków to była jednak kwestia mniejszego lub większego ryzyka. Szczerze powiedziawszy dawno tak się nie stresowałam, zastanawiając się co wyjdzie z moich eksperymentów. A w zasadzie z połączenia bakłażana z mleczkiem kokosowym. I dawno też nie byłam aż tak z tych wariacji zadowolona. Orientalna potrawka z kurczaka z bakłażanem to jedno z najlepszych dań, jakie w życiu jadłam !

Kurczak, bakłażan, pomidory, mleczko kokosowe, curry indyjskie, itd. tworzą tak niesamowite połączenie, że mimo iż nie miałam już miejsca, nie mogłam się powstrzymać przed dokładką.

Jeśli lubicie potrawy z orientalną nutą, to koniecznie spróbujcie mojej propozycji- jestem pewna, że Wam zasmakuje :)

1 

Orintalna potrawka z kurczaka z bakłażanem


Składniki:

 

30 dag piersi z kurczaka

30 dag bakłażana

1 puszka pomidorów bez skórki (mogą być krojone lub całe)

200 ml mleczka kokosowego

10 dag dzikiego ryżu

10 dag ryżu parboiled

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżeczka curry indyjskiego

sok z limonki

3 łyżki oleju rzepakowego

sól

pieprz 

 

Przygotowanie: 

W litrze zimnej wody rozpuszczamy czubatą łyżkę soli.

Bakłażana kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do osolonej wody, odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odcedzamy na sicie.

Dziki ryż wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 10 minut, odcedzamy.

Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju.

Wrzucamy bakłażana i smażymy razem 5 minut.

Dodajemy pomidory z puszki, mleczko kokosowe oraz dziki ryż. Dokładnie mieszamy, dusimy na wolnym ogniu około 15-20 minut.

Wsypujemy curry indyjskie oraz kmin rzymski.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Potrawkę z kurczaka podajemy z ryżem parboiled, ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 
1 , 2
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi